Небезпека полягає в тому, що для того, щоб прискорити дозрівання, їх вирощують під плівкою.
- Так досягається потрібна температура, - розповідають у прес-центрі головного управління охорони здоров’я ОДА Полтави. - Кавун стає стиглим вже за два місяці після посадки, до середини літа. Але за такий короткий строк солодкі смугасті ягоди не встигають позбавитися накопичених нітратів, які містяться в добривах, необхідних для правильного росту.
Лікарі відмічають, що наслідки вживання ранніх кавунів можуть бути трагічними. Часте вживання продуктів, що містять нітрати, призводить до накопичення важких металів в печінці і нирках, нітрати можуть викликати у тому числі і онкологічні захворювання.
Особливо шкідливі «нітратні» кавуни і дині для дітей і матерів, які годують груддю.
У дітей імунна система слабо сформована, слизова оболонка кишківника більш уразлива, ніж у дорослої людини. Тому вживання таких кавунів може викликати дисбактеріоз і гастрит.
Поради при купівлі ранніх кавунів:
- Визначення кількості шкідливих речовин у фруктах і овочах – процес тривалий навіть в лабораторних умовах. Тому при купівлі не треба соромитися перевіряти у продавців дозвільні документи і медичні книжки.
- А краще все ж почекати ще декілька тижнів до того моменту, коли кавуни достигнуть в природних умовах.
- Варто купувати фрукти тільки в магазинах і на спеціально обладнаних ринках, де дотримуються усі умови зберігання і транспортування.
- Інша небезпека, яку ховають у собі «вуличні» кавуни – їх здатність вбирати речовини з повітря. Тому ні в якому разі не можна купувати кавуни край дороги, на жвавих трасах. Голий м’якуш вбирає токсини у декілька разів швидше, тому купувати розрізані кавуни і дині є дуже небезпечним.
- Принесений додому кавун обов’язково треба промити під проточної водою. Після цього необхідно покласти кавун на стіл і дати йому самостійно висохнути.
- Простий спосіб перевірити кавун на наявність «сторонніх» речовин – опустити шматочок в холодну кип’ячену воду. Якщо вода забарвиться в рожевий колір, значить в м’якуш додані штучні барвники – такий кавун їсти не можна.
Перша допомога при виникненні отруєння після вживання кавуна.
- Якщо після вживання кавуна ви все ж відчули погіршення стану здоров’я, необхідно якомога швидше викликати «Швидку допомогу».
- Ознаки отруєння «нітратними» кавунами схожі на звичайне харчове отруєння – виникає різь в шлунку, пронос і блювота, піднімається температура тіла. Також хімікати можуть викликати головний біль та висипання на шкірі.
- До приїзду «Швидкої допомоги» лікарі радять випити дві склянки легкого розчину марганцівки, дві ложки активованого вугілля і прийняти проносне. У тому випадку, коли у виклику «Швидкої» необхідності немає, але є ознаки отруєння – не варто нехтувати візитом до лікаря. Гастроентеролог призначить необхідне лікування і допоможе уникнути ускладнень, викликаних отруєнням.