Про злети та падіння гривні й чому державі вигідна дешева національна валюта

Гроші
Таня Цирульник10 листопада 2011 о 15:263130 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Про злети та падіння гривні й чому державі вигідна дешева національна валюта
За 15 років у обігу національна валюта пережила кілька кризових моментів.


Дешева валюта - то не страшно, якщо країна - експортер. Фото з сайту tsn.uaДешева валюта - то не страшно, якщо країна - експортер. Фото з сайту tsn.ua

Нині невідворотність її девальвації широко прогнозують. «Коло» пропонує читачеві пригадати історію коливання курсу національної валюту та розібратися, які можуть бути економічні наслідки чергового обвалу.

Падала, зміцнялася й знову падала

29 серпня  1996 року Президент України Леонід Кучма своїм Указом увів у країні нову грошову одиницю – гривню. Станом на 2 вересня 1996 року курс Нацбанку становив 1,7 гривні за 1 доллар США. Обмін купоно-карбованців на гривні розпочався у співвідношенні 100 000 карбованців за одну гривню. Тривала процедура 2 роки.

У 1998 році у Росії оголосили дефолт. Курс російського карбованця знецінився у 6 разів. Україні вдалося уникнути дефолту, але національна валюта постраждала. У серпні 1998 року після тривалого період стабільності обмінного курсу (1 долар продавали по 1,8 гривні) національна валюта обвалилася. До кінця року вартість доллара в Україні зросла до 3,4 гривень.

У період з 1999 року до 2004 гривня трималася на рівні 4,1 – 5,33 гривень за 1 долар США.

У 2004 році внаслідок політичної кризи (президентські вибори, помаранчева революція) населення почало массово забирати вклади з банків. Гривня тоді встояла, але Національний банк заборонив достроково знімати гроші з депозитів. Курс національної валюти був на рівні 5,33 гривні за 1 долар.

У 2005 році Національний банк спробував змінцити гривню. Офіційний курс національної валюти зріс з 5,19 гривень за доллар до 5,05 гривень за доллар. Така ревальвація стривожила і підприємців, і чиновників, і експортерів.

У 2008 році курс гривні впав практично у два рази у порівнянні з долларом: з 4,85 до 7,86 гривень за доллар. Як наслідок – неможливість населення розрахуватися з банками по валютним кредитам.

Нині за 1 долар США пропонують 8,05 гривень.

До кінця року прогнозують падіння національної валюти до 12 гривень за 1 долар.

Гривня впаде, коли держава відпустить

Прогнозувати, коли впаде гривня, в умовах української економіки надзвичайно важко.

– Згідно офіційної статистики  протягом останніх 3 років інфляція в Україні становила близько 10 % у рік.  Інфляція у США – близько 1 % в рік. Отже, за 3 роки інфляція гривні склала 30 відсотків, долара – 3 %. За законами економіки, при темпах зростання цін в Україні на 27% вищих,  ніж у США, гривня по відношенню до долара повинна була знецінитися на 27 відсотків, – роз’яснює Владислав Гончаренко, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародної економіки Полтавського університету економіки і торгівлі. – Але  національна валюта не те що не знецінилася, а навпаки – зміцнилася. Три роки тому 1 долар коштував 8,4 гривні, нині – 8,08 гривні. Таким чином, бачимо, що гривня утримується штучно, а отже, рано чи пізно, обвалиться. Коли це станеться – знають лише ті, хто її утримує. У  цьому процесі  важливу роль відіграють не стільки економічні, скільки політичні чинники, пов’язані із черговими виборами. Тому Національний банк  буде прагнути утримувати курс у  межах 8,00 – 8,10 гривень за долар до виборів. А от чи вдасться йому це зробити – велике питання. Адже для утримання курсу необхідно надходження в країну валютної виручки експортерів металу, продукції хімічної промисловості та агросектору. А ціни на ці товари на світових ринках падають у зв’язку із початком другої хвилі світової фінансової кризи. Тому гривню можна втримати лише за рахунок нових валютних кредитів чи існуючих золотовалютних резервів, які, до речі, останнім часом стрімко знижуються.

Оскільки за 3 роки  інфляція в Україні була на 27 % вища, ніж у США, відповідно збільшився  тиск на гривню. Тому, на думку експерта, обсяги обвалу гривні сягнуть близько 30 відсотків. А якщо на обвалові гривні ще й захочуть заробити, національна валюта здешевіє на усі 40 %. Таким чином, якщо нині долар коштує трохи більше 8 гривень, після знецінення він сягне 10,4  – 11,00 гривень.

«Відпустіть» гривню!

Виявляється, дешева національна валюта – це не так і погано. За умови, що девальвація поступова, хвилеподібна.

- Уряди усіх країн світу намагаються здешевити свою національну валюту. У світі йде війна девальвацій, адже дешева валюта стимулює експорт країни.  Наприклад, чим дешевша японська єна, тим дешевше коштують японські автомобілі у порівнянні з авто аналогічного класу, зробленими у Європі та Америці. Тільки наш український Національний банк намагається зміцнити гривню – з політичних міркувань. Якщо гривня буде девальвувати, це спричинить падіння рівня життя, населення буде незадоволене, що вплине на політичний результат.

Ще одна велика проблема української економіки – відсутність експорту, навіть за дешеву валюту, але торгувати нічим.

Українці бояться девальвації

В усіх країнах світу девальвація відбувається поступово. А в Україні – ступінчато.

- У 1996 році за долар давали 1,7 гривні. Через кілька років відбувся різкий стрибок – до 3,8 гривень. Далі  курс різко «стрибав» до 5,05 та 8 гривень за долар. А от якби національній валюті дали можливість у певні періоди зростати і падати, у людей не було б сьогодні такого страху перед девальвацію.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter