Про весну: синоптики, бабаки та народні прикмети

Новини
Таня Цирульник3 березня 2011 о 10:193747 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото: liveinternet.ru Не зважаючи на морозні кілька тижнів, загалом зиму 2010-2011 синоптики називають середньостатистичною. Коли очікувати тепла, дізнавалася журналіст «Кола».

Тепло буде з 15 березня

– Погода цієї зими знаходилася повністю у межах кліматичних норм, хіба що спостерігався недобір опадів, – розповідає Олена Панченко провідний синоптик Полтавського обласного центру з гідрометеорології. – Січень та перша половина лютого були теплими, температура доходила до семи градусів тепла. А от з 13 числа почалися холоди, що для місяця лютого абсолютно нормальне явище.

Очікувати ранньої весни, як це було останні кілька років, синоптики не радять.

– Середньомісячна температурна норма для березня не повинна перевищувати один градус морозу. Минулі п’ять років цей місяць був аномально-теплим: на рівні трьох-п’яти градусів тепла, – повідомила Олена Олександрівна. – Цього року  перехід середньодобової температури через 0 градусів у бік збільшення очікують не раніше 19-21 березня.

Про весну дізнатися з українських та американських прикмет

Українські народні прикмети про весну досить суперечливі. Підмічати прихід тепла можна було 6 лютого, у день Оксани. Народна мудрість свідчить: яка Оксана – така й весна. Того дня на Полатавщні було хмарно, ішов сніг, температура трималася на рівні – 3 + 2.

15 лютого, на Стрітення, спостерігали: якщо капає зі стріх – до затяжної весни. Того дня на Полтавщині було морозно:  – 9 – 22 градуси. Якщо 19 лютого, на свято Вакули, мороз: буде бурхлива весна та сухе й спекотне літо. Того дня у області морозило: – 13 – 20.

«Усю правду» про прихід весни знають ще й бабаки. Понад сто років американці будять бабаків, витягують їх з нірки. По тому, побачить він свою тінь, чи ні – можна передбачити погоду на шість тижнів уперед. На Україні такі «метеорологи» мешкають у Харкові та у Львові. Опитували їх 15 лютого, на Стрітення. Харківський бабак Тімка свою тінь не побачив, цим спрогнозував, що весна буде тепла й рання. Львівські бабаки Мишко й Маруся виявилися не одностайними: на думку одного з них, весна буде пізня, іншого – що скоро потепліє.

Довідка «Кола»

Березень 2010 тепліший за березень 2011

За даними Полтавського обласного центру з гідрометеорології:

1 березня 2010 року на Полтавщині було хмарно, дощ. Температура: 0 + 4.

1 березня 2011 року було сонячно, без опадів. Температура: – 5 – 11.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter