Адже натуральний йогурт містить корисні мікроорганізми, що нормалізують мікрофлору в кишківнику й пригнічують життєдіяльність різноманітних хвороботворних бактерій. Прохолодний йогурт чудово тамує спрагу й служить відмінною альтернативою морозиву.
Чимало батьків, обираючи йогурт для своєї дитини, просять продавця дати той, що містить більше фруктів, вважаючи, що саме такий продукт найкорисніший для малюка. Проте, не всі знають, що корисні властивості йогурта залежать зовсім не від вмісту фруктів, а від молочнокислих бактерій, попереджають в "Полтавастандартметрології".
Як обрати якісний йогурт
В Україні йогурти повинні відповідати державному стандарту ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови» або технічним умовам виробника, вимоги яких не нижчі, ніж у зазначеному нормативному документі. Цей стандарт не поширюється на йогурти термізовані. Останні проходять термічну обробку, завдяки чому можуть тривалий час зберігатися. Втім, класичний йогурт вони нагадують лише за смаком та зовнішнім виглядом, адже всі живі мікроорганізми під час термообробки гинуть. Тому треба добре розуміти різницю між йогуртом і йогуртовим пастеризованим продуктом. До речі, продукт, який пройшов термічну обробку, нерідко називають якимось видозміненим словом, похідним від йогурту: «йогуртером», «йогуртовичем» тощо.
«Йогуртовий продукт» можуть виготовляти і з сухого знежиреного молока з додаванням пальмового чи кокосового жиру, а також на основі сої. Про все це виробник зобов’язаний чесно попередити, тож необхідно уважно читати інформацію, яка зазначається на споживчому маркуванні.
Обов’язково зверніть увагу на термін зберігання йогурту. Це один з найважливіших показників по якому можна судити, наскільки корисним буде його вживання, адже чим довший термін придатності, то менша ймовірність потрапляння в організм людини корисних бактерій. За державним стандартом України термін споживання йогуртів не повинен перевищувати 14 діб. Якщо ж він становить місяць, а то й більше – перед вами абсолютно продукт, наповнений консервантами.
Температура зберігання йогуртів від +2 до +6 градусів (заклади торгівлі повинні тримати їх в холодильниках). На маркуванні цих продуктів має зазначатися вміст корисних бактерій на кінець строку зберігання.
Йогуртів із фруктовими наповнювачами: ягодами, чи їх шматочками, краще взагалі уникати. Спробуйте провести такий експеримент: в молоко додайте фрукти і перевірте, як довго подібна суміш зберігатиметься без видимих змін. Звичайно, молоко швидко скисне. Без термічної обробки та консервантів молочно-фруктова суміш не зможе зберігатися навіть добу.
Нині виробники мають можливість закупити замість фруктів спеціальні порошкоподібні суміші, які при розчиненні повністю імітують шматочки фруктів, наприклад, крупинки зі смаком і ароматом полуниці, чим вводять споживачів в оману.
Не забудьте прочитати склад продукту. Якщо знайдете там загусники, желатин, барвники, ароматизатори і крохмаль, значить у вас в руках смачний десерт із смаком йогурта і не більше.
Для виробництва йогуртів дозволяється використовувати харчові добавки, дозволені Мінохорони здоров’я, стабілізатори та натуральні ароматизатори вітчизняного та закордонного виробництва. Проте, слід обирати продукт, де їх перелік якомога менший.
Найбезпечніші з популярних добавок, які використовуються в йогуртах: Е440 (пектини) – екстракти з цитрусового, яблучного чи бурякового жому, желатин (отримують з білку колагену, який міститься в кістках, хрящах та сухожиллях тварин) та Е160 (β-каротин ) – натуральний барвник. Досить часто можна побачити на маркуванні цих продуктів і Е1442 – це дікрахмалфосфат, один із різновидів модифікованих хімічним шляхом крохмалів, його ще називають «зшитий», бо має величезні розгалуджені молекули. Цю речовину не рекомендують використовувати для харчування дітей до 3 років. Ароматизаторів ідентичних натуральним та підсолоджувачів взагалі краще уникати. Термін «ідентичний натуральному» означає, що речовина містить щонайменше один штучний компонент, а напис «підсолоджувач» свідчить, що цукор замінено синтетичним аналогом.
Тож купивши, наприклад, йогурт із «грушевим смаком», отримаєте продукт, в якому ніякої груші ніколи не було. Грушева есенція – це не що інше, як бутилацетати (бутилові ефіри оцтової кислоти, які використовуються з різною метою, в тому числі при виробництві лаків та фарб).
Який йогурт краще споживати
Найбезпечнішим та найкориснішим буде йогурт, приготований в домашніх умовах за допомогою молока та спеціальних заквасок, які нині можна придбати в аптеках та спеціалізованих магазинах. Він має кислий, схожий на сметану, смак і зберігається в холодильнику 2-3 доби. Фрукти у такий продукт додають відразу перед вживанням.
Також читайте
Із якого пластику можна пити горілку, а з якого – їсти шашлик