Перед судом зібрався натовп, щоб підтримати 16-річну підозрювану у вбивстві полтавця

Ситуація
Валентина Зайченко14 квітня 2011 о 17:111767 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Перед судом зібрався натовп, щоб підтримати 16-річну підозрювану у вбивстві полтавця
Фоторепортаж. Звинувачена у вбивстві Маріо дівчина заявила про свідка, який би міг підтвердити її алібі.


Підозрювана у вбивстві 42-річного полтавського митця 16-літня дівчина стверджує, що не чинила цього злочину, а зізнання з неї вибили правоохоронці. Попри відсутність вагомих доказів, її провини та відчайдушні заяви про катування, Віку Санжарівець продовжують утримувати під вартою.



Про вбивство на «Вйо, Кобеляки» говорила вся Україна

28 серпня 2010 року в місті Кобеляки під час фестивалю «Вйо, Кобеляки» було вбито полтавського митця Сергія Звенигородського, відомого під псевдонімом Маріо. Уже через два тижні стало відоме ім’я підозрюваної у цьому злочині – нею виявилася дев’ятикласниця ліщинівської школи-інтернату Вікторія Санжарівець. 16-річна дівчина 154 сантиметри зростом нібито задушила підтяжками 42-річного чоловіка зростом під два метри, учасника війни у Афганістані. По кількох центральних телеканалах у вересні було оприлюднено інформацію, що підозрювана зізналася у навмисному вбивстві, і тепер її можуть засудити на 15 років. Дівчину тримали у слідчому ізоляторі у Полтаві до першого судового засідання, у лютому, через п’ять місяців після вбивства. Тоді ж Віка Санжарівець заявила, що невинна, а зізнання написала під примусом. Мовляв, їй правоохоронці пообіцяли, що «як неповнолітній дадуть два роки умовно і через два дні випустять додому». Але після того зізнання дівчину не відпустили. Не сталося цього й на другому судовому засіданні у березні. На третє засідання, яке відбулося 12 квітня, до Кобеляцького районного суду виїхали полтавські правозахисники та журналісти.

На судовому засіданні Віка назвала ім’я кривдника

Судове засідання призначено на 10 годину. За півгодини до початку біля стін зібралося кілька десятків громадян – родичі та односельці Віки, а також люди, які мають претензії до роботи правоохоронних органів Кобеляк. Знімали сюжет і журналісти з програми «Критична точка». Із райвідділу міліції, який знаходиться через дорогу від районного суду, Віку доставили конвойним автомобілем. Кажуть, на попередні судові засідання дівчину водили пішки, але сьогодні вирішили інакше. Услід за автомобілем до двору суду, незважаючи на протести правоохоронців, зайшов натовп людей. З приміщення вискочила жінка, у якій упізнали місцеву суддю, і спробувала силою відштовхнути мітингувальників від машини. Зрештою, підсудну пообіцяли завести до зали суду тільки за умови, що люди покинуть двір. Судове засідання почалося з 40-хвилинним запізненням. Журналісти з «Критичної точки» попросили дозволу вести відеозапис, і суддя Віктор Голубенко пішов до нарадчої кімнати ще на 40 хвилин, після чого відмовив у дозволі на зйомку, оскільки «це заважатиме дитині, яка розповідатиме інтимні подробиці». Сама ж Вікторія на галасливий натовп людей, який не поміщувався у судовій залі, не реагувала. Звернула увагу тільки на розпачливий вигук старшої сестри Оксани про те, щоб не сподівалася на «два роки умовно». Спокійно відповіла, що вже давно у це не вірить.

Першим свідчення дав Олександр Власенко, заступник начальника управління карного розшуку УМВС, начальник відділу розкриття злочинів проти особи (у лютому йому було присвоєно звання полковника міліції).

– Віка при мені зізналася, що вбила Сергія Звенигородського. Затримали ми її десь на п’ятий – сьомий день роботи, коли стало відоме коло осіб, з якими спілкувався вбитий. За їх свідченнями, востаннє Сергія бачили з дівчиною-блондинкою, яку звали Віка. Віка Санжарівець – одна з багатьох Вікторій, яких ми тоді опитали. Ми просили її розповісти нам про свій маршрут того дня. По ходу розповіді зрозуміли, що вона не могла не бачити вбитого. Установили, що познайомилися вони напередодні. У день убивства Вікторія зустріла Сергія Звенигородського на березі річки у альтанці, його туди привели друзі. Зі слів Віки, він почав до неї чіплятися, у результаті сварки вона його задушила. Навіть після цього зізнання, ми у перший день мали сумніви у її провині. На допитах, де я був присутній, фізичного впливу до неї не застосовували.

Віка на запитання судді, чи підтверджує вона ці слова, відповіла заперечно. Сказала, що Олександр Власенко на неї тиснув, бив, наказав попросити мачуху порвати блузку, яку згодом вилучили як доказ того, що до дівчини потерпілий застосував насильство.

– Він приходив до мене взимку і казав не міняти початкових показів, – сказала підсудна.

Олександр Власенко це заперечив.

Кілька разів суддя ставив Вікторії запитання, чому її свідчення слідству відрізняються від судових свідчень, де вона заперечувала свою провину. І дівчина щоразу відповідала, що на неї тиснули під час міліцейського розслідування.

Дала свідчення мачуха дівчини, яка розповіла, що Віка, перебуваючи у райвідділі міліції, попросила її розірвати одяг, у якому того дня була на фестивалі, який згодом і вилучила міліція як доказ сексуальних домагань. Із двох відеозаписів слідчих експериментів, зроблених у вересні з інтервалом у кілька днів, видно, що дівчина плутається у свідченнях, вони відрізняються в деяких деталях.

– Заподіяти смерть дорослому чоловікові мала дівчина технічно не могла, – заявляє потім журналістам пристуній у залі Олег Чернецький, президент обласної федерації бойових мистецтв, який займається єдиноборствами 30 років. Він був присутній на судовому засіданні як член комісії по дотриманню антикорупційного законодавства при облдержадміністрації, представник громадської ради.

Під час перерви журналісти отримують можливість підійти до дівчини. Але на їхні запитання вона відповідала неохоче. Про те, як її змусили зізнатися у вбивстві, відповідає фразою: «Мені боляче про це згадувати». Але обмовляється, що цієї зими два місяці провела у лікарні зі струсом мозку – наче послизнулася й упала на подвір’ї під час прогулянки. Після цього у неї погіршився зір. Зате охоче спілкується зі старшою сестрою та маленькою племінницею. До батька, який є її офіційним захисником, та мачухи інтересу проявляє мало.

На свободу нескоро

Судове засідання триває до 19 години. Двічі адвокат Вікторії Оксана Бердніченко подавала клопотання про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на підписку про невиїзд, але його відхиляють.

– Віка винна або знає того, хто скоїв убивство, хай сидить під вартою, – підтримують протест батьки Сергія Звенигородського.

Не задовольнили й клопотання адвоката про зміну захисника дівчини: замість батька, який кілька разів перебував на лікуванні у психлікарні, Вікторія просила призначити рідного брата Романа або сестру Оксану.

– Адвокат нам дзвонила і просила, щоб ми відмовилися від її послуг. Адже сама вона як державний захисник не може цього зробити, – повідомила Оксана.

З журналістом «Кола» адвокат спілкуватися відмовилася.

– Якщо Віка відмовиться від моїх послуг, мене можуть викликати у суд як свідка, тому я не можу коментувати, поки йде судове слідство, – сказала Оксана Бердніченко.

Основні докази вини Вікторії – порваний одяг, поставлені під сумнів, від визнання своєї провини дівчина відмовляється, а родичі заявляють про те, що бояться за життя дівчини. Викликана у суд подруга Віки заявляє про існування свідка, який може підтвердити, що підозрювана всю ніч перебувала з ним в іншому місці. Суддя Віктор Голубенко повідомив, що наступне судове засідання відбудеться 11 травня, на цей же день і мають викликати цього свідка.

Свідок каже, що бачив Віку після вбивства

Із залу суду журналісти та правозахисники вирушили до свідка, адресу якого зачитали у залі суду. Але Віталій не підтверджує алібі затриманої.

– Того дня я ліг спати о 22 годині, – говорить він журналістам. – А бачив її лише наступного дня, 29 серпня, близько п’ятої ранку (убивство сталося у ніч з 28 на 29 серпня близько першої години ночі), коли їхав на риболовлю. Вона була п’яна і заплакана.

Від рідних же свідка журналістам стало відомо, що хлопець раніше засуджений і ще не сплив умовний термін покарання, призначений судом. Родичі бояться, що коли хлопець свідчитиме у суді так, як хоче Віка, це може поставити під загрозу його свободу.

Правозахисники просять підтримки у цій справі громадськості та депутатів усіх рівнів. До прокуратури вже готують запити ряд депутатів обласної та кілька депутатів Верховної Ради. Справу взяла на контроль комісія по дотриманню антикорупційного законодавства та прав людини при облдержадміністрації. Віка ще як мінімум місяць проведе у слідчому ізоляторі. Родичі побоюються за її життя.

ТЕТЯНА ЦИРУЛЬНИК (Фото автора)