Запалення вуха виникає, коли знесилений організм або при вірусних інфекціях

Захворювання лор-органів
Надія Труш11 листопада 2010 о 10:4322722 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Запалення вуха виникає, коли знесилений організм або при вірусних інфекціях
Валерій Балинський Отит – це запалення вуха. Може переростати у гостре і хронічне гнійне захворювання. Якщо вчасно не почати лікування, можна навіть втратити слух.

Запалення вуха виникає, коли знесилений організм або при вірусних інфекціяхПро причини виникнення отиту і його лікування розповів полтавський лікар-отоларинголог Валерій Балинський.

Симптоми виникнення отиту – відчуття шуму у вухах, різкий і гострий біль, закладення, запаморочення, зниження слуху, підвищення температури.

– Причиною запалення вуха найчастіше стають переохолодження та ускладнення після гаймориту, гострих респіраторних захворювань, фарингіт, ларингіт, – розповів Валерій Олександрович. – Збудники отитів – патогенні бактерії, такі як стрептококи пневмококи, гемофільні палички. Вони активізуються у слизовій оболонці носа і таким чином викликають запалення. – Біль у вусі, гнійні виділення із слухового проходу, підвищена температура – все це симптоми гострого гнійного отиту, тобто запалення середнього вуха.

Зазвичай захворювання починається зі стріляючого болю у вусі. Діти, які ще не навчилися говорити, плачуть, коли біль різко посилюється і заспокоюються, коли він стихає.

Найбільш вразливі до запалення вух ті, в кого знижений імунітет, хто часто простуджується. Діти хворіють на отит частіше за дорослих. Через біль у вухах немовлята можуть відмовлятися від їжі, покинути годування груддю, адже їм боляче смоктати.

Несвоєчасне лікування загрожує виникненням небезпечних хвороб

У людини, хворої на отит, підвищується температура. Через один – три дні з вуха виділяється гній. Зазвичай при цьому стан хворого поліпшується, температура знижується, біль трохи стихає або зникає повністю. Вихід гною пов’язаний із проривом його через барабанну перетинку вуха. Лікарі називають це сприятливим розвитком процесу, після проведеного лікування утворений отвір у перетинці заростає, і слух не страждає. Іноді гній не знаходить виходу.

У такому разі інфекція може поширитися у порожнину черепа. Це призводить до розвитку менінгіту або абцесу мозку. Тому при появі перших симптомів отиту необхідно звернутися до лікаря-отоларинголога (ЛОР-лікаря, – прим. авт.), щоб вчасно почати лікування.

Валерій Олександрович говорить, що лікування призначається залежно від ступеню захворювання.

– Іноді не рекомендується призначати препарати, у складі яких міститься спирт, хоча вони можуть бути на травах. У такому разі призначаються антибіотики та інші препарати без спирту, – говорить лікар Валерій Олександрович.

Особливо ретельно лікар радить обирати метод лікування отиту в дітей.

Для здоров’я вух корисні лимони й волоські горіхи

Валерій Олександрович радить проводити профілактику виникнення отиту. Для цього слід підвищувати імунітет організму й загартовувати його. Треба споживати більше фруктів, особливо яблук і лимонів. Корисно їсти волоські горіхи. Бажано періодично «підживлювати» організм вітамінами, які можна придбати в аптеці. Але варто попередньо проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути передозування.

Профілактика отиту: своєчасне попередження та лікування респіраторних захворювань, підвищення імунітету і загартовування організму. Слід уникати переохолоджень організму, зокрема голови. Не рекомендується ходити у холодну пору без головного убору, це може стати причиною запалення вуха.

Вилікувати отит удома допоможе соняшникова олія і лимонний сік

Можна скористатися методами лікування отиту народної медицини, але при виборі методу лікування обов’язково треба консультуватися з лікарем.

Різкий стріляючий біль, наприклад, допоможе зняти звичайна соняшникова олія. Змочену теплою олією вату на деякий час вкласти у зовнішній прохід вуха. Можна заварити чайну ложку квітів ромашки аптечної у склянці окропу і промивати цим розчином вуха кілька разів на день.

Допомагає закапування лимоного соку. По дві – шість крапель соку два – три рази на день.

Корисно промивати вушні раковини теплим молоком, відваром квітів бузини.

Один зі старих українських рецептів лікування отиту: у півсклянці теплої води розвести по чайній ложці соку м’яти і меду. Закапувати кілька разів на день.

Вухо заболіти може на відпочинку на морі

Валерій Олександрович говорить, що особливий сплеск скарг на болі у вусі був улітку. Це спричинено забрудненою морською чи річковою водою, як потрапляла у вуха, коли люди купались у водоймах.

– Скупавшись, люди зазвичай сідають у машину з відкритим склом, – каже Валерій Олександрович. – У вухо надуває вітром, організм переохолоджується. А ще часто влітку полтавці не зважають на простуду, а це загрожує виникненню такого захворювання, як отит.

Довідка «Кола»

Менінгіт – гнійне запалення оболонок головного і спинного мозку.

Абсцес мозку – скупчення гною в речовині мозку

Стоматологічний кабінет «Apple»