У Полтаві безкоштовно тестували на гепатит С (ФОТО)

Здоров'я
Ольга Матвієнко29 липня 2016 о 08:391298 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві безкоштовно тестували на гепатит С (ФОТО)
​Захворювання на гепатит С, який називають тихим вбивцею, в Україні досягло рівня епідемії.

У Полтаві безкоштовно тестували на вірус гепатит С. Фото Ольги Матвієнко

Щорічно 28 липня до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у Полтаві відбувається акція з безкоштовного тестування на гепатит С. Третій рік поспіль ініціаторами акції виступає Благодійна організація «Світло надії» спільно з управлінням охорони здоров’я виконкому Полтавської міської ради.

Цього року отримали 160 безкоштовних тестів. І вже за першу годину тестування виявили 10 хворих.

Полтавець Андрій, який саме прийшов на акцію, сподівається, що в нього вірусу не виявлять:

– Я сумніваюся, чи є в мені віруси, бо зараз навколо дуже багато ризиків, тому вирішив обстежитися. Тестування проходжу вперше, сюди прийшли родиною із сином та донькою, – говорить він.

Ще один хлопець Антон вирішив протестуватися, бо багато друзів зіштовхнулися із цією хворобою:

– Ні, про сам вірус знаю не так багато, але ніколи зайвим не буде перевіритися, – зазначає хлопець.

Про важливість таких заходів розповів Максим Демченко, виконавчий директор Благодійної організації «Світло надії»:

– Наша головна задача – привернути увагу громади, виконавчої влади до проблеми захворювання на гепатит С. На сьогодні в країні ця проблема одна із перших в медичній сфері, адже цей вірус впливає на велику кількість наших громадян. Ми розуміємо, що на сьогоднішній день наша система охорони здоров’я не здатна взяти під контроль цю епідемію. Коли ми три роки тому проводили першу акцію не було навіть ефективного лікування. Сьогодні завдяки спільним зусиллям влади, лікарів, громадських організацій нам вдалося досягти певних результатів. По-перше, це визнання існування самої епідемії. На національному рівні минулого року прийняли загальнодержавну програму, яка дала змогу закупити ліки, а Полтавська область однією із перших отримала це лікування.

У Полтаві безкоштовно тестували на гепатит С (ФОТО)

На Полтавщині на лікарняному обліку знаходяться близько 3 тисяч хворих на гепатит. Проте Людмила Волошина, заступник головного лікаря Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні з медичної частини, позаштатний міський інфекціоніст, говорить – ця цифра значно занижена:

– Ті статистичні дані, які подають офіційно, потрібно помножити на три. Хворобу називають тихим вбивцею. Симптоматика захворювання з’являється лише на пізніх стадіях захворювання. Вірус може знаходитися в організмі багато років. Хворий відчуває слабкість, втомлюваність і просто не звертається до лікаря, приписуючи ці симптоми звичайні втомі на роботі.

Людмила Волошина вже багато років займається проблемою вірусного гепатиту. Зазначає, що зараз важко говорити про тенденції до зменшення чи збільшення кількості хворих, адже донедавна в Україні не проводилися скринінгові обстеження, які б показали реальну картину епідемії. Зараз до профілактичних заходів, які дозволяють виявити все більше хворих на гепатит С можна віднести і перевірку донорів крові, і тестування вагітних. Така діагностика додатково виявляє до 500 хворих на рік.

Полтавська область за рівнем розповсюдження вірусу знаходиться посередині – менше хворих, ніж у Дніпропетровській, Миколаївській областях, але більше ніж на Закарпатті.

Найбільше ризикують заразитися медичні працівники, які постійно контактують з кров’ю пацієнтів. Високий ризик зараження в ін’єкційних наркозалежних або в тих, хто має незахищені статеві контакти із носіями вірусу. Проте, за словами Максима Демченка, виокремити якусь загальну групу ризику важко. Адже передача вірусу може відбутися і в манікюрному слоні, і в стоматологічному кабінеті.

У Полтаві безкоштовно тестували на гепатит С (ФОТО)Людмила Волошина

– Потрібно знати, що гепатит С вражає печінку. І на пізніх стадіях хвороби розвивається цироз, фіброз печінки. Якщо ви маєте підозри, то можете піти в будь-яку поліклініку за місцем проживання і зробити скринінгове обстеження, – зазначає Людмила Волошина.

Після такого обстеження призначають подальше лікування, яке зараз набагато дешевше, ніж кілька років тому. Курс сучасного препарату «Софосбувір» коштує близько 2,5 тисяч доларів. За державною програмою клієнти БО «Світло надії» можуть отримати таке лікування безкоштовно. За три роки таких пацієнтів вилікувалося близько 100.

Людмила Волошина наголошує, що в жодному разі не можна займатися самолікуванням»

– Зараз в Інтернет-магазинах продають багато препаратів, не сертифікованих в Україні. Під час прийому такого препарату, який часто може бути «кустарного» виробництва, вірус гепатиту С в організмі мутує і стає більш стійким до подальшого лікування. Вилікувати такого пацієнта вкрай складно, як і тих, хто заразився цим більш стійким штамом вірусу.

Щоб убезпечити себе фахівці радять проходити тестування раз на рік. Варто пам’ятати, що від зараження до розвитку хвороби може минути інкубаційних період від трьох до шести місяців. Тому тест, зроблений у це вікно, не виявить вірусу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter