Хто захистить полтавського споживача

Новини
Таня Цирульник26 березня 2012 о 14:042519 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Хто захистить полтавського споживача
На Полтавщині щодня як мінімум 7 людей скаржаться на порушення їхніх споживацьких прав. У 2011 майже 2 тисячі жителів області звернулися до Інспекції з питань захисту прав споживачів області.


Як домашні, так і заводські молочні продукти є об’єктами численних скарг споживачів (Фото Валентини Зайченко)Як домашні, так і заводські молочні продукти є об’єктами численних скарг споживачів (Фото Валентини Зайченко)



Найчастіше люди скаржаться на обман

Права споживачів на Полтавщині захищають кілька  організацій: Антимонопольний комітет, ДП «Стандартметрологія», Інспекція з питань захисту прав споживачів.

Звертаються до них полтавці активно.

– Минулого року в інспекції на особистому прийомі ми розглянули 1439 звернень від громадян, письмово звернулася 531 особа, – розповідає Олександр Кузьмич, начальник Інспекції з питань захисту прав споживачів області. – А за результатами наших перевірок притягнуто до відповідальності 815 осіб

1 мільйон 270 тисяч штрафів заплатили порушники споживацьких прав за рік.

Серед порушень прав споживачів найчастіше виявляють:

–      обман покупців і замовників;

–      виробництво, реалізацію товарів, робіт та послуг, які не відповідають вимогам нормативних документів;

–      порушення обумовлених строків виконання замовлень та умов договору;

–      продаж товарів, робіт та послуг без відповідних супровідних документів та чеків;

–      відмову споживачам у реалізації їхніх прав при придбанні товарів неналежної якості.

Порушують закони на кожному другому підприємстві

– ДП «Стандартметрологія» здійснює метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань. Як правило, під час перевірок, інспектори виявляють порушення чинного законодавства щонайменше на кожному другому підприємстві області. Найтиповіші з них: використання неповірених та непридатних до застосування засобів вимірювальної техніки та відсутність переліку засобів вимірювальної техніки, які підлягають повірці, – повідомляє Алла Миронова, виконуюча обов’язки генерального директора.

Державний нагляд за якістю та безпечністю продукції при її виробництві, зберіганні та оптовій реалізації суб’єктами господарювання в Україні відмінили ще в липні минулого року. Тому, якщо раніше до ДП «Полтавастандартметрологія» зверталося чимало споживачів із скаргами на якість продуктів харчування та товарів народного вжитку, то відтепер це поодинокі звернення з проханням роз’яснити необхідність та періодичність повірки тих чи інших приладів.

Щоправда, ДП «Полтавастандартметрологія» з метою моніторингу ситуації на споживчому ринку кілька разів проводило контрольні закупки продукції, яка реалізовувалася в торговельній мережі обласного центру (молокопродукти, напівфабрикати, вода, соки), та досліджувало її вміст.

– Із семи досліджених соків різних торгових марок, лише один виявився натуральним неосвітленим, всі інші – відновленими. Торік нашим випробувальним центром досліджено на вміст стеринової фракції 316 зразків різноманітної молочної продукції різних виробників нашої області, в результаті рослинний жир виявили в 11 зразках вершкового масла і в 43 (в кожному третьому) із 129 перевірених зразків молока, а також у кількох зразках сухого молока. Сучасні технології дозволяють «зажирнити» молоко рослинним жиром ще навіть до того, як воно перетне територію молокозаводу, – розповіла Алла Миронова.

Також до ДП «Полтавастандартметрологія» звертаються: перевірити якість питної води та продуктів харчування на вміст нітратів, фтору, пестицидів, рослинних жирів, підсолоджувачів, консервантів;

корми для тварин;

побутову хімію, парфюмерно–косметичні вироби;

лікарські рослини;

будівельні матеріали та сировину;

керамічні та гончарні вироби, фарфор, фаянс;

тютюн та тютюнові вироби.

До речі

У результаті проведених досліджень, майже жоден зразок питної води, в приватному порядку привезений громадянами, не відповідав вимогам стандартів. Неодноразово виявляли перевищення вмісту пестицидів у цукрових буряках, пшениці та сої, бензапірену в соняшниковій олії.

Закони, що захищають споживача:

Конституція України гарантує право кожного на задоволення базових потреб: на житло, достатній життєвий рівень, охорону здоров’я та медичну допомогу.

Захист прав споживачів забезпечується Законом України «Про захист прав споживачів». Цей закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт, послуг та виробниками, виконавцями, продавцями різних форм власності, а також встановлює права споживачів.

Споживачі, що знаходяться на території України (не лише громадяни України) мають право на:

захист своїх прав державою;

–      здобуття знань;

–      належну якість продукції та обслуговування;

–      безпеку продукції;

–      необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її якість, асортимент, а також про її виробника;

–      відшкодування збитків, завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією, а також майнової та моральної шкоди, заподіяної небезпечною для життя і здоров’я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством;

–      звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав;

–      об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів).



15 березня у світі відзначають Міжнародний день захисту прав споживачів

Права та інтереси споживачів захищають такі закони:

Закон України «Про рекламу»,

Закон України «Про інформацію»,

Закон України «Про освіту»,

Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів»,

Закон України «Про транспорт»,

Закон України «Про зв'язок»,

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»,

Положення «Про правила роздрібної торгівлі»,

Положення «Про правила торгівлі на ринках»,

Положення «Про правила торгівлі у розстрочку»,

Положення «Про правила торгівлі лікарськими засобами»,

Положення «Про правила торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами»,

Положення «Про правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами»

Також на території нашої країни діють європейські директиви:споживач може звернутися до Стразбурзького суду.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter