До теми: Полтавський Новий рік у 80-ті: дефіцити, «Советское шампанское» та сервіз «Мадонна»
А на святковому столі було:
Закуски
Зазвичай:
- Нарізка з ковбаси і сиру
- Бутерброди зі шпротами
- Холодець (намагались, аби він вийшов по-особливому прозорим)
- Олів’є (з докторською ковбасою – вона була смачна і продавалась усюди), але навпіл зі сметаною – майонезу, як правило, було небагато, і його економили.
- Оселедець під шубою (особливим шиком було дістати оселедець у жерстяних банках)
Можливо:
- Бутерброди з чорною ікрою (її могли привезти з Москви або з Півночі – там працювало немало полтавців)
- Салат із печінкою тріски (якщо можна було дістати рідкісну консерву)
- Салат «Мімоза»
- Салат «Столичний»
Звісно, в кожного були свої варіації – з’являлись і салати з плавлених сирків, і «Шопський». Але головна відмінність усіх новорічних святкових салатів – майонезно-сметанна заправка. Різноманітних соусів не готували, а поливати салати рослинною олією, яка мала досить інтенсивний запах, вважалось не дуже урочисто.
Основна страва
Зазвичай:
- Курча табака можна назвати справжнім королем радянських святкових столів.
Популярними були також:
- Качка з яблуками
- Буженина
- Фарширована риба
Можливо:
- Якийсь нетрадиційний родинний рецепт із м’яса або риби. У родині автора прабабуся тушкувала телятину з чорносливом на польський манер.
- Десерт
Як і сьогодні, тоді рідко хто доживав до десерту. Але торт у більшості сімей пекли. Були кілька дуже популярних рецептів.
«Медовик», «Мурашник», «Прага», «Сметанник», «Наполеон» – напевно, були серед фаворитів.
Випікали також еклери. А ще діставали шоколадні цукерки і один із головних символів Нового року – мандарини. Діти на новорічних ранках отримували всі однакові подарунки у паперових корзиночках.