Але не кожен знає, що у магазинах «Армения» можна придбати ще й кисломолочні кавказькі напої. Про користь екзотичних для українців тану та айрану нам розповів власник магазинів Саркіс Авакян.
Унікальні властивості тану допоможуть у боротьбі з низкою захворювань
– Тан – це давній національний напій, батьківщиною якого є високогірні райони Вірменії. У селах із покоління в покоління передавався секрет виробництва цього чудового, абсолютно натурального напою, – говорить власник крамниць «Армения». – Зі споживанням тану багато вчених пов’язують феномен кавказького довголіття горян. Винайдені предками рецепти стали особливо актуальними для сучасних людей, які ведуть активний спосіб життя.
Тан виготовляють із коров’ячого молока, в яке додають спеціальну закваску, що містить кілька культур молочних бактерій і дріжджів.
Своїми корисними властивостями цей унікальний напій завдячує саме біологічно активній заквасці. Отримують її зазвичай із молока буйволиць або з козячого та овечого молока, що і забезпечує багатий корисними мікроорганізмами склад.
Регулярне вживання справжнього тану, приготованого з мацоні, верблюжого та буйволячого молока, допоможе вам нормалізувати роботу травної системи. Біологічно активні мікроорганізми, потрапляючи до кишечнику, усувають ознаки дисбактеріозу. Посприяє кавказький напій і в боротьбі з розладами травлення і закрепами. Також він покращує роботу шлунка, печінки, жовчовивідних шляхів.
Цей чудовий напій втамує вам спрагу в спекотну погоду, а крім того захистить від отруєння та допоможе уникнути похмілля.
До речі, можна спробувати приготувати тан удома. Для цього вам знадобляться лише один літр кефіру і сіль: кефір розводимо 300 мл чистої води (бажано використовувати воду з артезіанських джерел) і додаємо у напій трохи солі.
– Про користь напою як профілактичного засобу було відомо давно, – каже Саркіс Авакян. – Його пили під час епідемій інфекційних захворювань.
Тан покращує діяльність серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину. Солі, утворені в тані унаслідок молочнокислого бродіння мацоні, нормалізують водно-сольовий баланс організму, підвищують стійкість до урологічних захворювань. Тан допомагає вилікувати нефрити, холецистити, хвороби нирок тощо.
Айран допоможе позбутися зайвої ваги
Ще один оригінальний кавказький напій, який також отримують за допомогою молочнокислих бактерій, – це айран.
Традиційний айран виготовляють із коров’ячого молока з додаванням води і солі. Замість коров’ячого іноді використовують козяче або овече молоко.
Як зазначає Саркіс Авакян, незвичний смак цього напою до вподоби буде не кожному. Але айран – це незамінний елемент будь-якої дієти, адже він низькокалорійний і має дивовижну властивість насичувати і додавати сили організму.
Ще одна перевага айрану – це його здатність знижувати рівень холестерину у крові, що також сприяє нормалізації ваги. Багато дієтологів рекомендують цей кавказький напій для схуднення. З цією метою корисно влаштовувати розвантажувальні дні. Достатньо всього три дні пити лише цей напій, і ви позбавитеся 2-3 кілограмів зайвої ваги.
У магазинах «Армения» ви також зможете знайти соління, овочі та гриби,
запечені на мангалі, шашлик із риби та морепродуктів,
соуси, сири різних сортів, солодощі та джеми.
А тепер у власній пекарні почали випікати ще й національний вірменський хліб – запашний лаваш-матнакаш.
Завітайте до магазину «Армения» і скуштуйте страви зі спражнім вірменським колоритом!
Години роботи: 10.00 – 22.00.
На вас чекають за адресою: вул. В. Козака, 10, тел.: (098) 888-88-74, (099) 955-55-84.