Але не всі знають, які гриби можна збирати, а якими легко отруїтися. ДСНС у Полтавській області попереджає – аби уникнути ризику, краще взагалі відмовитися від вживання дикорослих грибів.
Серед основних причин отруєння:
· вживання отруйних грибів;
· неправильне приготування умовно їстівних грибів;
· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Перші симптоми отруєння виникають вже через 1-4 години після вживання отруєного гриба. Це – нудота, блювота, біль у животі, пронос. Час прояву отруєння залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
На Полтавщині сталося перше смертельне отруєння грибами
Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно знати основні правила
· Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
· Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
· Не збирайте гриби:
– якщо не впевнені, що знаєте їх;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
– «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.
· Не куштуйте сирі гриби на смак.
· Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
· Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
· При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
· Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
· Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
· Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
· Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
· УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
– «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
– «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний».
– «Усі гриби в молодому віці їстівні».
– «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
– «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
– «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
– «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
– «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Перша допомога при отруєнні грибами
1. Викличте швидку допомогу.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.