СЕС про полтавське сміттєзвалище: катастрофи нема, але паркан потрібен

Новини
14 липня 2011 о 17:202004 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 СЕС про полтавське сміттєзвалище: катастрофи нема, але паркан потрібен
Що ситуація з побутовими відходами в Полтаві наближена до екологічної катастрофи, стверджують мешканці приміського села Макухівка, біля якого розташований смітник. Міська ж СЕС стверджує, що катастрофи нема.




На сміттєзвалищі поблизу села Макухівка знаходиться 5,5 мільйонів тон побутових відходів, – повідомив Станіслав Сердечний, представник громадської ради та ініціатор круглого столу. – Щорічно із Полтави вивозять 120 тисяч тон сміття, а це сміттєзвалище експлуатується вже понад 60 років. При нормі навантаження 10 т/кв.м і проектній висоті 20 м, а фактичне навантаження складає 35т/кв.м і висотою 35 м. Це вже становить екологічну катастрофу.

Забруднення води та грунтів перевищує в 10-30 разів. А до села Макухівка до сміттєзвалища всього 300 метрів.  Тому громадськість Полтави закликає владу побудувати сміттєпереробний завод та полігон для твердих побутових відходів. Німецькі та швейцарські підприємці згодилися нам обладнати завод, який би постачав полтавцям дешеву електроенергію від спалювання біогазу. Та окрім слів про економію та енергозбереження у нас більше нічого не виходить.

Представник міської санепідемстанції запевнив, що на виході із санітарної зони показники забруднення води та грунту в нормі.

– А санітарна зона для сміттєзвалища становить 500 метрів, – сказав Андрій Хайлов. – Чому ж сільські будівлі знаходять на відстані 300 метрів – це питання до архітектурного відділу Полтавської райдержадміністрації. Ми згодні, що для Полтави конче необхідний сміттєпереробний завод, полігон для твердих побутових відходів. Адже зараз у нас не полігон, а сміттєзвалище, яке не обладнане навіть парканом. Також ми повинні мати свердловини, щоб брати проби на самому сміттєзвалищі, але їх так і не побудували, хоча документація є.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter