Полтавці розповіли, чи готують на Маковія шулики та поділились рецептами (опитування)

Новини
14 серпня 2013 о 13:032138 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці розповіли, чи готують на Маковія шулики та поділились рецептами (опитування)
Сьогодні, 14 серпня, святкують Маковія, інша назва свята – Перший спас.
Цього дня їдять шулики. Журналісти «Кола» запитали у полтавців чи готують у їхніх родинах цю страву та за яким рецептом.

Нагадаємо, у Полтаві сьогодні святять квіти та мед на Маковія (+ фото)































Ніна Миколаївна:

– Ми обов’язково готуємо: це коржі, мак та мед. У нас всі у сім’ї чекають такої страви. Їсти шулики можна тільки після того, як у церкві відбудеться служба. А до того не можна.
Лариса:

- У моїй сім’ї не готують цієї страви. Я сама з Харківської області, там такого звичаю немає.
Олена Костянтинівна:

– У нас на Маковія шулики обов’язкова страва. Печу звичайний корж з кефіру, солі та борошна. Мак тру по старинному методу: маю для цього горщик глиняний і макогін. Розтирає мак лише мій чоловік, бо на те сили потрібні. Перед цим я мак гарно запарюю, щоб він набух і охолов. Все це розбавляємо кип’яченою, але холодною водою і добавляємо цукор. Рецепт такий у мене ще від бабусі. Називаємо їх ще «маковиками». Їмо цю страву вже ввечері, бо вдень всі на роботі. І ще іноді печу маковий рулет на свято. Сьогодні його пекти, мабуть, не буду, бо спека.
Олег Анатолійович:

– У нас вдома мама та бабуся готують шулики. Пам’ятаю, як раніше бабуся пекла такі коржики з маком, і люди до нас приходили і відламували собі шматочки, мед ще добавляли, і їли так. Смакувати ними можна вже після освячення.
Галина Єгорівна:

– Вся сім'я розбіглась. Свято то гарне, я навіть не знала, що цього дня освячують все це. Я майже нічого такого не їм, бо за фігурую слідкую. І моя невістка теж слідкує за фігурую.
Ірина:

– Звичайно, для нас це свято. Я живу зі свекрухою і вона завжди готує шулики. У нас такий рецепт: печуться шулики, їх ламають, товчемо мак та добавляємо мед. Можна з молоком.
Катерина Іванівна:

– Я замість шуликів зробила сьогодні пряники у помадці. Адже живу сама, того так вирішила.

Запитували Ольга Матвієнко та Юлія Корж

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter