У Полтаві на мамографічне обстеження жінки ідуть з острахом

Новини
Таня Цирульник16 грудня 2010 о 13:084031 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Мамограф Фото Тетяни Цирульник За статистикою Міністерства охорони здоров’я, щодня в Україні діагностують 45 випадків раку молочної залози, щодня 21 жінка помирає від цієї хвороби.

Мамографія – майже той самий рентген

Фахівців та техніки для діагностики захворювань молочної залози стає усе більше, але кількість випадків захворювання не меншає. Причина – жінки неохоче відвідують кабінет маммолога, йдуть, уже коли «припече». На Полтавщині обстежитися на мамографі можна лише у Полтаві та Кременчуці.

У Полтаві ці апарати знаходяться на базі обласної лікарні відновного лікування та діагностики, обласного онкодиспансеру та Полтавської відділкової клінічної лікарні Південної залізниці. Найновіше обладнання – у обласній лікарні відновного лікування та діагностики.

– Сучасний плівковий мамографічний апарат ми отримали від Міністерства охорони здоров’я на початку 2010 року, – розповідає Олександр Могила, кандидат медичних наук, лікар-рентгенолог обласної лікарні відновного лікування та діагностики. – Обстеження здійснюється неінвазивним методом (без проникнення) за допомогою компресійного механізму. Іншими словами, це звичайна рентгенографія, тільки зменшена доза.

До 40 – ультразвук, після – мамографія

– Будь-яка жінка після 40 років може безкоштовно зробити у нас мамографію, – консультує Олександр Могила. – Для цього їй потрібно звернутися за направленням до жіночої консультації, а потім до центру планування сім’ї нашої лікарні. Обстеження роблять за попереднім записом. Оскільки при цьому здійснюється опромінення лікаря, у день виконується лише три-чотири сеанси. Тому існує невелика черга у три-п’ять днів. Саме обстеження триває близько п’яти хвилин, уже через півгодини можна дізнатися його результат. Приходити його треба один раз на 2 роки, адже онкопатологія швидко прогресує. Найнеобхідніше робити мамографію жінкам у віці 40-50 років, кожні два роки. Молодшим жінкам, якщо вони пальпують у себе неякісне утворення молочної залози, роблять переважно ультразвукове обстеження.

За словами лікарів, часто жінки приходять до них не на профілактику, а коли уже пальпують пухлину. Тому іноді емоції б’ють у кабінеті б’ють через край.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter