У Полтаві новий наказ гальмує оперативність бригад швидкої

Новини
28 лютого 2012 о 17:251694 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві новий наказ гальмує оперативність бригад швидкої
Спільний наказ Прокуратури, МВС та МОЗ став завадою у роботі швидкої допомоги.


Адже за вимогами цього документу, швидка допомога, яка виїхала за викликом і констатувала факт смерті, має викликати на місце події правоохоронців та судмедексперта.



Довідка «Кола»: наказ вступив у дію 25 жовтня 2011 року. Переглянути його можна тут.










Фото з сайту vsim.ua















У Полтаві на станції швидкої допомоги працює всього 16-18 бригад. У місяць помирає у середньому 80 полтавців. І, можливо, за той час, коли працівники швидкої вартують біля померлого, вони могли врятувати чиєсь життя.

– Все це затримує оперативність нашої роботи, - розповідає Олександр Лавренко, головний лікар міської станції швидкої допомоги. - Ми не хочемо свою, можливо неорганізованість, перекладати на інших. Але коли є незадіяна швидка, для неї завжди  є робота. Під час таких ситуацій буває, що і дві години чекаємо на правоохоронців. Дуже шкода, коли бригада стоїть і стереже труп. Це не наша робота. Особливо, коли смерть та, яка не раптова, а передбачена. Наприклад онкохворі. Незручно чекати доки зберуться працівники судової медицини, прокуратури та міліції. Ми розуміємо, що вони можуть бути на іншому виїзді. І не в змозі зібрати три-чотири бригади. Але ж і нам не вигідно їх  чекати. Щоправда, зараз працівники міліції частіше стали нас відпускати, якщо немає насильницької смерті.

У міліції стверджують, що такого, щоб швидка довго чекала на правоохоронців бути не може.

- Швидка, коли констатувала  смерть, не чекає міліцію, а їде на інші виклики, - говорить Юрій Сулаєв, керівник прес-служби обласної міліції. - А якщо смерть констатована, туди виїздять інші медики, які разом з судмедекспертом, у складі слідчо-оперативної групи оглядають і уже відвозять тіло  в морг для проведення розтину та дослідження причин смерті (якщо візуально немає ознак від насильницької смерті). Саме наявність судмедексперта є обов’язковою разом зі слідчою оперативною групою. Він основний медичний представник, який дає візуальне заключення щодо наявності чи відсутності ознак насильницької смерті.

Функція прокуратури в таких ситуаціях – слідкувати за виконанням наказу

– Прокуратура слідкує за дотриманням вказаного порядку  дій в цьому наказі, - розповіла Людмила Іващук, керівник прес-служби прокуратури Полтавської області. - З моменту його дії на Полтавщині прокурори уже фіксували порушення у діях служб, які мають взаємодіяти  при встановленні факту смерті людини.

Правоохоронці вважають, що така практика себе виправдовує

- Це нові правила, вони в дію вступили тільки в другій половині минулого року, - зазначив Юрій Сулаєв. - У будь-якому випадку, такі нововведення є виправданими, оскільки смерть може наставати як від захворювань, так і від злочинних дій.

Проте, за словами самого ж керівника прес-служби обласної міліції, за час дії цього наказу жодного випадку насильницької смерті у Полтаві ще не виявляли.

По темі:

Станція швидкої допомоги у Полтаві отримала два нові автомобілі

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter