У Полтаві горів гуртожиток. Подробиці

Новини
Надія Труш21 червня 2012 о 15:151804 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві горів гуртожиток. Подробиці
У Полтаві вночі рятувальники евакуювали з палаючого гуртожитку 168 людей, серед них – двохмісячна дитина.


Що саме спричинило пожежу у гуртожитку, що на вулиці Шевченка, перевірятьЩо саме спричинило пожежу у гуртожитку, що на вулиці Шевченка, перевірять

Пожежу гасили до 12 години ночі. А до 3 години вчителів, які приїхали до обласного центру на курси підвищення кваліфікації й поселилися у гуртожитку, - влаштовували на ночівлю у іншому будинку. Адже саме вони мешкали у кімнатах на вщент згорілому сьомому поверсі.

На місці працювали 5 пожежно-рятувальних підрозділів міста. 25 рятувальників за допомогою 9 одиниць пожежної й спеціальної техніки ліквідовували вогонь.

На момент приїзду рятувальників у гуртожитку електроенергії уже не було, тому з кімнат люди вибиралися у суцільній темряві. У коридорі було дуже багато диму, через це еменесники працювали у спеціальних апаратах захисту органів дихання, допомагаючи вибратися тим, хто не міг це зробити сам.

Спершу повідомлялося, ніби пожежа виникла у одній із кімнат 9-поверхівки. Та згодом виявилося: загорівся електрощит у коридорі на сьомому поверсі.

До речі, на початку року у місті уже горів гуртожиток. Пожежа сталася у одній із кімнат гуртожитку полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка, (по вулиці В.Козака).

Журналіст «Кола» побувала на місці події.

Вісім кімнат на сьомому поверсі гуртожитку, що по вулиці Шевченка, згоріли вщент. Всюду чується запах паленого. На підлозі - сліди згарища, пластикові стелі звисають. Електрика відсутня, йти доводиться у темряві. У кімнатах відчинені навстіж вікна, аби сморід скоріше вивітрився та потрапляло світло. Та електрику обіцяють подати до будинку увечері.

Мешканців у гуртожитку немає – хто на навчанні, хто на роботі. Ті ж, хто у будинку перебував – говорити із журналістом відмовлявся, мовляв, уже все гаразд, добре, що живі залишилися. Та все ж знайшлися ті, хто погодився поділилися пережитим.

- Ми страшенно були налякані,  викликали рятувальників, почали швидко виходити з будинку, - розповідає Микола, мешканець гуртожитку. – Гасити пожежу еменесники почали через 24 хвилини після виклику. Спершу кілька рятувальників піднялися по сходах на сьомий поверх, перевірити обстановку, потім почали виводили тих, хто сам з кімнат вибратися через вогонь не міг. Добре, що все гаразд обійшлося, без постраждалих. Такого нещастя у нас ще ніколи не було.



- Рятувальники приїхали на місце за викликом через 5 хвилин, - говорить Віталій Шкаревський, керівник Центру пропаганди ТУ МНС в Полтавській області. - Повністю пожежу ліквідували о 23.49, гасили приблизно годину.

Ремонт гуртожитку-«погорільцю» обійдеться у кілька тисяч гривень

Сьогодні зранку працівники гуртожитку наводять у обгорілому приміщенні лад: вимітають попіл, складають у кімнатах обгорілі речі (стільці, матраци, інші меблі). Завідуюча гуртожитком полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.Остроградського Таїсія Тімощук бідкається: ремонт цілого поверху обійдеться у кілька десятків тисяч гривень.

Чого сталася пожежа - вияснить спеціальна перевірка

- Головне, що всі живі-здорові, а ремонт якось зробимо, - усміхається жінка й витирає похапцем сльози. – Чого загорівся електрощит, й досі не можу зрозуміти, будемо ще проводити перевірку, виясняти, чому так сталося. На поверсі, де сталося лихо, тимчасово жили 58 вчителів, які приїхали з області на курси з підвищення кваліфікації. Їх учора, після евакуації переселили до інтернату імені Надії Крупської, зараз вони на заняттях.

Полум'я пробралося аж до 9 поверху. Щоправда, кімнати на цих двох поверхах не постраждали, вогонь пошкодив лише стіни над сходами.

- Все так швидко сталося, що ми й оговтатися не встигли, - розповідає Тамара Василівна, жителька гуртожитку, - Нам наказали швидко збирати свої речі й виходити на вулицю. Навіть зараз не можу пригадати,за скільки хвилин ми вискочили на подвір'я, було дуже страшно, мабуть, пройшло усього кілька секунд. Зараз згадую, ніби то все у сні було.

Також читайте:

За декілька хвилин 5-річна полтавка Соня та її родина залишилися безхатченками, бо їх будинок згорів