Як уберегтися від герпесу

Здоров'я
Надія Труш10 лютого 2011 о 09:412679 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото: moyray.com У холодну пору року активуються вірусні інфекційні захворювання. Часто проявляються у вигляді простуди на губах – герпесу.

Герпес – інфекційне вірусне захворювання – виникає при послабленні імунітету організму людини. Проявляється у вигляді пухирців на краю губи. Може розміщуватися на іншій частині обличчя. Про те, що таке герпес на губах та як попередити хворобу розповіла лікар-косметолог приватної клініки Інна Лізень.

– У народі це захворювання ще називають лихоманкою або простудою на губах, – розповіла косметолог. – Нелікований герпес може спровокувати різні ускладнення, запальні процеси. Часто таке захворювання виникає не лише в дорослих, а й у дітей. При появі перших симптомів слід проконсультуватися у лікаря-дерматолога чи професійного косметолога.

Шляхи передачі герпесу

– через контактування, поцілунок

– повітряно-крапельним шляхом

– через предмети спільного користування: рушник, мило тощо

У період лікування забудьте про тональний крем та пудру

– Спочатку на місці майбутньої виразки на губі виникає незначна припухлість, з’являється неприємне відчуття печії, формуються дрібні пухирці, – пояснює пані Олеся –  Лопнувши, вони утворюють кірку, яка з часом засихає й відпадає.

Якщо герпес на губах проявляється кілька разів на рік, варто приймати курс противірусних засобів. Але їх призначати повинен лише спеціаліст. В іншому випадку може виникнути алергічна реакція на обраний самостійно препарат.

Герпес на губах не лише викликає косметичний дефект, але й може спричинити підвищення температури тіла, погіршення всього стану організму.

Перша допомога при появі найменших проявів герпесу – підсушити пухирці й зняти запалення, як каже косметолог. Рекомендовано тримати у домашній аптечці спеціальні мазі, їх можна придбати в аптеці. Краще вибирати такі, які містять у своєму складі кілька противірусних речовин. Мазь наносять на уражене місце по чотири-п’ять разів на день.

Майже всі мазі мають білий колір, тому викликають проблематичність використання їх перед виходом на вулицю.

Висипання краще не чіпати руками, щоб не спровокувати ускладнення запальних процесів. Використання тонального крему й пудри ліпше звести до мінімуму. Краще користуватися знежиреною косметикою. У жировій субстанції можуть розмножуватися бактерії, які провокують запалення й скупчення гною.

Варто дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом.

Для профілактики виникнення герпесного висипання на обличчі слід якомога рідше торкатися руками, тим більше немитими.

Спровокувати герпес на губах можуть

– перегрівання організму

– переохолодження

– стреси

– інфекційні захворювання, віруси грипу

Захворювання супроводжується поганим самопочуттям, пониженням апетиту, відчуттям утоми. Може бути безсоння, незначний біль в області попереку, дратівливість.

Вдома вилікувати герпес допоможе чорний чай, часник і йогурт

Чайну ложку чорного чаю або чайний пакетик заварити в півлітрах кип’ятку. Настоювати до повного охолодження. У заварці змочити ватний диск і прикладати по кілька разів на день.

На ніч змастити уражене місце зубною пастою. Якщо шкіра чутлива, краще не користуватися таким методом, це викликає печію.

Зняти запалення й відчуття печії допоможе прикладання до хворого місця люду. Можна використовувати звичайний лід із холодильника.

Перед використанням будь-яких засобів народної медицини необхідно проконсультуватися з лікарем для уникнення алергічних реакцій.

Однією із головних умов є підвищення імунітету. Потрібно вести здоровий спосіб життя, займатися спортом. Корисними будуть свіжі фрукти й овочі, прогулянки на свіжому повітрі.

Часник вважається відмінним засобом для лікування герпесу. Слід змащувати свіжим соком уражене місце. Краще робити це перед сном. Допоможе такий рецепт: взяти дві чайні ложки йогурту, додати два подрібнені зубчики часнику, по чайній ложці розчинної кави, меду й пшеничної муки. Перемішати до однорідної маси, накласти на пухирці. Повторювати процедуру один-три рази на день, тримати до повного висихання мазі. Інший спосіб: розтерти чайну ложку вазеліну з чайною ложкою порошку квітів календули. Суміш нанести на хворе місце й тримати до повного висихання.

Буває герпес і генітальний. Лікуванням такого займається лікар-венеролог або гінеколог.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter