Полтавцям погрожують судом за те, що мерзнуть у власній квартирі

Ситуація
7 листопада 2012 о 12:361394 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Наталія Гудзенко, мешканка проблемної квартири, демонструє батареї, які взимку завжди холодні.6 років поспіль родина Гудзенків у Полтаві потерпає від холоду в своїй квартирі.
У 2 кімнатах помешкання батареї взимку зовсім не гріють. Тепер полтавцям погрожують судом, бо вони не хочуть платити за відсутність тепла у своїй домівці.

Люди мерзнуть 6 років

Проблеми з опаленням у квартирі №1 по вулиці Панаса Мирного, 4 почались майже 6 років тому.

– Тоді стару котельню поблизу нашого дому закрили, а будинки, які вона обслуговувала, підключили до іншої, що по вулиці Кагамлика. З того часу батареї у нашій оселі в опалювальний період нагріваються лише в кухні та у вбиральні. Відтак, під час морозів температура повітря в двох спальних кімнатах сягає 16 тепла, вночі інколи вона становить 14 градусів тепла. Аби не застудитись, мені доводиться спати під кількома ковдрами, але й це не надто рятує, – розповідає Олександр Гудзенко, 72-річний пенсіонер, який проживає в квартирі разом з донькою, інвалідом ІІ групи.

Прохолодно взимку й у інших квартирах будинку.

– Жителі усіх під’їздів дому скаржаться, що мерзнуть в оселях, особливо ті, що у кутових квартирах, – зазначає Таміла Василівна, мешканка квартири №10.

Полтавці відмовились платити за холод і тепер їм загрожує суд

Власник проблемної квартири говорить: з лютого 2012 року він принципово відмовився більше платити «Полтаватеплоенерго» та ЖЕДу за холод у оселі.

– Раніше, аби хоч якось обігріти квартиру, ми з донькою вмикали газову плиту. Але навесні в нашому будинку масово встановили лічильники обліку газу. Виходить, ми змушені тепер двічі переплачувати: за відсутність тепла і спожитий у значній кількості газ, – пояснює Олександр Никифорович.

За півроку несплати у абонентів накопився борг перед постачальником послуг – 870 гривень. З «Полтаватеплоенерго» ще у жовтні надійшла «заява про видачу судового наказу», в якій сповіщають про позов підприємства до боржників. Справу розглядатиме Октябрський районний суд Полтави. Однак ні дати, ні часу розгляду цієї справи у суді не вказано.

– Це слід розуміти як попередження. З одного боку, є факт заборгованості абонентів, з іншого – родина не отримує належних послуг. Однак провини підприємства у цьому немає. Недоліки має усунути балансоутримувач будинку, тобто ЖЕД. У свою чергу, «Полтаватеплоенерго» може запропонувати перерахунок як один із варіантів вирішення ситуації, – зазначив Олександр Циганок, керівник прес-служби «Полтаватеплоенерго».

З цим Олександр Гудзенко не погоджується, каже, що платити почне лише тоді, коли опалення налагодять повністю.

Читайте також - Полтавці живуть без гарячої води через байдужість сусідів

Комунальники вкотре обіцяють людям допомогти

Навесні власник квартири по вулиці Панаса Мирного,4 ходив скаржитись на проблеми з опаленням до Сергія Сінельника, начальника управління ЖКГ Полтави.

– Він мені на прийомі пообіцяв, що в міжопалювальний сезон усе полагодять. У липні прийшла відповідь, що всі недоліки усунули, а нових скарг від мене не надходило. Як у липні місяці я міг перевірити, чи гріють батареї, коли опалення ще не вмикали? – обурюється Олександр Гудзенко.

Комісія перевіряльників від тепловиків встановила, що причиною відхилення від нормального температурного режиму є недоліки у технічному стані системи опалення усього будинку, які виправити має ЖЕД.

– Зниження температури повітря у Вашому помешканні при значному зниженні температури зовнішнього повітря пов’язано зі змінами проектного рішення внутрішньобудинкової системи опалення. А саме заміни ділянки розподільчого трубопроводу в підвальному приміщенні від вузла вводу в напрямку квартири №1 із значним завуженням внутрішнього діаметру та відсутністю запірної арматури, що не дає можливості проведення належного регулювання, – говориться у листі «Полтаватеплоенерго» від 3 травня 2012 року. – Балансоутримувачу будинку неодноразово надавалися приписи щодо усунення недоліків в системі опалення, але вони до цього часу так і не виконані.

1 листопада у родині Гудзенків побувала журналіст і переконалася: в квартирі дійсно прохолодно, навіть якщо знаходитись там у верхньому одязі та взутті. За тиждень туди виїздила й нова перевірка від КП «ЖЕО №2», якому належить цей будинок.

– Я поставив завдання перед дільницею максимально вжити заходів для того, щоб до кінця цього тижня в квартирі №1 стало тепло, – переконує Михайло Лукін, заступник начальника ЖЕО №2. – Проблема в тому, що будинок є останнім в мережі опалення, що її підтримує котельня. Цей дім ми поставимо на контроль і будемо відслідковувати там ситуацію у період опалювального періоду. У окремих місцях у межах фінансування замінимо запірну арматуру на трубах в підвалі. Скоріше за все, також буде прийняте рішення про внесення цього будинку до списку тих, які потребують капітального ремонту та повної заміни комунікацій, – пояснив Михайло Лукін.

Водночас у ЖЕО №2 додали, що за минулі роки проблемний будинок накопичив борг: 9 тисяч гривень за комунальні послуги, погашення якого сприяло б швидшому вирішенню проблем його мешканців.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter