У Полтаві депутати не пустили журналіста на відкрите засідання

Новини
Надія Труш16 травня 2012 о 23:461525 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві депутати не пустили журналіста на відкрите засідання
Сьогодні у Полтаві  депутати міської ради розглядали на комісії питання щодо будинку на вулиці Леніна, 104.


Журналісту незаконно заборонили бути присутньою на засіданні депутатської комісіїЖурналісту незаконно заборонили бути присутньою на засіданні депутатської комісії

Журналіста "Кола" на захід не пустили. Юрист зазначає, що депутати порушили закон.

Депутатська комісія сьогодні, 16 травня, розглядала звернення полтавки  Валентини Співак, яка прописана в будинку.

Нагадаємо, він вже кілька років є предметом спору міської влади, забудовника району та родин, які в будинку до цих пір прописані. Будівлю повинні були знести ще 40 років тому, і видати прописаним у ньому родинам нові квартири. Та це питання й досі залишається не вирішеним.

До речі, цей будинок нещодавно горів. Власники будинку кажуть: уже вчетверте.

– Це була постійна комісія з питань містобудування, розвитку міського господарства, – повідомив Ігор Дудка, керівник прес-служби міської ради.

Та журналісту «Кола» не дозволили бути присутнім на комісії, аргументуючи тим, що законно перебувати журналіст права не має.

Після того, як Валентина Співак почала проголошувати свою промову, в якій висловила незадоволення діями міської влади, одна із депутатів, присутніх в залі, почала говорити, мовляв чи законно перебувають представники ЗМІ на засіданні комісії й чи мають на це дозвіл.

– Адже йдеться розгляд та обговорення резонансного питання, а інформацію у пресі часто «перекручують», – сказала депутат, яка не назвала свого імені.

Голова комісії оголосив присутнім депутатам: попередньо зареєстрована журналіст не була, але до початку заходу він прийняв рішення дати дозвіл їй бути присутньою. Після чого запропонував депутатам проголосувати, чи може журналіст й надалі бути на заході. Більшість депутатів проголосували «проти».

Тому журналісту довелося покинути депутатську кімнату.

Чи мали депутати право не дозволяти журналісту перебувати під час розгляду справи, «Коло» дізнавалося у юриста.

– Депутатська комісія не є заходом внутрішнього характеру, як, приміром, апаратна нарада, – пояснює юрист-консультант Леся Костенко. – Тому депутати перевищили свої повноваження. Взагалі не мають права перешкоджати журналісту й забороняти бути у приміщенні, за пред’явленням журналістського посвідчення. Також депутати не мали права виносити на голосування те,чи має право журналіст перебувати на засіданні комісії.

Рішенням міської ради від 19.11.2010 було затверджено «Положення про постійні комісії». У статті 12 говориться, що засідання постійної комісії проводяться відкрито та гласно, зазначає юрист.

– Заборонити журналісту бути присутнім на депутатській комісії можуть лише у тому випадку, коли комісія тимчасова, на якій обговорють конкретне проблемне питання, такі комісії як правило, закриті,  згідно із статтею 48 пунктом 3 закону України «Про місцеве самоврядування», – говорить Леся Костенко. – Якщо ж комісія постійна, то журналіст має безперешкодне право бути на заході присутнім. В інакшому разі порушується Закон України «Про інформацію». У статті 25 говориться: «журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться...»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter