В Україні хочуть заборонити цукрозамінники

Новини
23 квітня 2013 о 17:371185 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з сайту vkurse.ua Міністерство аграрної політики та продовольства України вважає за доцільне обмежити використання в країні синтетичних цукрозамінників у виробництві харчових продуктів.
Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

– Вітчизняні цукровари в поточному маркетинговому році виробили 2,26 мільйона тонн цукру, що майже на 400 тисяч тонн більше, ніж внутрішні потреби ринку. Це сприяло тому, що в 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Тому Мінагрополітики підтримало позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників в харчовій і переробній промисловості, – йдеться в повідомленні міністерства.

Читайте також - В Україні знову подорожчали овочі борщового набору

Станом на 1 квітня, запаси цукру в усіх суб'єктів господарювання, що функціонують на внутрішньому ринку цукру, становлять не менше 1747000 тонн. А максимальна потреба в цукрі для забезпечення внутрішнього ринку на період квітня-серпня цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, складає приблизно 764 000 тонн. Надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в обсязі понад 500 тисяч тонн. Забезпечення внутрішнього ринку цукром власного виробництва сприяло тому, що в 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах, крім спеціалізованих.В Україні цукрозамінники та підсолоджувачі використовуються, в основному, для виробництва дієтичних і діабетичних продуктів харчування, у фармацевтичній промисловості, а також поставляються на ринок з метою продажу кінцевому споживачеві для індивідуального використання, як «підсолоджувачі до столу» в дозованому вигляді.

Читайте ще -  В Україні хочуть заборонити рекламу фаст-фудів

– У синтетичних підсолоджувачах, на відміну від натуральних цукрозамінників, відсутня енергетична цінність - вони лише надають солодкий смак. Тому вживання підсолоджувачів з метою економії цукру неприпустимо з гігієнічних міркувань, оскільки суперечить принципам раціонального харчування. З цієї причини, на сьогодні виробництво, використання та реалізація підсолоджувачів в Україні здійснюються тільки з дозволу МОЗ України, - наголошується в повідомленні.

Мінагрополітики вже звернулося до Кабінету Міністрів з проханням доручити Міністерству охорони здоров'я України провести відповідну роботу, – йдеться на comments.ua

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter