У 3578 полтавських родинах офіційно визнали сімейне насилля

Новини
Таня Цирульник1 грудня 2011 о 14:311480 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У 3578 полтавських родинах офіційно визнали сімейне насилля
3578 родин області знаходяться нині на обліку правоохоронців як ті, де є сімейне насилля.  




Це лише офіційна статистика. За словами самих стражів порядку, за допомогою до них звертається до 10 відсотків жертв насилля.

Згідно з українським законодавством, насилля у родині – адміністративне правопорушення. Покарання за це «починається» від 51 гривні штрафу (частина 2 статті 173 адміністративного кодексу), передбачає відповідальність  у вигляді виправних робіт на строк до 1 місяця з відрахуванням 20 відсотків заробітку або арешт на строк до 5 діб. За повторне порушення впродовж 1 року передбачено штраф від 85 гривень, виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку та адміністративний арешт до 15 діб за рішенням суду.

Покарання кривднику за кримінальним кодексом передбачено, якщо у жертви зафіксують побої середнього та важкого ступеню тяжкості. За це передбачено покарання до 12 років позбавлення волі. У протоколі правоохоронці при цьому зафіксують і «сімейне насилля».

– В області до правоохоронців звертають менше 10 відсотків людей, які потерпають від сімейного насилля, – говорить Юрій Сулаєв, головний прес-офіцер області. – Про решту випадків дізнаємося зі звернень рідних, сусідів, голів сільських рад. Але буває: приїжджаємо на виклик. У жінки бачимо ознаки насильницьких дій: підбите око, зламана рука, але вона нам розповідає, що перечепилася через велосипед, упала, коли лізла у погріб, у родині у них усе благополучно, а на сусідку, яка викликала правоохоронців, вона до суду подасть за наклеп. Буває, що телефонує жінка у міліцію й кричить: «Рятуйте! Убиває!» А потім, коли слідчо-оперативна група прибуває на місце виклику, не дає міліціонерам забрати до відділку чоловіка у стані алкогольного сп’яніння і проявляє агресію вже до правоохоронців. Через годину ж знову дзвонить у райвідділ: «Допоможіть! Убиває!». І так за ніч 3 – 4 рази.

Правоохоронці й психологи одностайні: безкарність спонукає до збільшення жорстокості. Один із наслідків замовчування фактів насилля у родині – збільшення кількості вбивств. До того ж непоодинокі випадки, коли жертва позбавляє життя агресора.

– Нещодавно у Полтаві 80-літня жінка вбила сина-алкоголіка. У неблагополучну родину неодноразово навідувався дільничний, проводив бесіди, складав адмінпротоколи, але людина настільки деградувала, що ці методи впливу не діяли. У результаті рідна мати, коли син укотре відібрав у неї пенсію та вигнав із хати, дочекавшись, коли він засне, взяла сокиру і вбила його, – розповів Юрій Сулаєв.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter