Фото Надії Кучер
Купуючи плиту, перш за все потрібно визначитися, скільки місця буде відведено для неї на кухні. Для маленьких кухонь підійде плита із розмірами варильної поверхні 50х50 сантиметрів. Незважаючи на невеликий розмір, така техніка досить практична і зручна в експлуатації. Але якщо працюватимуть усі чотири конфорки відразу, це створюватиме незручності. Наприклад, важко буде помістити одночасно кілька каструль та одну – дві сковорідки.
Плити розміром 50х60 сантиметрів підійдуть для невеликих і середніх кухонь.
Найзатребуваніший нині розмір 60х60 сантиметрів вважається стандартним розміром плит. Стандартна висота плит – 85 сантиметрів. Фірми-виробники іноді випускають плити з «ніжками», які можна регулювати. За рахунок цього плита може стати вищою. Це особливо добре, коли в домі маленькі діти. Від габаритів плити залежить об’єм духовки. Чим більша плита, тим більший і об’єм духовки.
Електрична плита підійде не для кожного будинку
Кухонні плити бувають газові й електричні. Про їх особливості розповіла Ірина, продавець-консультант одного з полтавських магазинів побутової техніки.
– Для невеликих сімей і самотніх літніх людей підійде звичайна газова плита, – каже Ірина. – Якщо родина велика, краще придбати комбіновану або електричну.
За словами продавця, електроплита ідеальна для оселі без газопостачання. Підійде для тих, хто живе у гуртожитку, чудовий варіант для дачі. Щоправда, споживає багато електроенергії. Тож, перш ніж купувати таку плиту, варто проконсультуватися в електрика, адже електропроводка може бути не розрахована на ту напругу, яку використовує плита.
– Страви, приготовлені на електроплиті, не пригорають – каже Ірина. – Тож це ще один плюс.
Але консультант попереджує: якщо підключити таку плиту до звичайної електричної проводки у помешканні, вона не витримає напруги, і може виникнути пожежа.
Сучасні плити контролюють витік газу та не дозволяють дітям бавитися з вогнем
Сучасні плити забезпечені спеціальною функцією «газ-контроль». Вона блокує подачу газу, якщо вогонь у конфорці випадково погас. Система захисту від протікання газу може бути вбудована або лише у конфорки, або в духовку, або в те й інше.
Пожежонебезпеку в певній мірі компенсує функція електропідпалу.
Як розповів продавець-консультант Олег, він буває звичайним – після того як повернули перемикач конфорки, треба натиснути на кнопку підпалу. Автоматичний підпал – повертаючи перемикач, вогонь у конфорці спалахує автоматично.
Сучасні плити також обладнані функцією захисту від дітей. Робота приладу блокується дорослими на час їх відсутності.
Убудований таймер у духовці подає звуковий сигнал після закінчення встановленого часу, якщо страва готова до споживання. Він буває механічним і електричним.
– Це дуже зручно, можна відволіктися на певний час і не хвилюватися, що страва пригорить чи зіпсується. Спрацює таймер, і подача тепла призупиниться, – розповідає Ірина.
Комбіновані газоелектричні плити поєднують у собі переваги газової й електричної плит: швидкий підігрів конфорки, безліч режимів нагрівання електричної духовки. Такі плити мають три або дві газових і одну або дві електричні конфорки.
– Комбіновані плити користуються найбільшим попитом, –говорить Ірина. – Вони зручні, прості в експлуатації, пристосовні до газового й електроживлення.
Згідно з європейськими вимогами до пожежної безпеки, температура зовнішніх стінок не повинна перевищувати 90 градусів за Цельсієм.
Поверхню плити з нержавіючої сталі легше мити, поверхня зі склокераміки не терпить солодощів
Поверхня, на якій безпосередньо готують, виготовляється з різних матеріалів.
Алюмінєвий сплав має високі показники якості, не тьмяніє з часом. Плита з емальованою поверхнею може бути різних кольорів, вона більш гігієнічна.
Поверхню з нержавіючої сталі легко мити, хоча потрібні спеціальні засоби (неабразивні, щоб не подряпали), але коштуватиме така плита дорожче.
Поверхня зі склокераміки виглядає привабливо й ефектно. Але слід уникати дії солодких продуктів.
Електродуховки мають більше функцій, аніж газові
Сучасні газові й електричні плити можуть мати гриль і вертел. Духовки з такими функціями підійдуть для любителів курей-гриль. Газові духовки більш пожежонебезпечні, але забруднюють приміщення продуктами горіння. У такому разі встановлюється так звана витяжка. Її можна придбати окремо або у комплекті до газової плити.
Газові плити бувають з електричними і газовими духовими шафами. Електричні більш зручні у користуванні. Газові духовки зазвичай випускаються з двома режимами нагрівання і без вентилятора. Мають функцію гриль.
– Покупець сам обирає, що для нього економніше, – каже консультант Олег. – Це залежить від того, хто, як і скільки готує, кількості членів родини, від цін на газ та електроенергію.
Господиням, які вдома самостійно випікають хліб, булочки, пиріжки, підійде електродуховка.
Вона може бути вбудована у звичайну газову плиту або розміщуватися безпосередньо в електроплиті. Електричні духовки мають безліч режимів підігріву, розмороження напівфабрикатів та вже готових страв, випікання запашної випічки, готування корисних страв на пару, підтримка певної температури. Духовки оснащені різними функціями, мають таймер і термометр. Таймер спрацьовує, коли закінчується встановлений час. Термометр показує температуру в духовці. Деякі види плит мають духовки з кнопками, на яких указаний режим приготування тієї чи іншої страви. Залишається тільки вибрати потрібну…
В електродуховці можна розморозити продукти, сушити гриби та фрукти
Функція розмороження продуктів дозволяє розморозити напівфабрикати магазинних страв. Працює вентилятор. Функція розмороження теплим повітрям використовується для сушіння грибів, овочів, фруктів. Режим звичайного приготування їжі – для приготування пиріжків, сирників, піц тощо. Функцію прискореного приготування їжі використовують для приготування фруктових пирогів, запіканок, смаження овочів. Функція верхнього нагрівання дозволяє «підрум’янити» страви і випічку. Нижнє нагрівання знадобиться для функції гриль.
Після кожного використання духовку слід чистити. У звичайних газових плитах це роблять вручну. Деякі сучасні плити забезпечені функцією автоматичної очистки стінок духовки після закінчення приготування їжі.
Конфорки бувають у вигляді овалу, трикутні та багатоконтурні
Конфорки на конфорочній поверхні можуть бути різними за формою і розміром. Бувають круглі, овальні, трикутні. Розмір коливається від семи до 10 сантиметрів у діаметрі. Звичайні конфорки повільно нагріваються і холонуть.
Стандартні розігріваються приблизно 10 хвилин. Спеціальні конфорки для приготування страв на повільному вогні забезпечують тушіння м’яса та овочів, приготування ніжних соусів, смаження та копчення. Полум’я повністю приховане під кришкою конфорки, тепло рівномірно розподіляється по поверхні дна каструлі.
Гарантія на газові й електроплити дається на один – два роки
– Гарантія на газову або електричну плиту дається на один – два роки, залежно від фірми виробника, – розповідає Ірина. – Мають значення і правила установки та умови експлуатації. Установку плити має здійснювати лише працівник з газової служби, в інакшому разі гарантійні умови будуть недійсними.
Продавець-консультант розповіла, за яких іще умов гарантія вважається недійсною.
– Це буває у випадку, коли пошкодження спричинені самим користувачем, були спроби самостійного ремонту плити, – пояснює Ірина. – Або якщо плита залита великою кількістю рідини.
Коли споживач звертається до сервісного центру, проводиться спеціальна перевірка. Зазвичай термін служби плити 10-15 років.
Ціни на плити у Полтаві
Газова плита – від 1200 гривень
Комбінована плита – від 2500 гривень
Електрична плита – від 2999 гривень