Про секрети резюме: чорні списки, небажані записи у трудовій

Статті
Таня Цирульник30 березня 2012 о 16:562566 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Про секрети резюме: чорні списки, небажані записи у трудовій
Про підводні камені складання резюме, та як той чи інший запис у трудовій може відобразитися на кар’єрі. 


Фото з npr.orgФото з npr.org

Працювати по спеціальності за низьку зарплатню чи не по спеціальності, але за хороші гроші? У часи кризи перевагу віддають останньому варіанту. Як такі заробітки відобразяться на резюме й подальшому працевлаштуванні, дізнавалося «Коло».

Резюме як залікова книжка

Якщо вірити рекрутерам, резюме трохи схоже на залікову книжку студента: перші кілька років ти працюєш на неї, потім – вона на тебе.

Таким чином, «наповнивши» своє резюме записами про роботу в установах, що викликають довіру в потенційних роботодавців, шанси на те, що наступна посада буде більш високооплачуваною, значно зростають.

– У облдержадміністрації я працюю не перший рік. Прийшла відразу після закінчення педагогічного інституту, – розповіла журналісту одна з працівниць полтавського «білого дому». – Так, зарплата тут невелика, об’єми роботи і відповідальність – дуже значні. Працюватиму тут, поки дитина маленька – адже оплачують лікарняні. Ці кілька років трудового стажу допоможуть влаштуватися на більш високооплачувану роботу у якусь комерційну структуру. Моя подруга зараз на Головпоштамті працює – там багато різних комп’ютерних програм вивчила. Каже, потім її без проблем візьмуть у банк, як і кількох її колишніх колег. Адже у банках працюють із такими самими програмами, що й на пошті, тому й залюбки беруть звідти працівників – бо вони вже опанували і відпрацювали всі необхідні навики.

Є шанс добре працевлаштуватися, маючи у своєму резюме запис про досвід роботи на ринку реалізатором.

– Дивлячись яку роботу ви сподіваєтеся отримати. Якщо ви працевлаштовуєтеся менеджером з продажу, то запис про роботу на ринку може оцінитися рекрутером вище, ніж робота на держслужбі, – вважає Яніна Данілова, рекрутер одного з кадрових агентств Києва. – Сплануйте собі, ким ви хочете бачити себе через кілька років, почитайте вимоги до кандидата на схожу посаду на сайті оголошень про вакансію і починайте шукати шляхи здійснення. Якщо вважаєте, що для того, щоб стати у майбутньому директором, вам необхідний стаж роботи на державній службі – ідіть і здобувайте його. Якщо ні – не марнуйте часу.

Вимога, яка зустрічається у оголошеннях про вакансію найчастіше, – наявність вищої освіти

Тривалий досвід роботи на одному й тому ж місці – «мінус» у резюме

У радянські часи предметом гордості працівника був безперервний трудовий стаж на одному підприємстві. Наразі це «плюсом» уже не вважають. Довге перебування на одній і тій самій посаді, як і часта зміна місць роботи у резюме сприймаються негативно.

Якщо на американських підприємствах заведено міняти роботу кожні 2 роки, то у Європі – кожні 3-4 роки. В Україні поки що немає єдиної думки з цього приводу. З одного боку, дуже цінують людей, які відпрацювали на підприємстві 5-7 років, з іншого – якщо робітник дуже довго, 7-15 років працює на одній і тій самій посаді, то кар’єрні зміни можуть стати для нього великим стресом.

Швидке працевлаштування не означає тривалу роботу

Роботодавців насторожують записи про нетривалу роботу.  Між тим, зазвичай працівники поспішають поставити запис у трудовій книзі. Кількамісячний випробувальний термін вважають можливістю обману з боку роботодавця.  З іншого боку, як запевняють фахівців з підбору персоналу, випробувальний термін дається людині, щоб усвідомити чи вдалий вибір місця роботи вона зробила і не ставити у трудовій книзі запис про кілька місяців роботи.

– Загалом, чим рідше ви міняєте роботу, тим краще. Якщо у вашому резюме багато записів про зміну роботи, можуть виникнути підозри, що працівник нелояльний до роботодавця, має проблеми з характером і не може влитися у колектив, або просто не здатен справитися з поставленими задачами, – проконсультували журналіста у одному з кадрових агентств Києва.

«Білі плями» у резюме

Зазвичай роботодавець не вимагає від кандидата на посаду повного звіту про усі місця роботи. Досить записів за останні 10 років або про останні 3-5 місць роботи.

– Уникайте «білих плям», – порадили журналісту, коли він звернувся за консультацією у агентство по найму. – Якщо ви працювали якийсь час без офіційного працевлаштування, запису у трудовій, вкажіть цю інформацію. Дуже мала ймовірність, що ці відомості потраплять до податкової служби, а от прогалина розміром у кілька років обов’язково викличе запитання у роботодавців і зіграє роль у тому, чи запрошувати вас на співбесіду. Крім того, раптом саме цей робочий досвід буде вирішальним, при підборі кандидата на посаду.

Кар’єрний ріст у резюме повинен іти знизу – вгору або принаймні триматися на одному рівні. Якщо довелося робити «крок назад» у кар’єрній сходинці – підготуйте коротке доступне  пояснення, адже майбутній роботодавець обов’язково поцікавиться.

«Чорні списки»

Про існування «чорних списків» організацій, після роботи у яких шанси зайняти хорошу вакансію зменшуються, рекрутери говорити не хочуть.

Але неофіційно вони таки існують. На форумах по працевлаштуванню журналіст «Кола» знайшла історії про те, що складно працевлаштуватися, якщо працював у маленькій організації, яка не на слуху або яка зарекомендувала себе не кращим чином на ринку послуг.

Окремі скарги журналіст знаходила від працівників колишнього банку «Україна». Мовляв, після його розпаду колишні робітники не можуть потрапити на роботу ні в який банк – мовляв, існує якась вказівка.

До «чорного списку» потрапила тривала декретна відпустка – вважається, що жінка, яка відсидить у декреті більше 3 років, або малоамбітна, або затрималася удома через хворобливість дитини, а отже часто братиме на роботі лікарняний.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter