У Полтаві на ранкову зарядку виходять пенсіонери та генерали

Новини
Таня Цирульник24 червня 2011 о 11:321154 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві на ранкову зарядку виходять пенсіонери та генерали
Зарядка у молоді популярністю не користується. У цьому переконалася журналіст «Кола», коли вирішила розшукати полтавців, які роблять ранкову гімнастику.




5 година 30 хвилин ранку. На порожніх вулицях – лише двірники і собачники. Біля Білої Альтанки – жодного спортсмена, порожньо у Сонячному та Петровському парку. Першого спортсмена вдалося знайти у Корпусному парку. Фізичні вправи Павло Болотін, пенсіонер, виконує подалі від центральних алей – щоб не заважати. А уже через 10 хвилин до нього приєднується його товариш Володимир Старун, генерал-майор.

– Я роблю зарядку 70 років, – говорить Володимир Старун. – Виходжу у парк близько 6 години 30 хвилин. Прохожу три-чотири кола, потім хвилин 10-15 роблю вільні вправи. А узимку тут на лижах катаюся. Людей на зарядку виходить мало, особливо молоді – лінь, мабуть. Серед завсідників – 73-річний чоловік на роликах та жінка, яка їздить на велосипеді.

– Я ранкову гімнастику роблю більше десяти років, – розповідає Павло Семенович. – Раніше бігав, тепер важче стало, тому просто займаюся ходьбою. Проходжу щодня по три-п’ять кіл у парку. Шкода, молоді мало, у них нині модно пляшка пива, а не спорт.

Біля стадіону «Ворскла» на лавочці качає прес 60-літній Іван Петрович. Фотографуватися він не захотів – щоб на роботі не упізнали.

– Щодня крім неділі з шостої до сьомої ранку півгодини бігаю на стадіоні – два кілометри, це п’ять кіл. Потім один кілометр просто проходжу, – розповів він. – Узимку займаюся спортивною ходьбою під трибунами – там не капає вода, сухо. Студентів бачу під час навчального року, зараз, улітку, не займаються спортом. А усього уранці на стадіоні чоловік п’ять займається ранковою гімнастикою.

Контингент один і той же. Раніше було більше, але тепер ці люди постаріли й уже не виходять. Пам’ятаю, до останнього дня займався ходьбою чоловік 1921 року народження. Бачу іноді полтавця з 1928 року, рідко, але ще займається.  Адже м’язи, якщо не працюють – відмирають, це точно.

Уже близько 7 ранку, по дорозі на автобусну зупинку журналісту вдалося зустріти ще одного полтавця, що веде здоровий спосіб життя.

– Я 15 років щодня інтенсивно бігаю, чотири кола навколо парку, потім роблю ранкову зарядку. А до цього служив у армії, у авіації, там не до бігу було, –говорить Михайло Маркович, пенсіонер, 70 років. – Людей бачу уранці мало, молоді взагалі немає, ліняться, мабуть, і п’ють енергетичні напої замість зарядки. А я повертаючись додому, стаю під теплий душ і увесь день потім почуваюся добре.

Михайло Маркович бігає навколо Корпусного парку круглий рік, у будь-яку погоду. Змінити його плани може лише злива. Каже, дорожньому руху він не заважає, претензій до нього автолюбителі не мають, а у даішників він чемно перепитує, чи не перевищує швидкість руху.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter