Візит у Полтаву таємничого гостя з Франції: репортаж

Дозвілля
29 червня 2012 о 17:051433 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з сайту liveinternet.ru Аби дізнатись, наскільки Полтава цікава іноземцям, журналіст зареєструвалась на сайті rooms4free.org.ua.
Там українці безкоштовно пропонують свої помешкання для закордонних туристів на час Євро-2012 в Україні. За 2 години до приїзду в Полтаву мене попередив про свій візит мандрівник з Франції.

Він повідомив: подорожує самостійно з «Lonely planet guide» (найвідоміша у світі книга-путівник) та GPS-навігатором. Тому чоловік постійного супроводу не потребує. Але буде вдячний за поради щодо екскурсії містом.

Київський вокзал

Журналіст зустрічала іноземця на Київського вокзалі Полтави, куди мандрівник з Франції прибув потягом. Він одразу захотів дізнатись про розклад руху потягів до Харкова на наступний день. Йдемо до кас. Прошу провести маленький експеримент – самостійно поцікавитись про квитки. Англійською закордонний гість запитує:

Ви розмовляєте англійською?

Ні, я Вас не розумію. Говоріть, буду так здогадуватись – відповідає українською жіночка-касир.

Мені потрібен потяг до Харкова.

Вам у Харків? Коли?

Комунікація за допомогою міміки та жестів вже не спрацьовує. Допомагати іноземцю взялася дівчина, що стояла поруч і чула розмову з касиром.

Вам на коли потрібен білет?

На завтра.

Коли саме?

Тут втручаюсь я. Дівчині пояснюю, щоб не допомагла – це триває експеримент. Ледь вона хотіла відійти від кас, як жіночка-касир командним тоном її зупиняє:

Ні, стійте тут і перекладайте!

За участі помічниці француз таки з'ясував розклад руху потягів до Харкова – касир написала час відправлення потяга на аркуші паперу.

Корпусний парк

Ввечері я та мій новий знайомий з Франції разом йдемо оглядати центр міста – перший пункт у списку місць Полтави, який радить відвідати «Lonely planet guide». Ансамбль Круглої площі туриста вразив своєю величчю. Однак «різала» вухо музика у стилі шансон, що лунала з кафе «Берізка».

Тут таке спокійне місце. Така мелодія не надто пасує до ситуації, - коментує він.

Запам'яталася йому алея, що веде від парку до Білої альтанки, бо там покладена старовинна бруківка і не їздять машини.

Соборний майдан

Місце іноземця привабило не так популярною серед полтавців Білою альтанкою, як краєвидом, що відкривається перед очима.

Дуже гарно, – оцінив він.

Не оминув увагою пам'ятника галушці – сфотографувався на згадку у вже вичовганій ложці.

Їжа

Путівник «Lonely planet guide» радить місцеву їжу скуштувати в таких ресторанах: «Палаццо», «Сто доріг», «Зефір», «Полтавське пиво», «Челентано», «Кофеїн». Закладів, де б готували виключно українську кухню, книга не пропонує. Тому смакувати полтавськими галушками ми пішли до не менш відомого у Полтаві кафе. Оцінка від французького дегустатора – страва смачна, але порції завеликі.

На наступний після приїзду день гість з Франції Полтавою подоружував вже самостійно.

Краєзнавчий музей

Будівля вразила туриста старовинним дизайном, а наповненням всердині розчарувала.

Під експонатами жодного підпису англійською мовою, тай самі вони не надто цікаві – багато розповідають про радянські часи. Немає також англомовних екскурсоводів та аудіоекскурсій. Як тут можна щось зрозуміти? Двоє волонтерів, що працюють у Туристичному центрі, дали мені якісь інформаційні буклети. Але допомоги з перекладу не пропонували.

Хрестовоздвиженський монастир

Подолавши немалу відстань пішки, турист зміг помилуватись лише архітектурою споруди. У середину монастиря його не впустили:

Сказали, що не можна заходити до храму у спортивних шортах. Я цього не знав. Дуже шкода, бо мені церква мені сподобалася зовні.

У Музеї історії Полтавської битви гість з Франції не встиг побувати, бо поспішав на екскурсію до Харкова.

Про гостя

37-річний іноземець був небагатослівним стосовно особистих даних – розповів лише, що працює в банку програмістом. Поширення особистої інформації чоловік вважає втручанням в особисте життя, тому ані ім’я, ані своїх фото не забажав оприлюднювати в ЗМІ.

Загалом незнайомець поводив себе чемно, у побуті був невибагливий. Від України та гостинності її мешканців враження у француза позитивні. Перед Полтавою він встиг пожити у двох сім'ях в Києві. Ті надарували йому меду та півлітра справжнього українського напою – самогонки. А ось до Полтави сувенірів із Франції чоловік не привіз – роздав попереднім господарям помешкань, де він жив. За це вибачався переді мною та обіцяв надіслати що-небудь поштою. У якості компенсації пропонував квиток до Донецька на футбольний матч між командами Франції та Іспанії. Я чемно відмовилась.

Полтава загалом французькому фану сподобалася.

Це дуже гарне та спокійне місто. На відміну від Києва, тут тихо і затишно. Я не шкодую, що побував тут, - підсумував він.

Довідка "Кола". «Lonely Planet» видавництво, яке засноване в 1972 році. Є одним з перших офіційних видавництв, що спеціалізуються на випуску путівників з практичною інформацією для туристів. Гід «Lonely Planet Ukraine» видавництво підготувало спеціально напередодні Євро-2012.

Автори «Lonely Planet» особисто дослідили місця, про які вони пишуть, та вказали суттєві деталі поїздки. Ці гіди не містять реклами. Автори «Lonely Planet» не мають права приймати безкоштовне проживання та харчування в обмін на сприятливі для запису відгуки, тому їх рекомендації є чесними і об'єктивними.

До теми:

Пригоди іноземців у Полтаві: як місто приймає закордонних гостей (репортаж)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter