«Адлер», що возив Шурика та Ніну в «Кавказькій полонянці» у Полтаві катає молодят на весіллях

Дозвілля
Валентина Зайченко16 липня 2011 о 10:002254 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Адлер», що возив Шурика та Ніну в «Кавказькій полонянці» у Полтаві катає молодят на весіллях
У Полтаві машини з «Кавказької полонянки» та «Операції И» возять весілля та дарують квіти.

Юрій Бейдик має машини з комедій Гайдая, які  приносять йому не лише славу та задоволення, а й гроші. Подробиці знає журналіст Ніна Король.

Колекціонування старовинних авто – стиль життя полтавця Юрія Бейдика. У чоловіка є легендарний «Адлер» 1937 року, який телеглядачі бачили в «Кавказькій полонянці» та «СМЗ», або знана в народі «моргуновка» з «Операції И». На них він «розгулює» містами України, а в Полтаві ще й катається на рідкісних велосипедах.

Три роки тому в Полтаві люди стали помічати на вулицях чудове червоно-бежеве ретроавто. З кабріолета лунає музика 30-их минулого століття, котра примушує прислухатись і придивитись. Тоді бачиш, що за кермом машини – чудернацько вбраний водій. Це автолюбитель і колекціонер старовинних авто Юрій Бейдик. Він став дивувати в хорошому значенні цього слова полтавців та гостей міста своїм хобі – ретроавтомобілями, коли переїхав до Полтави з Алчевська Луганської області.

Тож відтоді жодна автомобільна виставка в обласному центрі і не обходиться без нього та його сталевих коней. Починалося захоплення Юрія старими  авто з власного автомобіля –  «Мазди» RX-7 1980-року випуску.

– Така спортивна двомісна машина є в мене, вона оригінальна, служить для повсякденних поїздок. Коли поглянете на неї, то зрозумієте, що захоплення ретроавто почалося в мене саме з «Мазди».

«Адлер», що возив Шурика та Ніну в «Кавказькій полонянці» – машина-настрій

«Адлер Юніор» 1937 року з’явився в Юрія сім років тому.

– Побачив я оголошення, що продається така машина і не встояв, – розповідає полтавець. – Купив машину, на ній же й доїхав із Вінниці в Луганськ. Причому дві доби, бо відстань чимала, а ходова була не призначена для далеких переїздів.

Дружина Ірина не підтримувала затії чоловіка, мовляв марно витрачені кошти.

Цитата

У любителів ретроавтомобілів неетично питати про швидкість машини, бо не в цьому суть.

Потроху автолюбитель робив із темної машини яскраве авто.

– Таких«Адлерів» як у мене в Україні 3, наскільки мені відомо, – ділиться Юрій Борисович. – Оригінальна машина (чорного кольору) є у приватній колекції у хлопців з-під Києва. І ще в одного подібна, але не кабріолет.

Свою машину Юрій Бейдик зробив строкатою, у червоних тонах, бо хотів, щоб авто дарувало і йому, й оточуючим свято. Лагідно свого «Адлера» власник так і називає: машина-свято.

Хочеться вірити автомобілісту, що саме на його машині їздили герої «Кавказької полонянки», викрадаючи Ніну.

– Я не знаю, чи саме моя машина була задіяна й зйомках, але вважаю, що моя, і так розповідаю людям, – каже Юрій Бейдик.

Люди люблять фотографуватись поряд із красивою блискучою машиною, прагнуть посидіти в ній.

– Я не дозволяю на фоні авто чи біля авто знаходитись з пивом, цигарками, фотографуватись так, – каже полтавець. – Люди розуміють, не грублять. Їм дорожча пам’ять, яка залишиться на фото, відчуття стилю та духу часу.

ОГО 28-70 на номерах авто – ціна пляшки «Московської»

Саме масова модель Адлера «Юніор» – червоний кабріолет з номерним знаком ОГО 28-70 була задіяна у зйомках комедії Леоніда Гайдая  «Кавказька полонянка» (фільм 1966 року).

Чудернацький знак ОГО 28-70 означав ціну пляшки горілки в Радянському Союзі (2 карбованці 87 копійок пляшка «Московської»).

Після війни «Адлери» заполонили Радянський Союз

Після Другої Світової війни, у 1947 році, у Радянському Союзі німецьких авто було більше, ніж у самій Німеччині.

Переможці повертаючись із країни, де був повалений нацизм, везли додому трофейні автомобілі. Серед залізних коней були й такі, які в СРСР не реєстрували до «пластичної операції» – зняття з решітки радіатора стилізованого орла, що символізував Третій Рейх.

Серед усіх авто з Німеччини чи не найбільше було машин «Адлер».

Фірма «Адлер» у Німеччині (майстерні розташовувались у Франкфурті-на-Майні) була відома з 1880 року – випускала пишмашинки та велосипеди.

У 1900 році вперше випустила автомобіль з однойменною назвою.

«Адлер Юніор» Юрія знають в багатьох містах України. Машина-свято буває на різних виставках, власник не відмовляється від участі. Хоча участь б’є по кишені, завжди у збиток автолюбителю.

– Був у Кам’янці-Подільському, – туди більше 1000 кілометрів, – розповідає Юрій. – Грамота, футболка і спиртне в красивій пляшці – ось усі нагороди. Але радує, що організатори тих, у кого є ретроавто, поселили в чотиризірковому готелі. Я був один такий.

А ще на виставках Юрій знаходить однодумців та друзів.

Німці з батьківщини «Адлера» захоплено катаються Кримом на легендарному авто, артисти знімають ролики

Щоліта Адлер допомагає полтавцю годувати родину. Авто Юрій використовує для фотозйомки. А ще в якості весільного на замовлення.

У Полтаві ще й нове призначення для «Адлера» придумав.

– Ввів послугу – доставка квітів і подарунків, але це поки що не користується популярністю, – говорить власник машини-свята.

«Адлер Юніор» Юрія Бейдика не раз використовували у зйомках рекламних роликів «Машина Времени», «Синня птица», Вєра Брежнєва, «95 квартал» та інші зірки шоу-бізнесу.

– А минулого літа літня пара з Франкфурта-на-Майні замовила прогулянку на 1,5 години, – ділиться полтавець. – Вони раділи цій машині і цій можливості як діти.

«Моргуновку» купив для дискотек

Лише недавно Юрій Бейдик представив полтавцям інше блискуче ретроавто – «СМЗ», або знана в народі більше «моргуновка».

Такій машині після фільму Леоніда Гайдая «Операція И» глядачі дали ім’я актора  Юрія Моргунова, який в ролі Бувалого сідав у маленьке авто.

Двомісний автомобіль у СРСР купували задля рибалки та полювання, бо компактний, доступний по ціні та витрачає порівняно мало бензину. Є й інша назва а авто «інвалідка», бо такі отримували люди з обмеженими фізичними можливостями.

– «Моргуновку» не на ходу купив у бабці, що продавала авто після смерті чоловіка, – зізнається Юрій. – Спочатку придумав, що вона буде для фотографування на дискотеці, бо в мене якраз тоді була дискотека. Красиве стаціонарне авто, щоб привабити молодь.

Тепер вона для антуражу на весіллях. Авто «СМЗ» (Серпуховського мотозаводу) саме не їздить, її буксирує «Адлер». Але від того захоплених вигуків і поглядів навкруг не менше.

Своїх сталевих підопічних Юрій не залишає й на хвилину без нагляду, удома є гараж, а на виїздах знімає житло з гаражем.

Окрім авто, Юрій Бейдик захоплюється велосипедами. У нього два рідкісних, на яких катається разом із дружиною та донькою Софією містом. Реакція публіки на такі велики різна: фотографують, свистять, кричать «вау», присідають на коліно і лаштують камеру. А родина при цьому незворушно їде або махає глядачам, вітаючи.

Перша професія – зі Щастя

Юрій має чималий досвід, опанував багато професій. На телемайстра вчився в місті Щастя.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter