Літо відкрило сезон нітратів – як полтавцям вберегтись

Теми
Надія Труш6 червня 2014 о 12:591790 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Літо відкрило сезон нітратів – як полтавцям вберегтись
Ранні овочі і фрукти для полтавців – ризик №1, якщо купувати їх, не перевіряючи документи, особливо на стихійних ринках.

Ранні овочі і фрукти можуть призвести до серйозних отруєнь. Відбутися це може унаслідок перенасичення організму пестицидами та нітратами, які можуть бути в овочах, вирощених у так званому "прискореному режимі".

афото з сайту siver.com.ua

Не секрет, що виробники все частіше перевищують допустимі дози добрив, в результаті отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні й некорисні плоди.

Начальник обласної санітарно-епідемілогічної служби Леонід Макєєв розповів, що скарги на ранні овочі і ягоди надходять від полтавців часто.

– Але перевірка, контроль за вмістом нітратів, пестицидів, здійснюється вибірково, – говорить Леонід Макєєв. – На даний час повноваження санепідслужби суттєво обмежені в Україні. Згідно чинного законодавства, планові заходи на об’єктах, які виробляють та реалізують харчову продукцію, здійснюється не частіше ніж раз на 3-5 років. А тих, хто працює за спрощеною системою оподаткування – взагалі не перевіряємо. Попри це, служба діє, працює, реагуємо на скарги.

Як проходять перевірки:

– Абсолютних ознак, за якими можна визначити чи перевищений вміст нітратів, за зовнішнім виглядом немає, це ніяким чином не впливає на плоди. Перевіряємо скарги лише після того, як отримаємо дозвіл керівництва з Києва, – говорить Леонід Макєєв.

Як вибрати найменш шкідливий продукт

Найбільш ефективним методом можна вважати самостійну перевірку плодів на вміст шкідливих речовин. Для цього потрібно придбати екотестер, але задоволення це не з дешевих,.

– купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих точках, не на стихійному ринку;

- запитуйте у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції, в такому документі буде вказано вміст тих же нітратів і пестицидів в кожній конкретній партії;

- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду – вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати і сяяти, ніби відполіровані;

- різні овочі та фрукти по-різному вбирають добрива. Найбільш схильними до накопичення в собі нітратів є листовий салат і зелень, капуста, кабачки й огірки, морква і буряк.

Читайте також

«Наколоті» овочі, фрукти та ягоди: як полтавцям розпізнати нітрати

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter