Це не відповідає вимогам нормативних документів, повідомили у ДП «Полтавастандартметрологія».
Продукція була виготовлена приватним підприємтсвом у Миколаївській області. Крім основних порушень, вимогам не відповідало і маркування продукції.
Матеріали перевірки направлені для відповідного реагування до контролюючих органів Миколаївщини.
Торік фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» було перевірено 209 кілограм напівфабрикатів, з них вимогам стандартів не відповідали 94 кілограми, тобто 45%.
У фарші виявляли курячі шкірки, картопляну клітковину, цартин (добавка, яка покращує вологозв’язування та перешкоджає псуванню м’яса). Як наслідок, трьох посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, реалізацію неякісної продукції заборонили.
Як розпізнати неякісні пельмені, радять фахівці:
- якщо пельмені деформовані і зліплені один з одним, це означає, що їх вже заморожували і розморожували, що може призвести до розмноження бактерій у продукті
- сірий колір пельменів вказує на неякісне борошно, занадто жовтий – на додавання барвника, яким виробник хоче ввести в оману покупця, ніби в пельмені додано багато яєць
- краще вибирати великі за розміром пельмені, адже начинки в них явно більше
- краще купувати пельмені в упаковці, ніж вагові. Адже довести потім, з якого саме ящика продавець набирала пельмені, майже не можливо
- привабливі написи «Преміум», «Елітні», «Особливі» – зазвичай «задекларовані» просто як власні назви, і ніяк не свідчать про високу якість
- найдешевші пельмені не можуть бути дуже якісними
- погано, якщо серед інгредієнтів, крім м’яса є й соя. Її часто використовують для здешевлення продукту та збільшення маси. Сою виробники часто маскують у маркування словосполученням «рослинний білок»
- краще уникати продукції з інгредієнтом «тваринний білок». Його виготовляють зі з’єднувальних тканин і додають з метою економії м’яса
- зазвичай натуральні приправи (перець, сіль, цибуля, часник, кріп тощо) переаховують по пунктах, а не під узагальненою позначкою «спеції», адже під цим словом можуть ховатися різня ароматизатори і підсилювачі смаку