У Полтаві презентували ікону, завдяки якій, за повір’ям, народився Микола Гоголь

Новини
Валентина Зайченко19 грудня 2010 о 22:441273 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві презентували ікону, завдяки якій, за повір’ям, народився Микола Гоголь
Фоторепортаж. У день Святого Миколая в Полтаві презентували ікону Св.Миколая та її реконструкцію. Розповідають, що саме завдяки цій іконі на світ з’явився Микола Гоголь.
На презентацію у приміщення Полтавського художнього музею (Галерею мистецтв) ім. М.Ярошенка з’їхалися представники двох патріархатів – Київського та Московського, представники влади, художники та преса.

– Старовинна ікона Св. Миколая, яку ще називають «хрещеною» іконою Миколи Гоголя, потрапила до художнього музею Полтави ще у 1971 році. Вона була надзвичайно пошкоджена. Тривалий час у законсервованому вигляді вона зберігалася в запасниках музею. Але протягом 2009-2010 років фахівці Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України від реставрували її, – розповіла Ольга Курчакова, директор музею. – Крім цього, харківські реставратори створили копію-реконструкцію оригінальної ікони.

Оскільки через незадовільний стан відновити повністю ікону було неможливо, фахівці зробили все, що могли, для збереження ікони – розчистили і законсервували фарбований шар та дошку, на якій виконана ікона.

Як розповіла Ольга Курчакова, на усі роботи з спеціальних рахунків музею витрачено 10 тисяч гривень. Але як 30% від справжньої вартості робіт, запевнила Ольга Миколаївна і ще раз подякувала харківським майстрам.



Оригінал ікони разом з реконструкцією будуть експонуватися кожного року протягом зимових свят – з 19 грудня по 19 січня.

– Будемо спостерігати за іконою, як буде змінюватися її стан, адже вона збереглася погано і вимагає ретельного догляду. Від її стану залежатиме, скільки часу і як часто ікону можна буде експонувати, – зазначила Ольга Курчакова.

Архієпископ Полтавський і Миргородський Владика Філіп освятив реконструйовану ікону. Представники церкви наголосили, що іконостас не втрачає своєї священості, якщо він навіть не оригінальний. Адже молитвою люди звертаються не до самої ікони, а до того, хто на ній зображений.



Легенда про ікону Св. Миколая Чудотворця



За давнім повір’ям, чудодійну ікону знайшли ще в часи Кочубея (ХVІІІ століття) на околиці Диканьки Полтавської області, в лісі. Випромінюючи яскраве сяйво, вона лежала на пеньку. Неодноразові спроби перенести ікону до однієї із вже існуючих церков Диканьки завершувалася одним і тим же – вранці ікону знову знаходили на її лісному місці. Кочубей трактував диво, як веління звести на тому місці Миколаївську церкву.

Впродовж століть слава про чудотворну Миколаївську ікону тільки примножувалася. Серед багатолюдного потоку прочан початку ХІХ століття була і матір майбутнього літературного генія Миколи Гоголя – Марія Гоголь-Яновська. Жінка, налякана нещасливими попередніми пологами (двоє дітей померли немовлятами), пішки ходила з родового маєтку Яновщини (нині Гоголеве Шишацького району) вклонитися іконі. Коли народився син, жінка назвала його в честь святого – Миколою.