– Садівництво на професійному рівні у Полтавській області нині – швидше виняток із правила, ніж норма, – вважає Олександр Горб, доцент кафедр селекції, насінництва та генетики ПДАА. – Наразі в області саджають сади на території площею всього 200 га, це при тому, що ще 1970 року в області було 60 тисяч га садів.
Така разюча прірва, на думку Романа Цімченка, директора фермерського господарства «Сади Полтавщини», члена асоціації розвитку інтенсивного садівництва Полтавщини, зумовлена високими капіталовкладеннями в галузь та довгим очікуванням врожаю. Крім того, через зміну клімату відбувається різке потепління, тому за плодовими деревами доглядати стало важче. Так само складніше нині спрогнозувати урожай. – Особливо боляче зміна клімату вдарила по ягідниках, із поверхневим розміщенням кореневої системи: смородина, малина, аґрус, суниця. Вельми невтішна ситуація із чорною смородиною, яка дуже важко переносить повітряну засуху, масово пропадає, бо смородина найбільш вологолюбива серед усіх плодоягідних культур. Тому ягідники на промисловому рівні саджають мало і вони не забезпечують й 10% потреб населення області. Переважно їх вирощують на присадибних ділянках. А більшість суниці (клубники), яка в нас продається, завезена із південних регіонів, – зазначив Роман Віталійович. До теми - Рідкісні й екзотичні дерева, кущі та городні культури, які можна саджати у Полтаві – Зараз стоїть питання, щоб розширити у найближчі роки площу під вирощування ягідників та плодових до 50 га. Але це можливо лише за крапельного зрошення, – наголосив Олександр Горб. Найбільшим попитом серед садоводів та покупців користуються яблука. На промисловому рівні в області вирощують лише яблука. Всі інші плодові культури – в дуже незначній кількості. Яблуневі сади інтенсивних сортів при належному крапельному зрошуванні дають урожай 30 тонн з га. Старі сорти яблунь, які переважно ростуть в домогосподарствах і плодоносять через рік, дають урожай до 5 тонн з га. Періодичність – через те, що дерево не закладає регенеративних бруньок для наступного врожаю. Довідка «Кола» Інтенсивні сади – це сади, вирощені з карликових та підкарликових підщеп, коренева система яких не знаходиться глибоко в землі. Такі сорти стійкі до засухи, з гарними смаковими властивостями. Серед яблук – це переважно зимові сорти: голден, семеренка, джонаголд, флоріна. – Для того, щоб яблуня плодоносила нормально та щорічно, необхідно до 800 мл опадів на рік, а в нас випадає 480-500 мл. Тому єдиний вихід – постійний полив. Через те, що деревам не вистачає води, у червні на яблунях, які ростуть на присадибних ділянках, зав’язь починає опадати. Через спеку слива на Полтавщині може стати фруктом, який зникає Слива – найбільш вологолюбива рослина з усіх плодових культур. Найкращі й найвиносливіші сорти у нашому регіоні – це опішнянка, угорка італійська, угорка звичайна, ренклод альтана, персикові. Найбільш пристосована до наших кліматичних умов – опішнянка – це місцевий сорт, відомий ще з 17 століття. Проте нині слива на Полтавщині під загрозою зникнення, інтенсивних сливових садів в області немає. За словами Романа Цімченка, садівники не саджають масово слив, бо на них немає такого попиту, як на яблука, період очікування врожаю більший, а якісні саджанці знайти вкрай важко. Та й загалом промислових садів кісточкових порід на Полтавщині практично немає (сливи,черешні, вишні, абрикоси, персики). Ці дерева – прерогатива домашніх садів. – Сливі катастрофічно не вистачає вологи. Саме тому навіть дерево, на якому зав’язалося багато плодів, у середині літа скидає їх з себе, щоб вижити самому. – Через зміну клімату та потепління про перспективу сливи в нашому регіоні годі й говорити, – переконаний Олександр Степанович. – На заміну сливі йде алича, яка більш стійка до засухи. Це при тому, що ще 10-15 років тому алича в нас зустрічалася вкрай рідко, бо вважалася деревом, яке росте на Півдні. Найбільшого врожаю плодово-ягідних культур полтавцям цього року варто очікувати полуниці, абрикос та вишень. Довідка При населенні близько 1,5 млн осіб річна нормативна потреба в Полтавській області у фруктах – 82,5 тис. тонн, а в ягодах – 52,5 тис.і тонн. За інформацією із сайту асоціації розвитку інтенсивного садівництва Полтавщини.
Цього року весна знову оминула Полтавщину.
Після затяжної зими майже одразу прийшла спека. Як такі погодні умови вплинуть на майбутній урожай зернових, плодово-ягідних та інших культур, дізнавалася журналіст «Кола».
Поради полтавцям, як доглядати, чим рятувати від жука, та де зберігати картоплю
Цукрових буряків на Полтавщині посіяли утричі менше, ніж минулого року
– Площі під посіви цукрових та кормових буряків в Україні щороку зменшуються. Приміром, кормовий буряк вирощують лише ті господарства, які займаються тваринництвом. Щодо цукрових, то цього року в Полтавській області посіяли 28 тис. га цієї культури. Для порівняння – торік висіяли 71 тис. га. Тобто, площу зменшили майже утричі. Найбільші посівні площі цукроносної культури в Глобинському, Шишацькому, Кобеляцькому та Хорольському районах, – прокоментував Сергій Філоненко, доцент кафедри рослинництва ПДАА.
До недавно Полтавщина займала друге місце після Вінницької області за посівними площами і за виробництвом цукру.
– З 28 тис. га 25,6 тис. га – посіяли сільгосппідприємства, які мають цукрові заводи. Цього року в області планують працювати лише 3 цукрові заводи: Глобинський, Яреськівський та Кобеляцький. Ще три, які працювали минулоріч, законсервовані, бо їх власники вважають недоцільним роботу заводів за таких економічних умов. Загалом на Полтавщині нині 9 цукрових заводів у робочому стані, – каже Юрій Щербань, головний спеціаліст асоціації «Полтавацукор».
За словами Сергія Філоненка, торік Україна виробила понад 2 мільйони тонн цукру при потребі 1,7-1,8 мільйонів тонн. Тобто відбулося перевиробництво, оскільки налагодженого зовнішнього ринку збуту цього солодкого продукту в України немає, склади й до нині переповнені нереалізованим цукром.
– При затратах на 1 гектар буряків від 6 -8 до 12 тисяч гривень (сюди входять затрати на насіння, добрива, засоби захисту рослин від шкідників та хвороб, паливно-мастильні матеріали, зарплата працівникам), сільгоспвиробнику невигідно здавати вирощені коренеплоди на цукрові заводи за мінімальною ціною, та й цукрозаводчик не може продавати цукор за безцінь, – каже Сергій Васильович.
Ціна на цукор не виправдовує затрат на вирощування й переробку буряків
– Така ситуація склалася через те, що немає реальної ціни на цукор. Нині оптова відпускна ціна на заводі за кілограм цукру – 5,5 гривні за кілограм. Вона не виправдовує затрат на посів буряка та його переробку. Собівартість цукру – 6,5-7,5 гривні за 1 кг, – акцентував Юрій Щербань. – У цивілізованому світі на вирощування та переробку цукрових буряків держава дає дотації, в Україні ж на це не вистачає коштів.
Тож уже зараз можна очікувати, що цукор із нового врожаю коштуватиме дорожче, ніж минулого року, бо його буде менше.
– Ситуація із перспективою цьогорічного врожаю цукрових буряків є досить обнадійливою, – вважає Сергій Філоненко. – Посіяли буряки в середині квітня, нинішня погода для нього не критична. Якщо дощі пройдуть у достатній кількості ще й у червні-липні, а в серпні погода буде помірно теплою, до того ж агроном у свою чергу зробить все можливе, чого вимагає технологія вирощування культури, я вважаю, нам варто очікувати, нехай не найбільшого, але досить солідного врожаю.
Смородини та малини родить мало вже не перший рік
Урожай зернових очікується більший, ніж минулого року, але менший, ніж 2011-го.
Попри те, що фахівці ООН прогнозують у 2013 році помітне зростання світового виробництва пшениці, фуражного зерна, кукурудзи та рису, українські аграрії не такі оптимістичні. Адже березень зі снігом, пізня весна та різка спека змушують господарників засумніватися у прогнозах урожаю зернових до 53-55 мільйонів тонн.
Довідка
Після рекордного врожаю 2011 року, у 2012-му Україна намолотила 46,2 млн тонн зерна, що на 18,6% менше, ніж 2011 року. Згідно з даними Держстату, урожай пшениці минулого року був 15760000 тонн, ячменю – 6,9 млн тонн, кукурудзи на зерно –20,9 млн тонн, гречки – 238,6 тис. тонн, рису –158,6 тис. тонн. Це все менше, ніж 2011 року. Із зернових культур минулоріч збільшився лише урожай жита – на 16,7% (до 675,7 тис. тонн) і вівса – на 24,5% (до 629,6 тис. тонн). Наразі фахівці вважають, що зернових у 2013 році зберуть 50-53 млн тонн. За інформацією із сайту pesticidov.net
– Там, де пройшли дощі, можна очікувати непоганий урожай зернових. Адже попри технології, відповідно підготовлені ґрунти та вдало підібраний сорт, ми продовжуємо залежати від погодно-кліматичних умов, – каже Олександр Куценко, професор кафедри рослинництва Полтавської державної аграрної академії (ПДАА). – Тому дуже велике значення для урожаю мають затяжні дощів під час наливу пшениці (середина червня) й інших зернових.
Як вважає Олександр Куценко, врожай ярої пшениці та ячменю буде нижчим, ніж очікувалося. Але говорити про конкретну кількість центнерів з гектару поки що неможливо.
– Так само важко сказати щось про урожайність кукурудзи, гречки та проса, які тільки почали сходити. Загалом же, всі ці культури люблять вологу. Натомість варто очікувати хороший врожай ріпака, бо для нього вистачає вже наявних запасів вологи у ґрунті, –розповів Олександр Куценко.
Довідка «Кола»
Станом на 14 травня в області булопосіяно 1116 тисяч гектарів ярих культур, у тому числі ярих зернових та зернобобових посіяно на території площею 713 тисяч гектарів. Із них кукурудзу посіяли на площі 556 тисяч гектар, ярі ранні зернові – 150 тисяч гектар. Завершели посів соняшнику на площі 201 тис. га, цукрових буряків – 28 тис. га, завершується сівба сої – 158 тис. га.
До теми -