Няня для дитини: як підібрати та що врахувати

Теми
Валентина Зайченко7 листопада 2012 о 15:216736 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Няня для дитини: як підібрати та що врахувати
На що звертати увагу, коли вибираєте людину, яку впустите у дім до власної дитини, розповіла Анна Шавиро, практикуючий психолог і мама двох дітей, котра має досвід співпраці з нянями.

Нерідко мами змушені працювати навіть після народження малюка із різних причин. Добре, коли є бабусі, котрі можуть доглядати дитя. Коли ж такого привілею немає, чи дитина хворіє і не може відвідувати дитсадок, то альтернатива – няня.

Фото з stavropol.freeadsin.ruФото з stavropol.freeadsin.ru

Із чого почати

– Спочатку складіть список вимог і очікувань від няні. Адже це важливо, їх можна прописати і обговорити з чоловіком, а потім уже і з майбутньою нянею.

Крім цього, повідомте претендентці на роль виховательки чи доглядальниці, які довідки про стан її здоров’я ви хотіли б мати.

Документи – це важливо у першу чергу для вас

Ви маєте право вимагати довідки про стан здоров’я: флюорографію, аналіз крові на ВІЛ-інфекцію, довідки не тільки від терапевта, а й від венеролога, психотерапевта, результати всіх необхідних аналізів.

Хай не дивує нянь така вимога з вашого боку, адже няня буде знаходитись у вашому домі і їй ви довіряєте здоров’я своєї дитини. Тим паче вихователька ваших дітей – це робота, а ви роботодавець. Зробіть ксерокопії паспорта, ідентифікаційного коду няні для себе. Відповідальний і серйозний працівник не буде проти цього.

Вік і освіта

Вік важливий. Хоча багато залежить від очікувань самих батьків і віку дитини, для якої шукаєте няню.

Краще, якщо няня буде доросла, розумітиме свої обов’язки і нестиме відповідальність, але вона не повинна бути занадто літня, щоб стан її здоров’я не заважав догляду за дитиною. Вік хорошої няні коливається між 20-50 роками.

Освіта. Якщо на кілька годин треба залишити дошкільня чи дитину шкільного віку, то можна довірити чадо і студентці. Якщо «грудничок», в ідеалі – няня з медичною освітою. Медик підійде дітям до 4 років, адже в цьому віці малятам важливіший правильний догляд, ніж розвиток інтелекту.

А для старшої дитини, котру треба підготувати до школи, варто взяти нянею педагога чи вихователя за освітою.

Найчастіше батьки хочуть бачити няню з педагогічною освітою, буває, зі знанням іноземних мов. Дійсно, такі фахівці найкраще знають психологію дитини, фізіологію та мови. Зможуть не лише наглядати, а й гратись та розвивати чадо.

Досвід

– Няня з досвідом спілкування з дітьми набагато краща за ту, яка тільки починає пробувати себе в цій професії, особливо для малюка, – зазначає Анна Шавиро.

Більше того, на роль няні підійде людина, котра виховувала своїх чи чужих дітей, має досвід роботи з ними.

Чим спокійнішою і впевненішою в собі буде няня, тим кращими будуть її стосунки з дитиною, адже зайві емоції можуть нашкодити.

– Хай вас не лякає, якщо няня для вашого енергійного малюка-живчика буде не 20 років, а 50, – зазначає психолог, – адже вона, якщо справді досвідчена, урівноважуватиме ваше дитя, зуміє його заспокоїти і відволікти від непослуху грою.

Рекомендації

– У Полтаві немає бази даних нянь, немає спеціалізованої організації, яка б займалась саме такими кадрами, – каже Анна Швиро. – Інформацію доведеться шукати через знайомих та друзів (що дає більше шансів знайти хорошу виховательку) чи в кадрових агентствах. Рекомендацій на папері від нянь чекати марно.

Обов’язки

Дехто хоче, щоб няня виконувала мінімум роботи: нагодувала дитину, перевдягла, поклала вчасно спати. Інші ж вважають за необхідне, щоб вихователька малюка готувала їжу, прибирала у квартирі, малювала з дитиною, розвивала творчі здібності. Усе це варто обговорити, аби не виникало незручностей у ході роботи няні. Але звісно, якщо няня ще й гувернантка, то і платню може вимагати більшу.

Ви ж зі свого боку маєте право висловити побажання до часу і тривалості прогулянок, ігор та занять із дитям.

Як зрозуміти, чи підходить няня

Зовнішність. Хто б що не говорив, але ми сприймаємо спочатку картинку – зовнішні характеристики. Якщо людина вам не дуже подобається зовні чи навіть дещо дратують її риси, пошукайте іншу людину на роль няні.

– Бувають такі випадки, що й няня добре ставиться до дітей, і довідки має, досвід, але сама присутність цієї людини психологічно тисне, у зовнішності щось не так, – каже Анна Шавиро. – Краще не змушуйте себе терпіти дискомфорт. Звісно, притирання буде перші кілька днів, і ви зрозумієте, чи можна довіряти цій людині і чи комфортно вам і дитині з нею в домі. До того ж зважте, чи йдуть до няні діти.

Контроль

1. Найновіший контроль – відеонагляд, але це дорого і про спостереження треба говорити няні. Зате знатимете, що діється, коли вас немає вдома.

2. Повернення додому трохи раніше. Скажіть, що будете о такі-то годині, а прийдіть раніше. Ви побачите, чи весь день був безлад і няня дивилася телевізор, а маля було само по собі, чи жінка справді відповідально ставиться до роботи.

Пам’ятайте: діти наслідують дорослих, тож те, як буде поводитись няня, відобразиться на поведінці малюка. Якщо няня не буде складати іграшки чи прибирати взуття – дитина чинитиме так само.

3. Контроль із боку друзів та знайомих

Няні гуляють із дітьми, тож враження від поведінки няні можуть розповісти близькі чи сусіди, котрі гуляють «в одній пісочниці», сидять біля будинку тощо. Розпитайте їх про нюанси, яких ви не можете бачити.

Співбесіда

Спочатку розмова телефоном. Потім перша зустріч із нянею. ЇЇ варто організувати на нейтральній території, без дитини. Якщо вам людина підходить, можна знайомити з малюком, але на нейтральній території. Поспостерігайте, як встановлюють контакт няня і дитина. Лише тоді, коли певні, що підходить вам, виховательку можна запросити додому.

Каверзні запитання для няні на співбесіді

На співбесіді оцініть, як реагуватиме жінка в екстрених ситуаціях. Для цього придумайте запитання, наприклад:

що будете робити, якщо… дитина розбила тарілку? (порвала вашу куртку? Ви з дитиною застрягли у ліфті? дитина поранилась і в неї кров?)

Відповіді няні підкажуть, чи зможе впоратись із малюком і надати йому допомогу. Обговоріть, як карати дитину.

  • Бити дитину у жодному разі не слід дозволяти ні собі, ні няні.

Не накручуйте себе

– Якщо зважились брати няню, не бійтесь, не моделюйте в себе у голові поганих ситуацій на зразок «А он ми чули…», «Нам казали…», «А раптом…». Ставтесь до цього простіше або віддайте дитину в дитсадок чи сидіть удома із сином/ донькою, – резюмує психолог Анна Шавиро.

Влаштуватись нянею в Полтаві реально: 15 гривень за годину

Роботу няні можна знайти через знайомих, Інтернет та кадрові агентства.

У полтавських кадрових агентствах вакансії нянь є, але не в усіх. Серед основних вимог – педагогічна освіта, стаж та іноді знання англійської.

– Який буде графік роботи, відразу сказати важко, все залежатиме від вимог батьків, – розповіли в одному з кадрових агентств Полтави. – Узагалі бажаний стаж роботи, а також педагогічна освіта. Зазвичай у няні такі зобов’язання: забрати дитину з дитячого садка чи школи, погодувати, повчити з нею уроки чи погуляти. Вік дітей, які потребують догляду няні, в середньому – 3-7 років.

Зателефонувавши до місцевих кадрових агентств, журналіст «Кола» дізналась про такі умови роботи няні:

– графік роботи з 8-ї до 13-ї (чи 14-ї), або ж з 12-ї до 18-ї;

– п’ять робочих днів та два вихідні (субота та неділя);

– для дітей шкільного віку дехто з батьків вимагає знання англійської, оскільки потрібно допомагати дитині з виконанням домашніх завдань з іноземної мови. Бажаним є стаж роботи, будь-яка педагогічна освіта (але найкраще дошкільна освіта).

Журналісту, котра представилась випускницею педагогічного університету, пропонували роботу з чотирьохрічним хлопчиком, учнем другого класу та трьохрічними дітьми.

Зарплата – від 15 гривень за годину роботи.

До теми: Як побороти дитячі «не хочу, не буду, я сам»

Няня та батьки дитини повинні реєструвати трудові відносини у центрі зайнятості

Законодавство України не визначає договір із нянею як окремий вид угоди. Але його укладання та обов’язкова реєстрація в центрі зайнятості передбачені п.1 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого наказом Мінпраці № 260 від 08.06.2001 р. Там вказано, що цей Порядок поширюється на фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг кухаря, няньки, водія тощо. Цим порядком затверджена й типова форма договору.

Що обов’язково прописати в договорі?

Перш за все – чітко перерахувати всі послуги, які надаватиме няня, тобто що конкретно вона має робити. Перелік послуг няні має бути повним, конкретним і вичерпним. Це необхідно для того, щоб від няні вимагати виконання всього, за що вона отримуватиме плату. Крім цього, коли няня виконуватиме роботу, що не входить до переліку, це має оплачуватися додатково (наприклад, приготування їжі чи заняття іноземною мовою).

Крім самого переліку послуг няні, у договір варто додати вимоги до цих послуг. Наприклад, прогулянка на вулиці має тривати не менше 2 годин кожного дня чи заняття з читання мають проводитися тричі на тиждень по 30 хвилин тощо.

Обов’язково фіксують у договорі дні та години перебування няні з дитиною, уникаючи при цьому розмитих формулювань на кшталт «до обіду» чи «перша половина дня». Чітко вказуються конкретні дні і години, наприклад, «кожного дня, крім неділі, з 7.00 до 17.00 год.».

Не завадить зазначити, як діяти няні, якщо батьки без попередження не повертаються у зазначений час. Перебування няні з дитиною понад обумовлений у договорі час оплачується додатково.

Фіксується в договорі й розмір оплати за послуги няні та порядок розрахунків. Розраховуватися з нянею можна щодня, щотижня чи щомісячно – обумовити конкретний день.

Важливо зазначити в договорі, що послуги няня надає особисто і не має права передоручати їх надання іншим особам. В окремих випадках, наприклад, хвороби чи відпустки, з дозволу батьків із дитиною може сидіти інша особа, порекомендована нянею. Але оскільки договір укладався саме з нянею, то й відповідальність нестиме вона, незважаючи на те, що вона тимчасово передоручила свою роботу іншій людині.

Є сенс зафіксувати в договорі, що няня приймається на роботу з випробувальним терміном (від місяця до трьох). Це дасть можливість обом сторонам визначитися, чи підходять вони одна одній, як дитина реагує на няню і чи справляється працівник зі своїми обов’язками. Договір може бути розірвано достроково, якщо няня випробувальний термін не пройшла з точки зору батьків дитини.

Один із батьків укладає договір із нянею. Обоє йдуть із трудовою книжкою найманої особи в центр зайнятості й укладають угоду.

Тоді няня є платником податків, офіційно сплачує податки і їй зараховується стаж. Але це ідеальний варіант.

На практиці більшість нянь та їхніх роботодавців просто домовляються між собою, іноді укладають договір і завіряють його в нотаріуса.

Історії з життя

Вікторія, молода мама з Полтави, вирішила знайти своєму майже дворічному сину няньку.

– Мені потрібна була жінка, яка б приходила подивитися за дитиною на кілька годин і не щодня, а тільки тоді, коли мені треба. Виявилося, що в нашому місті знайти няню доволі легко. Я зайшла на один із полтавських сайтів оголошень і залишила там інформацію. Уже через кілька годин мені почали дзвонити люди й пропонувати свої послуги, – розповіла Вікторія.

За словами жінки, в Полтаві чимало агентств із працевлаштування пропонують людям підібрати домашній персонал. Відтак, няня, яка має досвід роботи і педагогічну освіту, та ще й за спеціальністю дошкільне виховання, обійдеться в 20 гривень за годину. Показником для багатьох батьків є й те, чи має нянька власних дітей.

– Жінка, яку я найняла, педагогічної освіти та досвіду роботи не має. Тому її послуги мені обходяться дешевше – 10 гривень за годину. Вимоги до неї в мене невеликі: син за моєї відсутності має бути нагодований, їжу йому я готую сама, няні залишається лише розігріти. Важливо, щоб вона його вчасно перевдягала, могла вкласти спати та зацікавити грою, – зазначила молода мама.

Інна Р. працювала півтора року нянею в родині бізнесменів з-під Полтави. Сім’я виховувала двох доньок 3 і 5 років.

– Чотири місяці тому я пішла з цієї роботи, бо переїхала жити до іншої країни. Взагалі працювати нянею я не хотіла, але після випускного в педагогічному університеті, не могла ніде влаштуватися. Саме тоді подрузі мої майбутні роботодавці запропонували попрацювати нянею за непогану плату – дві з половиною тисячі на місяць. Вона погодилася, але не пропрацювала там і двох місяців, бо їй запропонували вигідну роботу за кордоном. На її місце прийшла я, – розповіла Інна.

Інна офіційно була оформлена у фірмі господарів, щоправда, не нянею, а секретарем-референтом. Працювала дівчина з 7 години ранку до 19 години вечора з одним вихідним на тиждень. Витрати на харчування та проїзд оплачували господарі. В обов’язки няні входило готувати дітям їсти, прати й прасувати їхній одяг, заправляти їхні ліжка, гуляти, гратися з ними.

– До старшої доньки кілька разів на тиждень приходила вчителька, яка готувала її до першого класу. Але в мої обов’язки входило допомагати дівчинці виконувати домашнє завдання, – каже Інна. – Із батьками дітей конфліктів у принципі не було. Хіба що кілька разів вони мені зробили зауваження, що хтось із дітей погано поїв чи впав і набив синець. Улітку я разом із дітьми відпочивала в санаторії в Криму. Це було найважче, бо дуже переживала, коли ми ходили на море, щоб нічого не сталося. Сьогодні, можу із впевненістю сказати, що працювати нянею більше не буду ніколи, бо насправді це дуже важко. По-перше, з чужими дітьми, та ще й такими, яким ні в чому не відмовляють батьки, налагоджувати контакт треба досить довго. Крім того, така робота «вимотує», і єдиний свій вихідний я витрачала на те, щоб відіспатися.

Підготували Ніна КОРОЛЬ, Юлія КОРЖ, Ольга ПРАВДЕНКО та юрисконсульт Леся КОСТЕНКО

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter