Як не отруїтися дикорослими грибами

Здоров'я
Ольга Матвієнко16 липня 2014 о 12:242751 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як не отруїтися дикорослими грибами
​На дворі середина літа, яке цього року видалося дощовим. У лісах Полтавщини врожай грибів.

Як не отруїтися дикорослими грибамиБудьте уважні збираючи гриби. Фото – balsvit.ucoz.com

Але не всі знають, які гриби можна збирати, а якими легко отруїтися. ДСНС у Полтавській області попереджає – аби уникнути ризику, краще взагалі відмовитися від вживання дикорослих грибів.

Серед основних причин отруєння:

· вживання отруйних грибів;

· неправильне приготування умовно їстівних грибів;

· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Перші симптоми отруєння виникають вже через 1-4 години після вживання отруєного гриба. Це – нудота, блювота, біль у животі, пронос. Час прояву отруєння залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

На Полтавщині сталося перше смертельне отруєння грибами

Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно знати основні правила

· Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

· Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

· Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

– «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.

· Не куштуйте сирі гриби на смак.

· Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

· Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

· При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

· Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

· Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

· Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

· Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

· УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

– «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

– «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний».

– «Усі гриби в молодому віці їстівні».

– «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».

– «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

– «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

– «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

– «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Перша допомога при отруєнні грибами

1. Викличте швидку допомогу.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter