5 рецептів смачних пасок: для тих, хто ще збирається пекти

Суспільство
Ніна Король30 квітня 2016 о 10:001852 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 5 рецептів смачних пасок: для тих, хто ще збирається пекти
Дехто пече паски у четвер, як уже повелося за народною традицією, а хтось лише в суботу, коли вихідний і є багато часу. Тож рецептів вам для вдалої паски!

Вже готова паска ( минулорічна). Фото Ніни Король

Паска самачна

10 яєць, 600 г цукру, 1 л молока, 100 г дріжджів,

100 мл олії, 200 г вершкового масла, борошно.

Яйцязбитиізцукром. Закип’ятити молоко і влитигарячим до цієїмаси. Розмішати, а коли охолоне до 40°, додатирозведені в ційсумішідріжджі.

Коли перебродить 2 години у теплому місці, покласти м’яке вершкове масло, олію, борошно і замісититісто. Нехай підійде, але недовго, а тодівикласти у форму, абитістоще раз піднялося, і випікати у духовці за помірноїтемператури (180°). Час приготування– 40 хв.

Паска від Людмили Лаптій (волонтерки з Полтави)

Бабуся навчила прикрашати випічку квітами та листочками. Фото Ніни Король

1 літр молока, 0,5 літра сметани, 200 г масла,100 г дріжджів, 1 кг цукру, 50 г горілки, 15 жовтків, родзинки.

Утеплому молоцірозвестидріжджі, розтертижовтки з цукром, додатирозтоплене масло, сметану, горілку і родзинки. Потімборошна стільки,щобмаса стала така, як густа сметана, і поставити в тепле місце на 1,5 години. Після того вимісититісто і залишити ще на півгодини. Викласти у форми і випікати.

Спечені й чекають глазурі. Фото Ніни Король

Паска з мускатним горіхом

5 яєць, 2 жовтки, 250 г цукру, 1 склянка молока, ваніль, мускатний горіх, натерта цедра 1 лимона, 50 мл коньяку або горілки, 40 г дріжджів, 1 кг борошна, 150 г вершкового масла.

Розтерти 5 яєць і 2 жовтки з 200 г цукру, вилити половину склянки теплого молока, всипати ваніль, мускатний горіх, натерту цедру одного великого лимона, додати 50 мл коньяку або міцної горілки. Потім додати родзинки і горіхи. В окремому посуді розчинити 40 г дріжджів та 50 г цукру в половині склянки теплого молока до консистенції сметани і відставити на 20 хв. Тим часом просіяти 1 кг борошна (обов’язково вищого ґатунку) й висипати його в підігріту каструлю. Розтопити 50 г вершкового масла. Вилити в борошно всі рідкі суміші, вимісити тісто. Якщо воно занадто густе, долити трошки молока і знову вимісити. Не припинятивимішувати, поки в тісті не почнуть утворюватися великі пухирці. Потім накрийте його вологою тканиною і дайте підійти, розкладіть у форми (не більше як на третину висоти), і нехай знову підійде. Змастіть вироби маслом чи збитим яйцем і поставте в гарячу духовку. Випікайте не менше 40 хв. Готові паски змастіть глазур’ю і прикрасьте.

Свячені паски та фарбовані екологічним способом крашанки. Фото Ніни Король

Паска заварна

З склянки борошна, 3 склянки молока, 50 г сухих дріжджів, 10 яєць, 2,5 склянки цукру, 3 склянки вершкового масла.

Заварити борошно киплячим молоком і ретельно розмішати. Коли маса трохи охолоне, додати 50 г сухих дріжджів, розведених у 0,5 склянки молока, поставити все в тепло, щоб підійшло. Після цього додати 10 жовтків, розтертих добіла з 2,5 склянки цукру, і 10 збитих у піну білків. Потім дати ще підійти, додати 3 склянки розтопленого масла і борошна стільки, скільки буде потрібно для належної консистенції. Тісто ретельно вимістити, потім перекласти у форму і, коли ще раз підніметься, випікати.

Паска шоколадна

1 кг сиру, 400 г вершкового масла, 2 склянки густої сметани, 1 склянку цукру, 1 склянку вершків, 200 г шоколаду, 4 яєчні жовтки, 2 яєчні білки, ванілін.Протерти сир через сито, змішати з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішати цукор з вершками і шоколадом, натертим на дрібній терці, додати ванілін. Розмішувати доти, доки не залишиться крупинок шоколаду. Шоколадну масу змішати з сиром, добре розтерти. Збити густі вершки і яєчні білки, з’єднати з приготовленим сиром. Додати дрібно нарізані цукати та родзинки. Все перемішати, викласти у пасочницю, накрити кришкою, покласти гніт і поставити на добу в холодне місце.

Перед приготуванням паски господині радять прогріти кухню. А поки буде сходити тісто, не можна робити протягів, бо воно «сяде». Гарний спосіб – водяна чи парова баня, тоді тісто теж краще сходить.

Білкова глазур

2 яєчні білки, 250 мл цукру, дрібка солі.

Білки охолоджуємо і збиваємо їх із сіллю у густу піну.

Потім поступово, не зупиняючи збивання, підсипаємо невеликими порціями цукор. Після того, як весь цукор буде висипаний, збиваємо ще приблизно 4 хвилин. На злегка остиглі паски наносимо глазур. З цього обсягу інгредієнтів глазурі виходить досить велика кількість.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter