Знаряддя ловлі обирають залежно від виду риби Про те, як вибрати знаряддя для ловлі риби, розповів член полтавського рибальського клубу Максим Вдовченко. – Збираючись на рибалку, потрібно спершу ретельно перевірити рибальське знаряддя, його справність, – каже Максим, рибалка з багаторічним досвідом. – За необхідності, запастися новим, потурбуватисся, щоб було досить наживки. Варто звернути увагу на міцність вузлів ліски та якість гачків. Гачок повинен відповідати насадці й величині риби. Гачки купують, орієнтуючись на вид риби. Наприклад, для ловлі коропа й іншої великої риби краще придбати великі, так звані «коропові» гачки, для дрібної підійдуть менші гачки. Окрім того, рибалкам слід враховувати пору року, місяць, температуру води, навіть місцевість, де ловитимуть рибу. У соціальних мережах можна знайти групи рибалок-любителів. Та риболови діляться досвідом. У рибальстві добре допомагає човен, з нього можна ловити рибу й посеред річки.
Поганий улов у рибалок-початківців пояснюється тим, що вибрали непідходящу місцевість, не таку наживку.Вудочку можна виготовити самотужки Найпростіше й найдоступніше рибальське знаряддя – звичайна вудка. ЇЇ можна придбати у спеціалізованих магазинах, деякі рибалки виготовляють і самотужки, із дерева (бузина, ясен). – Вудочки бувають із кільцями, в такому разі потрібна буде невелика котушка, щоб намотувати волосінь, – пояснює Максим. – Для вудочок без кілець котушка непотрібна, така проста у використанні: до волосіні прикріпляється поплавець.
Ловля на спінінг – це ще й спорт Спінінг – спортивне знаряддя для ловлі риби на штучні та природні приманки – використовують як альтернативу звичайному вудилищу. Класичний спінінг: вудочка з пропускними кільцями, катушками, ліскою. Сучасні спінінги виготовляють із скловолокна, бамбуку, металу. – Спінінги відрізняються між собою величиною, міцністю, довжиною закиду ліски, – розповів Максим Вдовченко – Купувати таке знаряддя краще, орієнтуючись на вид риби, на яку збираєтеся «полювати». Існує рибальський спорт – ловля риби спортивними снастями, зокрема спінінгами, хоча використовують й інше знаряддя. Заходи організовують Всеукраїнські товариства рибалок, місцеві клуби рибалок-любителів, або ж просто компанії друзів. – Кожен рибалка сам обирає за допомогою чого зручніше вудити рибу, – кажуть у полтавському рибальському клубі. Вудити рибу можна на залізо, пластик та силікон Щоб риболовля пройшла успішно, необхідна наживка, приманка для риби. Для цього можна використовувати не лише хліб та зерно, але й магазинні наживки (такі можна зберігати протягом двох років – прим.авт). Вони можуть бути як їстівними так і спеціальними «обманками»: металеві, пластмасові, силіконові, поролонові фігурки дрібної риби, майських жуків, черв’яків, маленьких раків тощо. – Штучна наживка використовується для хижої риби: судак, щука, сом, окунь, – розповів Максим. – Штучні наживки у воді можуть вібрувати, обертатися, коливатися, приваблюючи таким чином рибу. Для зимової рибалки поплавок фарбують Поплавок призначений для того, щоб рибалка міг визначити момент кльову. Вони бувають різної величини, форми, виготовлені з різних матеріалів. Узимку поплавок краще фарбувати в колір, який відразу можна добре помітити. Підійдуть білий з чорним, помаранчеві кольори. Поплавки використовують виготовлені з пінопласту, гусячого пера, в один кінець якого протягують проволоку (петлею з вісімкою). Деякі рибалки виготовляють поплавець самотужки, з гусячого пера. Його добре висушують, фарбують одну половину в яскравий колір. Поплавки бувають великими й маленькими. Великі призначені для ловлі хижих риб на живця, наприклад, щук. Поплавки маленького розміру підійдуть для ловлі дрібної риби, на річці з нешвидкою течією, в озері, водосховищах. Щойно впійману рибу тримають у сачку – Упійману рибу краще всього зберігати у спеціальному сачку, опущеному у відро з водою. Виготовляють їх із ниткової або проволочної сітки – поділився з власного досвіду Юрій, рибалка-любитель із 10-річним стажем. У залежності від пори року, погодних умов, навіть рівня води риба може знаходитись на різній глибині, у різних місцях водойми. – Наприклад, навесті й восени майже вся риба тримається ближче до дна, влітку риба підіймається ближче до поверхні води, – каже рибалка. Риба добре «клює» побіля мостів, особливо якщо це за містом за містом. Риба йде на макуху, черв’яків, зерно та житній хліб Якщо навесні рибу ловлять на земляних черв’яків, із початком літа користуються хлібом і зерном: пшениця, овес, ячмінь, горох, пшеничне тісто, каша. Взимку краще використовувати в якості наживки черв’яків (їх продають на спеціалізованих ринках). Але вирішувати якою наживкою краще користуватися та чим вудити має вирішувати сам рибалка, виходячи зі свого досвіду. Принаджувати рибу треба за кілька днів до ловлі Принаджувати рибу до того місця, де ви хочете порибалити варто за кілька днів до того. У деяких випадках приманюють рибу протягом всього сезону, підкидаючи щодня нову порцію корму. Робити це варто в тих місцях, де чисте дно й немає мулу, увечері й вранці – найкраща пора. Приманювати рибу можна вівсом, картоплею, змішаною з кисломолочним сиром; пшеничною кашею, макухою, моченим хлібом різних сортів, мурашиними яйцями. Ідеальне підгодовування для риби навесні – дрібно порублені черви, змішані з глиною. Але варто звернути увагу, загодовувати рибу не можна, інакше кльову не буде. Рецепти приготування наживки Розмочений горох: заливають горох гарячою водою, накривають і залишають доти, поки охолоне вода. Потім воду зливають, заливають ще раз окропом, залишають до набухання. Потім зерно кріплять на гачок. Пшенична каша: невеличкий мішечок із цупкої тканини на 2/3 ємності наповнюють пшоном. Його треба попередньо добре промити й очистити від проса, сміття. Потім мішечок зав’язують, кладуть у каструлю, заливають водою й кип’ятять п’ять – вісім хвилин. Потім мішечок викладають у металевий посуд, і розминають його, щоб усі зернятка були роздавлені. Далі знову кладуть у мішечок і повторно кип’ятять п’ять – вісім хвилин. Добре приготовлена каша та, яка схожа на гуму. Зберігають її у зволоженій ганчірці. Будь-яке зерно насаджують на гачок так, щоб його жало виходило назовні. Пшеничне тісто: кілька столових ложок пшеничної муки розбавити холодною водою, добре розмішати. Замісити круте тісто. Далі, додаючи муку, розкатати тісто, доки воно не перестане «прилипати» до рук. Наживка з картоплі: відварити картоплю в кожушках, але краще трохи не доварити. Для насадки беруть невеликий шматочок картоплі, формують з нього кульку. Потім змішують з невеликою кількістю пшеничного борошна й добре розминають. Яка риба на що клює Сом. Краще клює рано вранці й пізно ввечері. Можна користуватися магазинною наживкою, сом полюбляє запах смаленого пера чи шерсті, зелених жабок. Короп. Рибу вудять на на кукурудзу, перлову чи пшеничну кашу, варений горох, манку, тісто. Окунь. «Клює» на черв’яків, різні личинки, горох, манку, гречану кашу. Щука. Вудити треба рано вранці або увечері. В якості наживки краще використовувати дрібну рибу або штучні магазині приманки. Карась. «Ведеться» на тісто, хліб різного виду, перлову, пшоняну кашу, горох, черв’яків. Приманювати рибу перед ловлею краще постійно, навіть влітку. Добре робити це у одному й тому ж місці, риба звикне до однієї місцевості, постійно йтиме для годівлі. Але багато корму (використовують те ж, що й для наживки) краще не кидати у водоймище. Надія Кучер