Сьогодні у Полтаві бачили транзит Венери на Сонці, що повториться через 105 років

Новини
6 червня 2012 о 11:571516 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сьогодні у Полтаві бачили транзит Венери на Сонці, що повториться через 105 років
Сьогодні, 6 червня, відбулось проходження Венери по диску Сонця.


Це унікальне і рідкісне явище нашим сучасникам навряд чи вдасться ще побачити. Бо наступне, за розрахунками астрономів,  слід очікувати у 2117 році.

У своє професійне свято журналісту «Кола» пощастило спостерігати за рідкісним астрономічним явищем. Для цього не лінь було і рано прокидатись.

О 7.10 кореспондент уже заходить на територію Полтавської гравіметричної обсерваторії. Науковий співробітник, Борис Сінческул, налаштовує телескоп у павільйоні астрономічного інструменту. Переживає, що небо хмарне, а це може завадити видимості.

Десь з 7.25 науковець почав спостерігати за Сонцем. І вже за кілька хвилин журналіст таки побачила ту «родимку на Сонці» (Венеру). Самій не віриться, що я стала свідком такої події, яку вже і мої однолітки не застануть.

Борис Пилипович, очікував, що побачити рідкісне явище збереться більш охочих. І вже під кінець проходження  Венери на диску Сонця заходить один чоловік. Він ще встигає її побачити.

- Я думав, що тут вже людей 70 зібралось, - говорить Іван Васильович, що прийшов теж поспостерігати. – Таку подію пропустити… Я щойно їхав у тролейбусі, дістав журнал, показував усім і говорив, що саме зараз відбудеться рідкісне астрономічне явище.  Запрошував усіх до обсерваторії, але у відповідь почув: «Ну і що нам  з того». Мало, хто поцікавився.

Поглянувши у телескоп, він вигукує:

- Нічого, що я не потрапив на початок! Я все одно побачив те, на що очікував. Ось подивіться, таки видно рожеву оболонку над Венерою, про яку писав ще Ломоносов.

Науковий же співробітник після цієї фрази знову дивиться у телескоп і вступає у дискусію з відвідувачем.

- Це Вам так тільки здається. Я нічого такого не бачив.

Та чоловік продовжує стояти на своєму.

Журналіст, теж не помічає рожевого контуру, про який говорив Іван Васильович, що прийшов до обсерваторії із запізненням. І вже згодом науковий співробітник обсерваторії таки погодиться з гостем.

Після того, як Венера повністю зникла з диску Сонця, науковець ділиться враженнями

- Я задоволений результатами спостережень, - говорить Борис Сінческул. – Чудово було видно Венеру на диску Сонця. Особливо два останні контакти (3-й та 4-й). Ми їх зафіксували, тож звіримо наскільки вони співпадають з теоретичними прогнозами. Заради такого явища варто було рано прокидатись. Стосовно рожевого, а точніше срібного контору, бо рожевий він від атмосфери, в окремий момент, уже після третього контакту, я таки побачив цей контур. Це означає, що атмосфера у Венери є,  вона «знатна» як писав Ломоносов, більша по глибині, ніж Земна. Я думаю, що цей срібний контур було добре видно над Тихим океаном, де Сонце було майже в зеніті.

До теми - Рідкісне астрономічне явище у Полтаві: як спостерігати

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter