- У Полтаві заборони продавати салати в супермаркетах немає, - говорить Тетяна Сидоренко, завідувач відділу гігієни харчування Міської СЕС. – Ми не можемо заборонити їх продаж, оскільки створені всі необхідні умови для їх зберігання та реалізації. На сьогодні, 26 липня, у Полтаві фактів отруєння салатами не зареєстровано. У супермаркетах салати продають у невеликих кількостях, згідно технічних умов. Ми рекомендуємо покупцям звертати увагу на їх маркеровку, де вказується дата та години виготовлення продукту.
Нагадуємо, що минулого року в Полтаві санстанція шукала салати з сальмонелою. Суворий контроль пов’язаний зі спекою, а також із отруєнням у Києві, через яке на лікарняних ліжках опинились чотири сотні людей.Перевіряти ж підприємства СЕС може тільки один раз на два роки. Рятують ситуацію лабораторні дослідження.
- Згідно постанови Кабміну від 30 листопада 2011 року, ми можемо перевіряти всі без виключення підприємства один раз на два роки, - запевняє Тетяна Вікторівна. – Але лабораторний контроль у нас проводиться частіше. У нас із супермаркетами та закладами громадського харчування складена угода на проведення лабораторних досліджень, згідно нормативної документації. Лабораторний контроль у супермаркетах, де є кулінарний відділ, проводиться на бактеріологічні та фізико-хімічні дослідження щомісяця. Наші працівники для дослідження відбирають салати прямісінько з холодильних обладнань супермаркетів. Поки що ніяких відхилень не було.
До речі, полтавська СЕС радить не купатися на одному з міських пляжів