Українцям-боржникам дозволили виїжджати за кордон

Гроші
Валентина Зайченко23 квітня 2012 о 12:001433 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з bn.ruВищий спеціалізований суд України (ВССУ) прийняв рішення, після якого суди більше не можуть обмежувати виїзд за кордон проблемних позичальників.


Згідно з рішенням ВССУ, суди нижчих інстанцій не можуть приймати від банків клопотання про заборону на виїзд за кордон проблемних позичальників. Щоб тиснути на боржників, кредитори прагнуть отримати такі заборони практично завжди: клопотання про обмеження переміщення проблемного позичальника автоматично подається з кожною справою про стягнення заставного майна та погашення проблемного кредиту.

До речі, нещодавно у населення відібрали гарантії на повернення депозитів.

Забороняючи банкірам обмежувати пересування клієнтів, ВССУ все ж залишив одну лазівку, яка теоретично може зробити позичальників невиїзними, повідомляє svit24.net

За словами представника одного з комерційних банків, суд зможе накладати на боржника заборону на виїзд за кордон в тому випадку, якщо з такою вимогою звернеться виконавча служба, яка де-факто без такої заборони не може виконати рішення суду про стягнення майна.

ВССУ також уточнює, що перешкодити банку у стягненні житла, посилаючись на проживання в ньому малолітньої дитини можна тільки в тому випадку, якщо він був прописаний в квартирі або будинку під час оформлення іпотеки.

Крім того, суди більше не можуть дозволяти банкам подвійне погашення іпотечних кредитів (виплату боргу та стягнення застави синхронно), а також відмовляти в розгляд суперечок між банками та клієнтами, якщо у даній справі вже є рішення третейського суду.

Нагадаємо, 8 березня 2011 року набрала чинності нова редакція закону "Про виконавче провадження", згідно з якою громадян, що прострочили кредитні платежі, можуть виселити з квартири і заборонити виїзд за кордон.

До теми:

Із випускників полтавських вишів держава вимагає борг за безоплатне навчання

Найняті підприємці будуть «вибивати» з полтавців борги за опалення за 9,5%

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter