У Полтаві відкрився ще один магазин шашлику «Армения».
За численними проханнями жителів та гостей міста, а також для зручності шашлик тепер став ще ближчим до поціновувачів смачної їжі.
Досі полтавці купували чи замовляли шашлик – соковитий і смачний – на вулиці Козака, у центрі Полтави. У народі магазин шашлику «Армения» здобув популярність і визнання, а страви вірменської кухні, як шашлик і багато іншого, там дійсно неперевершені. Нині ж діє ще один магазин, який відкрився на вулиці Виноградній, у мікрорайоні Браїлки.
Тож власник Саркіс Авакян розповів, у чому секрет популярності закладів, які продукти, окрім шашлику, полюбились полтавцям та чим вони корисні. А також як уникнути переїдання і зробити так, щоб їжа, як, приміром, шашлик, пішла на користь організму. А ще поділився цікавою інформацією про традиції вірменської кухні та знаного роду Авакянів.
– Ми відкрили новий магазин шашлику «Армения» в іншому кінці міста, на Браїлках, адже це зручно. Полтавцям не треба їхати з одного кінця міста в інший заради улюбленого шашлику, вірменського хліба, солінь чи солодощів, – розповідає Саркіс Авакаян.
Увага! Цікава пропозиція!
Нині в магазинах цієї мережі діє акція: знижка 10% при замовленні їжі додому. Термін дії акції – до 1 грудня 2013 року.
Вартість доставки – 30 грн.
Тож зайдіть у магазин шашлику, отримайте флаєр на знижку та скористайтесь акційною пропозицією.
Усе завжди свіже, смачне – вам захочеться скуштувати таку їжу не раз!
Фото Ніни Король та надані Саркісом Авакяном
Полтавців годують «професори» своєї справи
У магазинах шашлику готують головну страву 2 брата: Карен і Сергій. Вірмени більше 10 років «чаклують» біля шашлику, знають усі тонкощі, як приготувати його так, щоб був і смачним, і не пересмаженим, а м’ясо тануло в роті.
Тож завжди на прилавку магазину є шашлик із різного м’яса, яке душа бажає. Крім нього на мангалі готують і смачні овочі, які зберігають усе багатство корисних речовин, запікаючись на вугіллі.
А за попереднім замовленням майстри приготують вам нутрію на мангалі, кролика, качку, перепілок, баранячий язик, королівські креветки та делікатес – бичачі яйця.
Окрім готових страв, можна придбати в магазині і напівфабрикати (замариноване м’ясо: свинину, телятину, курятину, баранину, а також рибу – сома, сьомгу, товстолоба).
Є в «Армении» все для смачного застілля – від солінь, які рідко можна знайти в Полтаві, спеціальних соусів до солодощів та лимонадів. Аджика, багатство сирів… І, звісно ж, кілька видів національного вірменського хліба. Також є смакота для тих, хто поспішає – хачапурі з сиром і з м’ясом. Тож кожен може знайти щось смачненьке для себе!
Уміння смачно готувати – у Саркіса в крові
Дід Саркіса, якого звали Авакян Саркіс Мелікович, був одним із кращих кухарів у СРСР. Коли у Москві проводилась Олімпіада-80, його серед інших найкращих кулінарів теж запросили до Москви, аби готував смачні страви для гостей і спортсменів-олімпійців. Вірменин передав свої кулінарні секрети нащадкам, серед них – і онук Саркіс.
До того ж, як стверджує онук Саркіс, його дід безпосередньо пов’язаний із Полтавою: визволяв місто 1943 року.
Тож саме від діда бере початок любов Саркіса до кухні, приготування страв та уміння смачно годувати людей і отримувати слова вдячності від них. Самому Саркісу приємно годувати інших, як студентів, робітників, так і заможних людей різних професій. Каже, задоволений, що має чимало постійних клієнтів.
Мацун і тан допоможуть бути здоровими й мати кавказьке довголіття
Мацун – національний вірменський кисломолочний продукт, типовий для стародавніх народів, що населяють не тільки Анатолію і Месопотамію, але й проживають уздовж усього Великого шовкового шляху від Гімалаїв до Європи. Так говориться про цей диво-продукт у Вікіпедії.
– Ми готуємо і продаємо мацун із коров’ячого молока, у вірменів цей продукт у щоденному раціоні, – розповідає Саркіс. – Пам’ятаю, як у дитинстві ми з братами могли з’їсти повну миску мацуна, додавали варення чи фрукти – і так ласували. Адже мацун – запорука здорового кишечника, його мікрофлори. Відомо, що імунітет «живе» в кишечнику, залежить від стану мікрофлори. Тож мацун підтримує здоров’я усього організму, а значить – це ваше довголіття.
Як говорить Саркіс, не варто плутати мацун із кефіром, це різні продукти, не схожі між собою, хоч і кисломолочні. Але в їхньому складі дещо різні бактерії.
– Мацун важливий для людського організму , як для дерева корінь. Дерево гниє з коріння, а люди хворіють через проблеми в кишечнику. Тож важливо вживати цей кисломолочний продукт щодня, – радить Саркіс Авакян.
Тан – кисломолочний напій. Він допомагає перетравлювати їжу. Тож якщо ви матимете пишне застілля, подбайте, щоб цей природний продукт, що готується на основі мацуна, був під рукою.
– Тан сприяє гарному перетравленню їжі, виводить із організму токсини, а це також гарний засіб боротьби із похмільним синдромом. У день достатньо буде 1-1,5 л тану, – каже Саркіс Авакян.
Тан можна давати дітям, у вірменів навіть немовлята споживають цей напій.
Якщо вам не зручно брати з собою мацун чи тан, але дбаєте про здоров’я, хочете зміцнити імунітет, то «Біонормалін» буде вам у нагоді. Це сухий порошок, що за властивостями схожий на мацун. Його варто споживати по 1 чайній ложці на день, запиваючи водою, – і ваше здоров’я та настрій поліпшаться. Розробник цього продукту – академік Гагік Авакян, батько Саркіса.
Довідка
Гагік Саркісович Авакян – відомий в Україні й за її межами лікар, що поєднав традиційну та нетрадиційну медицину.
Усі ці продукти та багато іншого ви зможете придбати у магазинах шашлику «Армения» за доступними цінами. До того ж поспішайте скористатись знижкою при замовленні страв додому.
Адреси магазинів шашлику «Армения»:
М. Полтава, вул. В. Козака, 10,
Тел.: Київстар (098) 888 88 74,
МТС (099) 955 55 84,
Вул. Виноградна, 8-А,
Тел.: Київстар (068) 631-44-44.
МТС (099) 366-44-44.
Час роботи: 10.00-22.00.
Можна замовити доставку продуктів по місту. Вартість послуги – 30 гривень, незалежно від кількості замовленого.
До речі, нині магазин шашлику пропонує обслуговування корпоративів, банкетів, свят. Замовлення доставлять у строк, і ви не пожалкуєте про сервіс.
Якщо хочете посмакувати вишуканими стравами у затишному закладі, то Саркіс Авакян запрошує відвідати ресторан «Арчі», що належить їхній родині у Харкові. Тож при нагоді, коли будете у першій столиці України, зайдіть в «Арчі»:
м. Харків, Комсомольське шосе, 69
Телефон: (057) 780 04 14.
Час роботи: з 11.00 до останнього клієнта.
З історії шашлику
Шашлик вважають стравою кавказької кухні, і пов’язують походження назви від тюркського слова «шиш» – вертел. Тож «шашлик» у прямому значенні – це страва, смажена на рожні. В азербайджанській мові шашлик називають кебабом , а в Туреччині – шиш-кебаб.
На Кавказі самі вертели, на які насаджують м’ясо, іменують шампурами, що походить від слова «шомпол». Адже саме на шомполах від мушкетів і пищалей смажили за старих часів м’ясо мисливці і солдати . Хоча взагалі шукати історичну прабатьківщину шашлику – справа невдячне, бо чимало народів вважають його саме своїм винаходом.
Приготування їжі на відкритому вогні – найдавніший спосіб кулінарної обробки продукту. Він заведений у всіх без винятку народів, як високоцивілізованих, так і обділених благами цивілізаціях. Більше того, страва ця, незважаючи на її нібито простоту, скрізь вважається незмінно святковою. Засмажування на рожні цілих вепрів і зубрів із сивої Античності й аж до середини XVIII століття було однаково поширене як на Сході, так і в Західній Європі.
Смакувала і дізнавалась секрети вірменської кухні Ніна Король
До теми: де в Полтаві посмакувати галушками.