З віком людині необхідно менше вживати шкідливих продуктів і більше вживати поживних речовин. До вашої уваги топ-10 продуктів, котрі допоможуть зберегти молодість надовго.
1. Коричневий рис.
Багато хто уникає вуглеводів, тому що від них, як вважає більшість, товстіють. Але не варто забувати про продукти з цільного зерна. Наприклад, у коричневому рисі, хлібі і кашах міститься багато волокна. Ці продукти допоможуть знизити рівень холестерину, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, раку прямої кишки, каменів у жовчному міхурі, діабету і ожиріння, це також життєво важливо для здоров’я кишечника.
2. Яйця
Яйця є джерелом білка і лютеїну, який захищає очі від катаракти. Дослідження дають підставу вважати, що вони запобігають утворенню тромбів, знижуючи ризик інфаркту та інсульту. За даними недавнього дослідження, споживання шести яєць на тиждень знижує ризик раку молочної залози на 44 %. Сьогодні дієтологи говорять, що одне-два яйця в день не підвищують рівень холестерину, тому що організм сам виробляє холестерин з насичених жирів, а не одержує його з багатими холестерином продуктами, до яких відносяться яйця.
3. Молоко. З віком наша потреба в кальції зростає, тому важливо включити в щоденний раціон багаті кальцієм продукти. Знежирене коров’яче молоко дуже корисне для здоров’я. Воно багате кальцієм, необхідним для кісток і профілактики остеопорозу. Пийте щодня дві склянки знежиреного молока або включіть в свій раціон знежирені йогурти і багаті кальцієм фрукти.
4. Шпинат.
У цьому продукті більше поживних речовин, ніж у будь-якому іншому. Це джерело заліза, вітамінів C, A і K, антиоксидантів, що допомагають нам захиститися від інфаркту та інсульту. Шпинат захищає нас від раку прямої кишки, остеопорозу і артритів. Як і яйця, він багатий лютеїном, корисним для очей, так що їжте на сніданок яйця зі шпинатом.
5. Банани
Всього один жовтий плід містить 467 мг калію, який потрібен, щоб м’язи (особливо серцева) залишалися сильними і здоровими. Він також допомагає знизити артеріальний тиск. Банани є джерелом волокна, що запобігає серцево-судинним захворюванням.
6. Курятина
Вживайте курячі грудки, в яких мало жиру, знімайте шкіру. Курка багата білками. Це також джерело селену, що запобігає раку, і вітамінів групи B, що підвищують рівень енергії і підсилюють роботу мозку.
7. Лососина
Вона багата жирами групи omega -3, які знижують рівень холестерину, захищають від деяких видів раку та запобігають утворенню тромбів. Дослідження показують, що лососина полегшує депресивні стани й запобігає втраті пам’яті. Свіжу або консервовану лососину варто їсти не рідше трьох разів на тиждень.
8. Чорниця
У цьому маленькому чуді не багато калорій, але маса поживних речовин. Вона містить антиоксиданти, що допомагають запобігти катаракті, глаукомі, розширенню вен, геморою, виразці шлунка. Чорниця допомагає зменшити порушення діяльності мозку після інсульту і пом’якшує запалення травного тракту, допомагаючи впоратися з запорами і проносами.
9. Трави
З віком у нас притупляються смакові відчуття, і легше всього додати солі, щоб їжа здавалася смачнішою. Але сіль підвищує артеріальний тиск, і краще додавати в їжу трави і спеції.
10. Часник
Він допомагає запобігти раку і серцево-судинним захворюванням, знижує ризик інсульту. Він також має протизапальну дію, допомагаючи зменшити біль і набряки при артритах. Він корисний і діабетикам.