Школярам не вистачає підручників: про ситуацію у Полтавській області

Статті
Таня Цирульник14 лютого 2012 о 15:131680 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Школярам не вистачає підручників: про ситуацію у Полтавській області
Школам Полтавщини у 2011-2012 навчальному році бракує лише 3 відсотків підручників. Ситуація складна, але краща, ніж у інших областях України.


На Полтавщині школярі забезпечені підручникам на 1% краще, ніж по Україні (Фото Марини Клименко) На Полтавщині школярі забезпечені підручникам на 1% краще, ніж по Україні (Фото Марини Клименко)

Проблеми з підручниками виникають, бо Міністерство освіти і науки  невчасно та не у повній мірі їх надає. Найтяжче школярам з підручниками було наприкінці 90-х – початку 2000 років. У 2000 році школи були забезпечені ними на 44 відсотки. У 2001 – на 57 відсотків. У 2003 надрукували підручники для 1 – 2 класу і цифра стрибнула аж до 84 відсотків. Нова криза підручників виникла у 2010 році – тоді частина нової навчальної літератури прийшла у школи у травні.

До теми: Чому в 11-класників немає підручників (журналістське розслідування)

Нові підручники – по Інтернету, старі – обміняти у іншій школі

Налагодити ситуацію на Полтавщині допомагає обмін підручниками.

– Наша область єдина в Україні, яка запровадила електронний облік навчальної літератури, – демонструє програму Наталія Атахаджаєва, методист центру координації діяльності методичних служб Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, автор програми «Шкільний підручник». – Ось, наприклад, гімназія імені Ковпака у Котелевському районі. Загальна забезпеченість підручниками – 95%.  У таблиці обліку: потреба у підручниках, загальна їх кількість по роках видання, яка частина використовується у 2011-2012 році, скільки не вистачає нових видань. Забезпечення підручниками 2006-2011 років видань – лише 74%. Учні 3 та 4 класів використовують підручники 2003–2004 років. Бачимо, що найкритичніша ситуація з підручниками англійської мови для 10 класу: їх потрібно 64, а є лише 2. Один – вчителю, інший – у читальний зал. Загальне забезпечення 11 класу 86 %: не вистачає й підручників з предмету «Художня культура», який запровадили у школах перший рік. Якщо у школі є Інтернет – діти користуються електронними версіями нових підручників. Проблема з нестачею старих підручників вирішується шляхом обміну між навчальними закладами.

Ускладнює ситуацію й те, що старшокласники поки що працюють за старою 12-річною профільною програмою навчання. Тобто, підручники для 10 – 11 класів обирають трьох рівнів складності.

Але з 1 вересня 2012 року учні шкіл знову перейдуть на 11-річку, в зв’язку з чим відбудеться поступова заміна навчальної літератури. У 2012 р. надійдуть усі нові підручники для 1-го класу.

9 сезон для математики 3 класу – місія нездійснена?

Наразі у школах Полтавщини з 6 по 11 клас усі підручники нові. Але другокласники забезпечені новими підручниками (виданими у 2006 – 2011 роках) на 48 відсотків. Третій та четвертий класи майже повністю користуються старими підручниками,  п’ятикласникам видали лише 1 новий підручник – «Вступ до історії України». А термін придатності літератури – 5 років. Звісно, і після цього зношений підручник може залишатися у дії, бо відповідає програмам навчання. Але якщо у старших класах підручники носять у школу не щодня (наприклад, Історію України – 2-3 рази на тиждень), то підручник для 3 класу, виданий у 2003 році, який уже дев’ятий школяр щодня носить у школу, виглядає жалюгідно. Рятують ситуацію бібліотекарі, які пам’ятають 40-відсоткову забезпеченість літературою наприкінці 90-х, і тому трусяться буквально над кожною книгою.

Серед причин поганого оновлення – брак бюджетних коштів.

Саме у місті Полтава ситуація на 5 відсотків краща, ніж у інших населених пунктах області. Кілька років поспіль у області  діяла регіональна програма, завдяки якій управління освіти Полтавської міськради закупляло навчальну літературу за кошти місцевого бюджету. Але у 2012 році на закупівлю підручників у Полтавському бюджеті коштів не передбачено.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter