Жоден різдвяний стіл не може обійтися без традиційної куті. Здавалося б, страва більше ніж проста у приготуванні. Практично у кожної сім'ї є свої секрети її приготування.
Своїм рецептом з нами поділився Василь Фазан – протоієрей храму Вознесіння Господнього м. Полтава УПЦ, кандидат педагогічних наук, доктор теологічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та андрагогіки ПНПУ імені В. Г. Короленка.
Пшениця 1 стакан
Мак потовчений 50 грм.
Горіх грецький подріблений 50 грм.
Родзинки 50 грм.
Мед 50 грм. Солі щіпотка
Перед приготуванням прочитати молитву Отче наш... та Символ Віри. Попередньо пшеницю замочити на 2 год., потім варити до готовності. Окремо готуємо на 1 стакан кипяченої води додаємо потертий мак, потерті горіхи, родзинки, мед усе це змішуємо і добавляємо в готову пшеницю. Усе це добре перемішуємо і перекладаємо у глиняний посуд.
Напередодні Різдва українці за власними рецептами готують один з головних атрибутів свята - кутю.