Правильне харчування при цукровому діабеті – поради, правила та продукти, які можна вживати

Здоров'я
Ольга Правденко14 лютого 2014 о 16:074763 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Правильне харчування при цукровому діабеті – поради, правила та продукти, які можна вживати
Раціональне харчування – запорука ефективного лікування цукрового діабету.

Хворому важливо не просто дотримуватися дієти, а переглянути свій раціон, навчитися правильно протягом дня розподіляти кількість білків, жирів та вуглеводів, які є носіями енергії.

У школі соціальної адаптації для хворих на цукровий діабет дадуть поради та впевненість, що майбутнє буде щасливим

Для людей, які щойно дізналися про свою хворобу і ще не знають, як правильно жити з нею, на базі ендокринологічного відділення №2 міської лікарні вже 20 років працює школа соціальної адаптації для пацієнтів з цукровим діабетом. Заняття відбуваються циклами, адже одні хворі виписуються, інші – приходять. У першу чергу заняття покликані навчити людей керувати своїм діабетом.

– Зараз це спільний пілотний проект МОЗ України з фірмою «СанофіАвентіс». Заняття проводимо в першу чергу для пацієнтів, які лікуються стаціонарно. Та їх також можуть відвідувати хворі, які не перебувають в лікарні, але хочуть керувати своїм діабетом, – розповідає заслужений лікар України Ірена Кайдашева, лікар-ендокринолог 2-ї міської клінічної лікарні. – Завдяки заняттям у школі, хворі на цукровий діабет дізнаються про ускладнення, які може викликати ця хвороба, як їх попередити, а інсулінозалежних пацієнтів навчаємо, як правильно вводити інсулін, зберігати й транспортувати його. Також пацієнти дізнаються, про правильне харчування при 1 і 2 типах діабету, дотримання режиму харчування та про переваги здорового способу життя.

– Заняття у школі мені дуже допомагають у боротьбі з цукровим діабетом, у мене – 2 типу. Я намагаюся дотримуватися всіх порад і в результаті лягаю у лікарню лише для профілактики двічі на рік, – ділиться враженнями Алла Іванівна, пацієнт. – Після занять легше і морально, і фізично, й дієта тоді набагато легше дається.

У школі соціальної адаптації не лише розказують теорію, а й проводять майстер-класи з приготування страв.

Загалом підхід до дієти у випадках діабету 1 і 2 типів різниться. При діабеті 1 типу, яким переважно хворіють молоді люди (до 35 років), харчування повинно бути різноманітним, але варто підраховувати все з’їдене у хлібних одиницях (ХО). Таким чином,можна вберегтися від наслідків хвороби і в той же час дати організму, який розвивається, всі необхідні речовини. Близько 10-15% людей мають саме його. При діабеті 2 типу, яким хворіють переважно люди, старші 45-ти років, і часто із надлишковою вагою, харчування повинне бути низькокалорійним, орієнтованим на схуднення, контроль над кількістю з’їденого здійснюється за вмістом калорій у продуктах харчування та в ХО.

Як вирахувати самостійно хлібну одиницю

Хлібна одиниця використовується для оцінки кількості вуглеводів у продуктах. Одна ХО дорівнює 12 г цукру або 25 г хліба. Візьміть буханку чорного хліба («кирпичик»), відріжте пластину товщиною 1 смвпоперек, а не вздовж, і розділіть його навпіл. Ось ця половинка і є 25 г. Усі продукти, які містять вуглеводи, узяті в певній кількості за вагою, їх можна прирівняти до однієї ХО. Найкраще, коли у хворих на цукровий діабет вдома є кухонні ваги, з їхньою допомогою легко визначити кількість продуктів у грамах, необхідних для вживання.

– Хворий на цукровий діабет повинен харчуватися повноцінно і різноманітно, але знати, що легкозасвоювані вуглеводи вживати не можна, а важко засвоюваних вуглеводів у раціоні повинно бути 50%. До легкозасвоюваних вуглеводів належать: цукор, мед, банани, виноград, дині, груші – від них варто взагалі відмовитися, – каже Ірена Кайдашева.

Усі фрукти потрібно вживати лише після сніданку, обіду, вечері, і в жодному разу не як перекус.

Правила, яких варто дотримуватися хворим на цукровий діабет під час харчування (поради та аргументи)

– Вживати їжу потрібно тричі на день в один і той самий час – регулярне харчування допоможе організму контролювати рівень глюкози в крові ( при цукровому діабеті 2 типу).

– Обмежте вживання продуктів з високим вмістом жирів – вони можуть призвести до підвищення маси тіла та сприяють розвитку декомпенсації вуглеводного обміну та появі ацетону в сечі. Якщо ви відчуваєте спрагу, негайно визначте глюкозу крові. Пийте звичайну воду.

– Ведіть активний спосіб життя – регулярні фізичні навантаження допомагають нормалізувати рівень глюкози в крові.

– Хворі на діабет повинні займатися фізкультурою, для тих, хто переніс операції чи інші недуги, існує лікувальна фізкультура. Збільшення фізичної активності – ще один шлях до здорового способу життя. Вправи можуть бути доволі простими: наприклад, ходіння сходами замість ліфта, прогулянка до найближчої автобусної зупинки, їзда на велосипеді, заняття у тренажерному залі, – наголосила Ельвіра Кайдашева, завідувач ендокринологічного відділення №2 міської клінічної лікарні, головний ендокринолог Полтави.

Овочі можна вживати сирими, відвареними, запеченими. Використання жирів (майонез, сметана) під час приготування салатів небажане. Картоплю їсти відвареною у кожушках, але не пюре.

Помірна кількість – половина від вашої звичайної порції (3 столові ложки).

Порції (на день) найчастіше вживаних фруктів та ягід, свіжих і заморожених

Смородина (всі сорти), ожина, полуниця – склянка.

Малина – півсклянки. Черешні – 10 ягід на день.

Мандарин – 1 штука на день, апельсин – половина, памело – долька.

Як правильно людям, хворим на цукровий діабет, пити алкоголь

– Вживати алкоголь у помірній кількості, беручи до уваги вміст вуглеводів у різних напоях.

– Алкоголь підвищує ризик розвитку гіпоглікемії (небезпечне зниження рівня глюкози в крові).

– Стан гіпоглікемії може помилково сприйматися як поведінка сп’янілої людини.

Для людини з цукровим діабетом доза алкоголю (горілка, коньяк) не повинна перевищувати 50-80 мл, або 150 мл сухого вина.

Як визначити розмір порції

Ваші руки допоможуть визначити правильний розмір порції.

1.Фрукти/крупи та продукти зі вмістом крохмалю. Має дорівнювати об’єму вашого кулака.

2. Овочі.Візьміть стільки, скільки поміститься в обидві руки.

3.М’ясо та альтернативні продукти.Порція має бути не більшою за площу долоні та не товщою за мізинець.

4. Жири.Порція жирів має бути не більшою за розмір великого пальця.

Приклад орієнтовногохарчуванняпротягом дня для хворих на 2 тип цукровогодіабету. Олександр Приступюк, доцент кафедриендокринологіїНаціональногомедичногоуніверситетуімені О. Богомольця, розробив орієнтовний раціон для хворих на цей тип діабету.

Сніданок

Салат з овочів (свіжих, варених, тушкованих). Суп із круп. Відваренакартопля,абокашічимакарони. Шматоксируабориби,абояйця. Хліб – 2 шматки. Яблуко (несолодкихсортів) чипівбанана,чи 3 грецькігоріхи. Чай, кава, трав’янічаї.

Обід

Овочевісупиабоборщі з м’ясом. Кашіабовідвареніовочі, бобові, овочеве рагу. Якщосупи нам’ясі, друга страва повинна бути вегетаріанською. Соки – натуральні, абокомпотиізсвіжозамороженихчисухофруктів.

Вечеря

Овочеве рагу. Каші з гарбуза (але не запеченого), хліб – 2 шматки, трав’янічаї за смаком, компоти.

Друга вечеря

Склянка кефіруабофруктовийчи овочевий салат. Салатиможназаправитиолієюіз гарбуза.

Довідка «Кола» Діабет – це захворювання, яке приводить до ранньої інвалідизації та смерті хворих. Кожні 40 секунд у світі людина починає хворіти на цукровий діабет і кожні 10 секунд помирає від ускладнень, викликаних хворобою.

Цифра: У Полтаві майже 11 тисяч осіб хворіють на діабет. З них майже 1700 знаходяться на інсулінотерапії і кількість хворих, у яких вперше виявляють діабет, становить майже1100 осіб.

До теми - Цукровий діабет – фактори розвитку та ознаки захворювання: із вуст полтавського ендокринолога

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter