Через новий закон лікувати тварин у Полтаві стане дорого і жорстоко

Новини
Валентина Зайченко9 лютого 2011 о 14:191889 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Через новий закон лікувати тварин у Полтаві стане дорого і жорстоко
Хворі тварини страждатимуть через заборону кетамінуПолтавський ветеринар розповів, що з 12 січня ветлікарі України не мають змогу безболісно робити операції тваринам через заборону використання препарату кетамін,
який постановою Кабміну віднесли до наркотичних засобів. Свою постанову влада обумовлює необхідністю посилення контролю над обігом наркотичних засобів.



Довідка



Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України  № 4 від 5 січня 2011 року «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770 і від 10 жовтня 2007 р. N 1203», кетамін, що входить до складу препаратів для проведення загальної анестезії, які широко застосовуються у ветеринарній практиці, віднесено до групи препаратів списку № 2 таблиці ІІ - «Психотропних речовин, обіг яких обмежено».

Тепер дозволено користуватися лише анестетиками, які приводять тварину у стан, коли вона не може рухатися, але відчуває біль, запевняє Юрій Мироненко, лікар ветеринарної медицини однієї з клінік Полтави.

Ветеринарні лікарі, захисники та власники тварин у розпачі, адже тварини будуть відчувати біль під час операції, і можуть, навіть, померти від больового шоку.



– Для обезболювання та введення в наркоз  існують анальгетики та анестетики. Анальгетики, крім наркотичних властивостей, ще й не дають відчувати біль,  анестетики ж тільки «вирубають» свідомість, але відчуття болю залишається. Тепер з 12 січня єдиний дозволений в Україні у ветеринарії препарат-анальгетик "Каліпсовет", похідний від кетаміну,  використовувати не можна. На сьогоднішній день ми не маємо ніяких нормальних препаратів для обезболювання тварин, і не можемо виконувати жодних складних операцій, бо не маємо ніякого замінника препарату, – пояснює Юрій Мироненко. – У всьому світі подібних препаратів цілий арсенал, а у нас був єдиний. І той заборонили використовувати.

Юрій Мироненко, лікар ветеринарної медициниЮрій Мироненко, лікар ветеринарної медицини

Тепер існує велика небезпека підвищення смертності тварин під час операцій, запевняє лікар.

– З тими препаратами, які ми можемо використовувати, доведеться робити більш глибокий наркоз, з якого тварина може не вийти. Інший варіант – тварина відчуватиме біль і може померти від больового шоку, – говорить Юрій Георгійович. – З 12 січня ми вже провели кілька операцій і не могли зрозуміти, чому кардіомонітор та інші прибори нам показують такі дані. Ми думали, що апаратура зламалась, бо на кожній операції прибори видають незвичні показники. Тварина лежить, не рухається, але потім стало ясно, що вона відчуває біль! Починаються перебої тиску, роботи серця. Тим більше, в нашій країні немає жодного ветеринарного сердечного препарату, картина вимальовується дуже сумна. Все це завдяки «мудрому» рішенню нашої влади. Крім цього, я цікавився у компетентних людей, чи є в Полтавській області зареєстровані наркозалежні, які вживають кетамін. Знаєте яка була відповідь? Немає жодного! Ця проблема взагалі надумана.



Через новий закон ціни у ветклініках зростуть більш ніж у два рази

Відтепер для того, щоб застосовувати у лікувальній практиці кетамін, необхідно отримати ліцензію на діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Зрозуміло, що виконати всі перераховані в них умови для багатьох лікарів буде досить складно, а це позбавить можливості застосовувати препарат, який так потрібен в повсякденній практиці, запевняють ветлікарі.

– Говорять, що ліцензія коштуватиме 15 тисяч гривень. Крім цього, потрібно буде пройти безліч всіляких атестацій, навіть в МВС. У клініці зобов’яжуть обладнати окрему кімнату ґратами, встановити сейф для зберігання кетаміну. Всі ці перепони для регіональних клінік непосильні. Можливо для столичних клінік це можливо, заплатити 15 тисяч та переобладнати лікарню, але що робити клінікам в районах, та, навіть у обласних центрах, як Полтава? Однозначно виростуть ціни на послуги більше, ніж у два рази. Адже клініка повинна заробляти тепер більше на 500 гривень у день. А для невеликого міста це великі кошти. Наприклад, у нас в день роблять дві кастрації. Така процедура коштувала 150 гривень, тепер буде коштувати 400, – говорить Юрій Мироненко.

Збільшиться кількість безпритульних тварин та смертей під час операцій, запевняють лікаріЗбільшиться кількість безпритульних тварин та смертей під час операцій, запевняють лікарі

Збільшення цін на послуги ветклінік приведе до збільшення бездомних тварин, запевняють захисники тварин



– Наш Центр захисту живої природи створений минулого року. Ми займаємося тим, що допомагаємо знайти безпритульним тваринам господарів і на пожертви робимо бездомним тваринкам стерилізацію. Стерилізація – це єдиний гуманний метод зменшення популяції безпритульних. Цю методику використовують усі розвинені країни. Грошей нам жертвують і так дуже мало. А якщо ціни на послуги у ветклініках так зростуть, то ми просто не зможемо собі дозволити ці операції. Безпритульних тварин на вулицях побільшає. Крім цього, багато господарів тварин не зможуть витрачати такі кошти на лікування, кастрацію та стерилізацію, що також призведе до збільшення безпритульних, – говорить Майя Матвєєва, голова наглядової ради Центру захисту живої природи. – Юрій Мироненко допомагав нашій організації з першого дня, робив за мінімальною ціною стерилізації, навіть два дні перетримували прооперованих тваринок у клініці безкоштовно. Тепер він не матиме змоги це робити. Ми просто у розпачі. А щодо іншої сторони цих нововведень, то нехай той, хто придумав цей закон, сам хоч раз спробує зробити собі операцію без обезболювання. Я не можу уявити, як тварини будуть страждати через цей безглуздий закон.

Що робити?



Зараз Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України готує відкритий лист до Президента України та Кабінету Міністрів з проханням переглянути дану постанову щодо застосування кетаміну у ветеринарній медицині, повідомляється на офіційному сайті Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини України.

– Якщо буде потрібно, ми вийдемо на пікети, – запевняє захисниця тварин Майя Матвєєва. – Я впевнена, що нас підтримають усі господарі тварин.

Як у сусідів?



Аналогічну заборону спробували ввести у сусідній Росії ще у 2003 році, але після великої кількості пікетів та протестів, великої кількості арештів ветеринарів, які намагались оперувати тварин безболісно, заборону все ж таки відмінили.

Якщо слідувати одному закону, доведеться порушувати інший.

– Якщо оперувати тварину і вона відчуватиме біль, це підпадає під статтю кримінального кодексу «Жорстоке поводження з тваринами», – запевняють ветлікарі.