4-го серпня весь світ святкує День Шампанського.
Журналіст «Кола» вирішила запитати у місцевого бармена, яким є справжнє шампанське.
- Те, що в нас (українські виробники – авт.) пишуть на етикетці «шампанське», то не шампанське, а ігристе вино, - розповів колишній бармен Богдан. - Тому вони і пишуть «шампанське» нашими літерами. Оскільки писати латинськими, згідно із законодавством, можуть тільки спеціальні винні будинки у Шампані. Справжнє шампанське виготовляють тільки у Франції в Шампані. У них ґрунт, де вирощують виноград багатий на крейду. А це впливає на аромат винограду та смак напою. Серед шампанського цінують такі виробники як «Dom P?rignon» (Дом Периньйон), «Moet & Chandon», «Charles Lafitte» та інші. Тобто дорогі та найбільш елітні. Ціна на справжнє шампанське залежить від року урожаю. Коливається десь від 1000 до 50 000 гривень.
Дегустатори знають як розпізнати справжнє шампанське.
- Розпізнати справжнє шампанське реально, - продовжує бармен. – Це роблять дегустатори. Вони для цього дивляться на кількість бульбашок: спостерігають за їх величиною та кількістю, а також їх активністю. Зважають на аромат, присмак, колір та на те, як шампанське шипить.
Довідка «Кола»: Назва напою «шампанське» походить від назви французької провінції Шампань, де жив чернець П'єр Періньон, який першим спробував керувати таємничими процесами бродіння в 1693 році.