Смак кави залежить від країни-виробника. Фото – osoznanie.org
Усього у світі існує близько 40 видів кавових дерев. Але звичайному поціновувачу цього напою повинні бути відомі усього три із них – арабіка, робуста та ліберіка.
Арабіка, наприклад, відрізняється більш високою якістю зерна, його розміром та доволі низьким вмістом кофеїну. У зернах цього виду більше ефірних олій, тому вони мають дуже сильний аромат.
Зерна робусти навпаки містять більше кофеїну. Смак завареної кави різкий. Сировину сортів робусти рідко використовують у чистому вигляді і змішують із арабікою. Робуста додає міцності такій суміші. Часто моносорта робусти використовують для приготування розчинної кави.
Різницю між арабікою та робустою видно навіть по формі зернят. Фото – beautycoffee.com.ua
Третій, не такий відомий сорт – ліберіка. Через низькі смакові якості цей вид не використовують у чистому вигляді, а додають у суміші.
Отже, найчастіше у якості моносортів (без домішок інших видів кави) на полицях магазинів та у кав’ярнях ми зустрічаємо саме арабіку. В основі назв моносортів цієї кави використовують назви основних країн виробників кавового зерна. У цьому випадку можна з легкістю порівняти каву із виноградом: смак та аромат кави залежить від того, в яких умовах, на якому ґрунті, в якому кліматі вона виросла. Уже потім на смак впливає обсмаження.
Отже, вибираємо каву за країною-виробником:
Бразилія FC – надзвичайно м’який смак із солодким присмаком.
Бразилія Сантос – м’який смак із кислинкою, аромат – солодкуватий.
Гватемала – гострий смак, із відтінками спецій, фруктів і темного шоколаду, підвищена кислотність, з ароматом диму.
Гондурас – кава характерна своєю міцністю, ніжним смаком. Це один з найбільш якісних сортів.
Ефіопія Джимма – містить велику кількість кофеїну, має унікальний насичений аромат і смак з вираженою кислинкою.
Кенія – кава з унікальним ароматом чорної смородини, містить велику кількість кислот. Вважається однією із кращих країн-виробників кави.
Колумбія Excelso – один із кращих сортів кави з вираженим винним присмаком і відмінним ароматом, середньої міцності.
Коста-Ріка – міцний насичений аромат і смак із сильною кислинкою, який нагадує добре витримане вино.
Індія – містить найменшу кількість кофеїну, аромат і смак міцний, багатий.
Мексика – міцна кава, смак з ніжним горіховим відтінком і легкою кислинкою.
Папуа Нова Гвінея – смак помірний з легкою кислинкою, краще використовувати в сумішах.
Сальвадор – сильно виражений пряний димний присмак із ніжним ароматом.
Нікарагуа Маргоджіп – елітний сорт преміум класу. Кава середньої насиченості, з екзотичним смаком і приємною кислинкою.
Звичайно, є ще безліч сортів арабіки. Це – лише основні із них, які найчастіше зустрічаються у магазинах.
![]() |
![]() |