Що робити, коли втратили роботу та як знайти нову

Новини
Надія Труш15 січня 2012 о 12:214202 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що робити, коли втратили роботу та як знайти нову
Як впоратися з втратою роботи, як успішно пройти співбесіду та знайти нове заняття – читайте далі. А ще дізнайтеся про те, що на співбесіді є табу.


Психолог Сергій ГайдученкоПсихолог Сергій Гайдученко

Втрата роботи з тих чи інших причин – не лише стрес, а й сильний удар по самооцінці. Крім того, ще й неабияк впливає на матеріальне становище. Та, за статистикою, 40% українців, які втратили роботу, почали нове життя, розпочали власну справу. Тож не варто «заморочуватися» над проблемою, краще подумати над тим, які можливості відкриває перед собою така погана, на перший погляд, ситуація. Таку пораду дає полтавський практикуючий психолог Сергій Гайдученко.

Втрата роботи викликає кількаденний шок

Наприклад, у більшості модних сучасних журналів ідеться, що шок від втрати роботи триває від кількох годин до кількох днів. Навіть якщо людина звільняється сама, за власним бажанням, а не лише тому, що такого вчинку вимагають обставини.

Ви звикли до своєї роботи, до дружнього колективу, з яким проводили більше часу, аніж, приміром, з коханою людиною. І раптом вам доводиться шукати нову роботу. Звісно, це може спричинити депресію. Та в тому, що втратили місце роботи, можна знайти й плюси, переконаний спеціаліст. Наприклад, можна більше часу приділити собі та родині. Або ж знайти нову роботу, яка б приносила більше задоволення й самореалізації.

Як впоратися з проблемою

– Безперечно, втрата роботи з будь-яких причин це стрес, – каже психолог Сергій Гайдученко. – Навіть якщо ви звільнилися самі, деякий час потому може з’являтися відчуття суму та жалю за старою роботою.

Як же впоратися з проблемою? Перше правило: не запевняти себе, що на цьому світ закінчується, й ви більше не зможете знайти для себе заняття до душі. Адже навколо скільки різних можливостей. Можна певний час просто присвятити вільний час лише для себе. Наприклад, можна зробити те, на що раніше не вистачало часу: поїхати у подорож, дочитати нарешті цікаву книжку чи дов’язати светр для коханого чоловіка.

Не чекайте, поки робота з’явиться сама, дійте!

Якщо ж ви не уявляєте себе без занятості, варто шукати нову роботу, не чекати, коли вам її піднесуть на блюдечку з голубою рисочкою, радить психолог. Але перед тим краще все ж таки відпочити. Хоча б 2 тижні, радить психолог, це допоможе відновити працездатність організму.

Тим, хто хоче знайти хорошу роботу, не варто шукати роботу «просто вчителя», чи «просто менеджера», у цьому немає перспективи. Треба добре визначитися з бажаною сферою діяльності, а не шукати «що-небудь», як це часто трапляється.

Запишіться на курси або тренінг. (фото moemisto.com.ua)Запишіться на курси або тренінг. (фото moemisto.com.ua)

Семінари та тренінги доплюсують знань і досвіду

Дуже часто перешкодою у пошуках роботи є банальне невміння презентувати себе, грамотно написати резюме. Ще однією проблемою є відсутність досвіду. Особливо важко знайти роботу випускникам вузів.

Порада: запишіться на курси, відвідуйте семінари, тренінги. Але до такого навчання варто ставитися обережно, аби не «напоротися» на шахраїв.

Не лініться «походити» сайтами фірм та компаній, куди надсилаєте резюме

Складіть список фірм й компаній, де ви б бажали працювати. Якщо фірма чи компанія має власний сайт, не полінуйтеся пошукати на ньому, чи має фірма вільні вакансії. Якщо ж ні, не варто відразу викреслювати компанію зі списку. Можливо, вакансія з’явиться через місяць а то й через тиждень. Просто надішліть на електронну пошту своє резюме. Й не забудьте у листі зазначити, що надсилаєте інформацію про себе: в разі якщо раптом з’явиться вільна вакансія.

Успіх у пошуку роботи часто залежить від ефективної організації самого пошуку, як парадоксально це б не звучало, каже психолог.

Робота «усміхається» лише активним

Головне – активність, переконаний психолог. Пам’ятайте прислів’я: хто стукає, кому відкривають й під лежачий камінь вода не тече. Добре, якщо ви надсилаєте резюме в кілька організацій. Іноді варто зателефонувати за оголошенням й призначити зустріч. Адже інтернет може дати збій.

Співбесіда з майбутнім роботодавцем – майже шкільний іспит

Дехто панічно боїться співбесіди з майбутнім роботодавцем. Але цього робити не слід, впевнений психолог. Треба побороти страх й невпевненість. Співбесіда – це чудова можливість показати себе як першокласного спеціаліста. Головне – бути яскравим, природним, але не перебільшувати. Тоді вас помітять серед інших кандидатів. Та слід уникати яскравості у одязі. Краще вибрати скромне, ділове вбрання. Звісно, якщо ви не у магазин спортивного одягу прийшли влаштовуватися на роботу.

Якщо влаштовуєтеся на роботу за конкурсом

Це також може стати своєрідним стресом, говорить Сергій Гайдученко. У сучасному суспільстві все більше компаній, підбираючи персонал, не лише проводять співбесіду, а й тестують знання кандидатів, влаштовують конкурс. Слід пам’ятати, роботодавець може вивчати будь-яку дрібницю у вашій поведінці. Наприклад, чи вчасно прийшли на співбесіду, чи вірно заповнили анкету, як розмовляєте.

Як не впасти в депресію від втрати роботи, поки шукаєте нову:

– організуйте власний час;

– спілкуйтеся з цікавими людьми, приділіть більше уваги родині, відвідайте нарешті родичів, які давно запрошували у гості;

– замість того, аби коротати час біля телевізора чи комп’ютера, почитайте книгу, відвідайте виставку чи сходіть на концерт. А ще можна почати займатися спортом (як варіант, можна робити звичайне ранкове обтирання).

– запишіться на танці, почніть опановувати щось для вас нове, можливо, у вас з’явиться бажання виготовляти щось власноруч, що може стати вашою справою.

Проходячи співбесіду, посміхайтеся, будьте щирими та стриманими – це допоможе справити гарне враження. (фото moemisto.com.ua)Проходячи співбесіду, посміхайтеся, будьте щирими та стриманими – це допоможе справити гарне враження. (фото moemisto.com.ua)

Як побороти страх перед співбесідою:

Часто ми буваємо невпевненими на співбесіді. Як пояснює психолог, це через страх не отримати бажану роботу. При цьому ж роботодавець може подумати, що перед ним некомпетентний фахівець.

Як би банально це не було, але спробуйте потренуватися перед дзеркалом, поспостерігайте за тим, як ви начебто відповідаєте на поставлені запитання.

Не «давіть» на жаль

Секрет успішного проходження співбесіди: не запитувати першочергово про рівень оплати. Краще спершу поцікавитися діапазоном своєї майбутньої можливої роботи, а вже потім можна поцікавитися й оплатою.

Не варто намагатися викликати у роботодавця жаль і співчуття. Не розповідайте про свої проблеми, скрутне матеріальне становище.

Коли на співбесіді дозволені жарти

Дотримуйтеся елементарних правил етики: не перебивайте, говоріть лише тоді, коли це є доцільним, коли вас запитують. Слід вести себе стримано, але не занадто. Можна й пожартувати чи посміятися, але якщо це буде «в тему».

8 найпоширеніших помилок при пошуку роботи

1.Неякісне резюме. Якщо самостійно скласти резюме проблематично, зверніться до спеціалістів. Або зверніться у найближчий відділ зайнятості, там допоможуть безкоштовно. До речі, у Полтаві є спеціальні агентства, де допоможуть скласти резюме та навчать, як вести себе на співбесіді. Вартість послуг: від 10 гривень.

2.Несистемний підхід. Використовуйте максимум шляхів та способів пошуку роботи. Наприклад, можна виділити цьому кілька годин щоденно.

3.Пасивність після співбесіди. Станьте ініціатором зворотного зв’язку з роботодавцем. Можна після співбесіди запитати, коли можна зателефонувати й дізнатися про результат співбесіди. Не чекайте, коли вам зателефонують – телефонуйте самі. Якщо вам обіцяли зателефонувати за 3 дні, але з того часу уже минув тиждень, це може означати, що ви не підійшли, або ж роботодавець загубив номер вашого телефону. Варто зателефонувати й все вияснити. В ідеалі вас повинні повідомити про результати співбесіди.

4.Резюме-спам. Поважайте чужу працю, якщо хочете, аби потім поважали вашу. Тому, перш ніж надсилати резюме у ту чи іншу організацію чи компанію, варто спершу дізнатися, чи дійсно ви - підходяща кандидатура на дану вакансію, чи досить у вас для цього знань, вміння.

5.Недотримання інтернет-етикету. У сучасному суспільстві, в епоху соціальних мереж, є й такий етикет! Тому варто користуватися ним, шукаючи для себе бажану роботу. Наприклад, не називайте файл з резюме на зразок «моє резюме» чи «Ваня, резюме». Також не варто надсилати лише посилання на ваше резюме, яке розміщено на різних сайтах з працевлаштування та пошуку роботи. Краще дати, наприклад, таку назву: вказати своє ім’я, прізвище, посаду, на яку претендуєте.

6.Запізнення на співбесіду. Цінуйте час роботодавця й свій також. За статистикою, запізнення на півгодини – це 80% відмови.

7.Обман в резюме чи на співбесіді. Пам’ятайте, все таємне завжди стає явним. Тому не варто обманювати майбутнього роботодавця, вигадуючи міфічні знання китайської мови чи супердосконале вміння комп’ютера.

8.Погана самопрезентація. Слід уникати коротких відповідей, туманності у словах. Також негативно вплине на думку роботодавця про вас й ваше небажання дати чи раптове «забування» телефонів рекомендувачів, або колишніх керівників.

Особисте життя й релігія – табу на співбесіді

Важлива порада: конкретизуйте свої цілі на співбесіді, уникайте штампів і загальних банальних фраз. Повірте, загальні фрази говоритимете не лише ви, а й інші кандидати.

Табу – розповідати подробиці свого особистого життя, відносини у родині, релігійність тощо. Говоріть про це лише тоді, коли запитують. До того ж у подробиці вдаватися не потрібно.

Довідка «Кола»

Про звільнення вас повинні повідомити, не менш ніж за 2 місяці до того. Після цього вам належить виплата вихідної  допомоги у розмірі не менш ніж середньомісячна заробітна плата. Звільненню не підлягають: вагітні, жінки з дітьми до 3 років, матері-одиначки дітей до 14 років чи дітей-інвалідів.

До теми:

Які професії  в Полтаві користуються найбільшим попитом

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter