Ризики та нюанси отримання "суперіпотеки від Януковича"

Статті
10 вересня 2012 о 11:451607 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Ризики та нюанси отримання "суперіпотеки від Януковича"
Нова програма від влади пропонує українцям житло в кредит із спокусливими відсотками. Які ризики приховують у собі прийнятні, на перший погляд, умови отримання пільгового кредиту, дізнавалося «Коло».


Фото з vladnews.ruФото з vladnews.ru

Ризики отримання «доступного житла» від держави

– Те, що держава взялася запроваджувати дешеву іпотеку, це добре, – говорить Василь Жовновський, адвокат юридичного агентства «Абсолют». – Однак поки що ані в законі, що регулює це питання, ані в програмі Кабміну немає чітких механізмів реалізації цих ініціатив. Це викликає певні сумніви у людей, – вважає Василь Тимофійович. – До того ж, позичальник отримує до моменту повної сплати кредиту не саме житло, а майнові права на нього. Немає гарантій того, що у випадку форс-мажору з провини інших осіб і відчуження цих майнових прав у позичальника людям повернуть перший 25% внесок за квартиру, – зазначає Василь Жовновський.

Читайте також: «Суперіпотека від Януковича»: умови отримання

Експерти про суперечливі нюанси дешевої державної іпотеки:

1. Держава частково компенсує відсотки за пільговим кредитом, якщо для цього є кошти у бюджеті країни на відповідний рік. У 2012 році Кабмін на компенсацію позичальникам уже виділив 1 мільярд гривень. Чи вистачить у держави грошей на наступні роки, 100% гарантії не беруться дати самі представники влади.

2. Обирати собі нерухомість позичальник може лише зі списку недобудов. Якщо одні з цих будинків планують здати в експлуатацію вже восени-взимку, то деякі ще навіть не починали будувати. А кредит потрібно погасити з моменту укладання договору з банком.

4. Щоб родина з 2 осіб могла отримати так званий пільговий кредит, сукупний дохід сім’ї має бути вищим середнього – не менше 5 тисяч гривень на місяць. Водночас гостру потребу у квадратних метрах відчувають, насамперед, люди, які отримують «мінімалку».

5. Договір про отримання кредиту можна укласти у будь-якому з 36 українських банків. Однак участь у програмі «Доступне житло» зголосилися взяти лише державний «Ощадбанк» та ПАТ «Укргазбанк». Нещодавно до них приєдналися ПАТ «Укрсоцбанк», АТ «Банк «Фінанси та кредит», ПАТ «Укрексімбанк», ПАТ «Імексбанк». Решта потужних комерційних фінустанов мляво приєднуються до видачі кредитів населенню під 16% річних, де 3% сплачує позичальник, а решту 13% – держава.

6. Позичальник має сплачувати комісію за супроводження Договору часткової компенсації відсоткової ставки за Кредитом у розмірі 3,7% від розміру мінімальної заробітної плати, яка діє на момент сплати комісії.

Альтернатива здешевленій іпотеці

В Україні не один рік уже діють програми «Пільговий довготерміновий молодіжний кредит на будівництво житла», «Пільговий  молодіжний кредит  за рахунок статутного капіталу Фонду» та «Доступне житло». Однак останнім часом їх мало фінансують за браком коштів. Також кредит на придбання житла можна отримати від банку й у індивідуальному порядку за умовами, які висуває комерційна установа, без втручання в угоду держави.

За довідками щодо участі у програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів можна звертатися: Полтавське регіональне управління ДСФУ «ДФСМЖБ» Полтава вулиця Козака, 1а. Телефони: (0532) 56-22-04, (0532) 69-15-65

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter