Фестиваль "Борщик в глиняному горщику" відбудеться у Опішні під Полтавою 16 серпня.
І хоча фестивалі їжі, зокрема - борщу - в Україні не дивина, саме цей обіцяє бути оригінальним.
- Кулінарна програма фестивалю презентує найкращі автентичні зразки справжнього борщу Полтавщини, приготованого жінками з Зіньківського району у опішнянських глиняних горщиках в печі, - розповів Олександр Куденець, один із ініціаторів ідеї фесту борщу. - Готуватимуть страву за стародавньою рецептурою, це і є однією із головних умов дійства. Традиції потрібно берегти, відроджувати.
Фестивалі найпопулярнішої української страви - борщу - проводять у Києві, Тернополі, Дніпропетровську, Луцьку, Чернівцях та інших містах.
Існує багато регіональних різновидів борщу. В залежності від приготування та споживання борщі можна поділити на гарячий (цей вид борщу є найрозповсюдженішим у кухні різних народів), червоний (найпопулярніший борщ в Україні). Зелений, щавлевий або весняний готують з молодого щавлю. Холодний - влітку. Під час посту борщ варять на олії, з грибами, подекуди з рибою. В Україні на Різдво традиційно готують грибний борщ з вушками. До борщу подають сметану та свіжий житній хліб чи пампушки.