Полтавські музиканти проти утисків української музики

Новини
8 лютого 2011 о 14:36917 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Полтавські музиканти проти такого законопроекту Представники полтавських музичних гуртів «ДельТора», «Трансформер», «Рекоста», «Сінгуматор» на прес-конференції зробили заяву, що вони проти проекту закону
, яким скасовано 50-відсоткову квоту на трансляцію в телерадіоефірі вітчизняної музичної продукції.

– Один із аргументів авторів такого законопроекту – такої кількості україномовної музики просто немає, – розповів Олег Пустовгар, ініціатор прес-конференції. – Але ж вітчизняна музика – це не лише україномовна музика, а й вся, що виробляється на території України. Тобто це притиск всієї української музичної продукції. Україномовна музика транслюється здебільного вночі – саме так власники радіостанцій виконували норму цієї квоти. Наприклад, у Німеччині, Литві та Португалії квота на вітчизняну музику аналогічна до української – 50%, а ось Франція вже давно ввела 60%-ву квоту для франкомовної музики. Чому наша країна не захищає національного продукту як це прийнято у всьому світі?

– У Львові одна радіостанція зробила добовий марафон україномовної музики, – розповів Євген Янкевич, лідер гурту «ДельТора». – Але залишилося ще на три з половиною доби безперервного звучання. А цей експеримент був в 2003 році. Тому аргумент про малу кількість української музики легко спростувати. Відбудеться занепад українського національного продукту, це питання не лише культурне, а й бізнесове – бо українські продюсери подібно до виконавців теж втратять кошти.

– Я також вважаю цей законопроект не правильним, – розповів Іван Лимаренко, лідер гурту «Сінгуматор». – У нас немає коштів, щоб оплачувати ефір. Тому потрапити в телерадіоефір буде нереально. Це однозначно призведе до занепаду, музичний простір не буде оновлюватися. Молодим музикантам не пробитися.

– Потрібно дивитися на проблему в комплексі, – сказав Роман Бікєєв, лідер гурту «Трансформер». – Такий законопроект не дасть змогу виходу нашої музики до слухачів. Нас заганяють знову у підвали та клуби. Не залежно від мови виконання пісень. Це проблема і велика проблема.

– Я підтримую своїх колег, – сказав Велесвіт Река, лідер гурту «Рекоста». – Повинна бути українська мова, українська музика. Я проти такого закону, це особиста позиція.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter