У Полтаві почали продавати паски: їх ціна від 4 до 23 гривень

Новини
19 квітня 2011 о 15:412955 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві почали продавати паски: їх ціна від 4 до 23 гривень
Ще минулого тижня у супермаркетах та на ринку можна було придбати різноманітні прикраси на яйця та паски. А цього тижня вже почали продавати і Великодню випічку.

Ціна на паски в одному із супермаркетів містаЦіна на паски в одному із супермаркетів міста

Розмір та ціна пасок різна. Зокрема, в  «Екомаркеті» маленькі паски (приблизно як «200-грамовий» стакан) коштують  4 гривні, а великі (десь 500 грам) -  по 10 гривень. Але вони не запаковані.

У всіх інших супермаркетах міста паски продають запаковані у прозору обгортку.

У «Сільпо» ціна на великодню випічку коливається від 12.74 гривні (300 грам) до 18.94 гривні (459 грам).

У «Велмарті» 7.80 гривень коштує 250-грамова паска, 11.50 гривень – 350-грамова, 23.68 гривень – 500-грамова.

На Центральному ринку Великодню випічку поки що не продають.

На Центральному ринку в Полтаві продають паперові форми для пасок. Їх ціна від 1 гривні 50 копійок до 2 гривень 50 копійок.

Паперові форми для пасокПаперові форми для пасок Сьогоднішні ціни (на 19 квітня) на наклейки для яєць. Упаковка (на 7 штук): «Екомаркет» - 2 гривні 24 копійки, «Універсам Полтава» - 1 гривня 98 копійок, «АТБ» - 1 гривня 69 копійок, «Сільпо»  - 2 гривні 34 копійки, «Велмарт» - 1 гривня 62 копійки. На ринку без упаковки, але теж сім штук коштують 1 гривню. Ціни на присипку для паски. На Центральному ринку – 75 копійок, у «Велмарті» - 1 гривня 75 копійок, «Сільпо» - 1 гривня 16 копійок, «АТБ» - 89 копійок, «Екомаркет» -  75 копійок, «Універсам Полтава» - 97 копійок. Різноманітні прикраси на паски та яйця до ВеликдняРізноманітні прикраси на паски та яйця до Великдня Ціни на барвники для яєць.

На Центральному ринку упаковка з 5-ма фарбами коштує 2 гривні 50 копійки. Упаковка з одним кольором – 50 копійок.

Упаковка з 5-ма кольорами: у «Велмарті» - 3 гривні 4 копійки, «Сільпо» - 2 гривні 94 копійки, «АТБ» - 1 гривня 99 копійок, «Екомаркет» - 2 гривні 65 копійок, «Універсам Полтава»  - 2 гривні 89 копійок.

Присипка на паскуПрисипка на паску

Довідка «Кола»: Та якщо ви не бажаєте витрачати гроші на те, щоб прикрасити пасхальні яйця, можна це зробити і безкоштовно - в домашніх умовах.

Найдоступніший і найвідоміший спосіб – у цибулинні. Залежно від концентрації відвару, яйця будуть від жовтого кольору до червоно-коричневого. Цибулиння варто відварити завчасно й дати настоятися. Вимиті яйця опустити в киплячий відвар і варити 10–30 хв. (Щоб був візерунок – приклейте який-небудь листочок, наприклад петрушку. І опустіть яйце у воду з цибулинням. Тоді у вас вийде білий листочок на червоно-коричневому фоні – авт.)

2. Березовим листям. Відвар можна готувати як з сухого, так і з зеленого листя. Прокип’ятити листя 15–20 хв, відставити на півгодини. Яйця відварити, як у попередньому рецепті. Вони набудуть жовтого кольору.

3. Соками різних овочів. Для цього способу треба брати відварені яйця  натирати буряковим, морквяним соком або ж соком із листя шпинату чи кропиви. До відварів додавати чайну ложку оцту. Після фарбування гарячі яйця протерти полотнинкою, змоченою в олії. Щоб колір був насичений, яйця у посудині з відваром можна поставити на ніч у холодильник.

Натуральні барвники: світло-червоний – столовий буряк або чорниці; помаранчевий – цибулиння; світло-жовтий – морквяний сік, шкаралупа або ж листя волоських горіхів; світло-зелений – листя шпинату або кропиви; блакитний – листя червонокачанної капусти; бежевий або коричневий – кава.

4. Яйця в цятку: для цього мокрі яйця обкачати в рисовій крупі, загорнути у марлю й щільно зав’язати кінці, щоб рис прилип до шкаралупи. Відварити у вибраному відварі.

5. Мармуровий ефект: обгорнути яйця цибулинням і зверху зав’язати ниткою. Потім опустити у відвар.

6. Фарбування різнокольоровими нитками: обмотати яйця різнокольоровими нитками й опустити у відвар – вам неодмінно сподобаються веселенькі геометричні малюнки.

7. Фарбування в шовкових клаптиках: відварити яйця у воді з содою, загорнути в різнокольорові шовкові клаптики, перев’язати нитками. Знову прокип’ятити у цій воді, остудити й зняти клаптики. Довідка підготовлена, використовуючи матеріали сайту: simya.com.ua.