Цього дня їдять шулики. Журналісти «Кола» запитали у полтавців чи готують у їхніх родинах цю страву та за яким рецептом.
Нагадаємо,
у Полтаві сьогодні святять квіти та мед на Маковія (+ фото)
|
Ніна Миколаївна:
– Ми обов’язково готуємо: це коржі, мак та мед. У нас всі у сім’ї чекають такої страви. Їсти шулики можна тільки після того, як у церкві відбудеться служба. А до того не можна. |
|
Лариса:
- У моїй сім’ї не готують цієї страви. Я сама з Харківської області, там такого звичаю немає. |
|
Олена Костянтинівна:
– У нас на Маковія шулики обов’язкова страва. Печу звичайний корж з кефіру, солі та борошна. Мак тру по старинному методу: маю для цього горщик глиняний і макогін. Розтирає мак лише мій чоловік, бо на те сили потрібні. Перед цим я мак гарно запарюю, щоб він набух і охолов. Все це розбавляємо кип’яченою, але холодною водою і добавляємо цукор. Рецепт такий у мене ще від бабусі. Називаємо їх ще «маковиками». Їмо цю страву вже ввечері, бо вдень всі на роботі. І ще іноді печу маковий рулет на свято. Сьогодні його пекти, мабуть, не буду, бо спека. |
|
Олег Анатолійович:
– У нас вдома мама та бабуся готують шулики. Пам’ятаю, як раніше бабуся пекла такі коржики з маком, і люди до нас приходили і відламували собі шматочки, мед ще добавляли, і їли так. Смакувати ними можна вже після освячення. |
|
Галина Єгорівна:
– Вся сім'я розбіглась. Свято то гарне, я навіть не знала, що цього дня освячують все це. Я майже нічого такого не їм, бо за фігурую слідкую. І моя невістка теж слідкує за фігурую. |
|
Ірина:
– Звичайно, для нас це свято. Я живу зі свекрухою і вона завжди готує шулики. У нас такий рецепт: печуться шулики, їх ламають, товчемо мак та добавляємо мед. Можна з молоком. |
|
Катерина Іванівна:
– Я замість шуликів зробила сьогодні пряники у помадці. Адже живу сама, того так вирішила. |
Запитували Ольга Матвієнко та Юлія Корж
Позначення:
Категорії:
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter