Через кілька днів православні святкують Різдво Христове. Як його проводять священики читайте далі.
Отець Олександр 6 і 7 січня проводить на службі у храмі. Він настоятель Свято-Миколаївської церкви у Полтаві. На столі в його родині у Свят-вечір – пісні страви, серед яких багато грибів, адже Дедюхіни заготовляють багато грибів на зиму, дотримуються постів. Кутя – головна страва цього вечора. До неї у родині священика входять пшениця, мед, мак, узвар. Готують дружина та доньки (їх четверо в Дедюхіних).
З 12 години у Різдво разом із вертепом священик вирушає колядувати, славлячи народження Христа.
– Ми колядуємо разом із громадою, прихожанами храму. Нині нас 2-3 ватаги. Тож і їмо те, що дадуть нам, колядникам. Розігруємо вертеп, де у нас є Ангели, Ірод, Пастухи та інші учасники дійства. Я ходжу в ролі Священика. Вітаємо тих, хто нас запрошує, тобто це від Яківців у Полтаві і до Мачух Полтавського району. Для нас це не «етнографічні консерви», а жива традиція, – розповів отець Олександр.